Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Citizens v nastavení otočili zápas s QPR a získali anglický titul

Manchester - Fotbalisté Manchesteru City slaví první anglický titul od roku 1968. V posledním kole porazili dvěma góly v nastavení Queens Park Rangers 3:2 a v konečné tabulce předčili díky lepšímu skóre Manchester United. Ligu vyhráli potřetí a po šestnácti letech přerušili nadvládu United, Arsenalu a Chelsea.

Radost hráčů Manchesteru City
zdroj: AP autor: Jon Super

Manchester City se dočkal vedení díky šťastné brance šest minut před přestávkou. Svůj první gól v sezoně zaznamenal v pravou chvíli obránce Pablo Zabaleta. V druhé půli však přišel na vyprodaném Etihad Stadium šok, když domácí stoper Joleon Lescott nesmyslně zahrál míč hlavou za sebe a Djibril Cissé srovnal.

Citizens měli po celý zápas jasnou převahu a tu jen vystupňovali po vyloučení kontroverzního záložníka Rangers Joeyho Bartona za loket v obličeji útočníka Carlose Téveze. Jenže gól přišel na druhé straně, ojedinělý brejk zakončil střelou o zem Jamie Mackie.

Když už přestávali příznivci City doufat, přišlo šokující rozuzlení. Po rohovém kopu v druhé minutě nastavení srovnal hlavou bývalý teplický útočník Edin Džeko a za další dvě minuty rozhodl zblízka pravačkou jeho spoluhráč Sergio Agüero.

Vincent Kompany: "Je nejlepší den mého života, je to fantastické, rád si to zopakuji, ale už nikdy tímto způsobem. Nikdy jsem nepřestal věřit, už se nám v této sezoně podařilo otáčet zápasy. Když Edin vyrovnal, připomnělo mi to některé naše zápasy a věřil jsem, že není důvod nedat další gól."

Kouč Roberto Mancini už přestával v titul věřit. "Pět minut před koncem by mě nenapadlo, že můžeme vyhrát. Ale titul jsme si zasloužili. Po těch 44 letech ho věnuji všem našim fanouškům," řekl Ital, který má už na kontě tři trenérská vítězství s Interem Milán.

Queens Park, na jehož lavičce strávil celý zápas brankář Radek Černý, i přes porážku uhájil setrvání v Premier League před Boltonem, který nedokázal získat potřebnou výhru a remizoval 2:2 na hřišti Stoke.

United mezitím v Sunderlandu vedli od 20. minuty díky hlavičce svého nejlepšího střelce Wayna Rooneyho a celý zápas si hlídali jednobrankové vedení. Agüerovu branku, která hráčům Alexe Fergusona zkazila oslavy, sledovali již po závěrečném hvizdu.

Arsenal ztratil vedení a s West Bromwichem už prohrával 1:2, zápas ale nakonec dovedl k vítězství 3:2. Třicetigólového nejlepšího střelce soutěže Robina van Persieho zastoupili André Santos a Laurent Koscielny, kteří Arsenalu zajistili bronzovou příčku a účast v Lize mistrů. Záložník Tomáš Rosický odehrál první půli.

Čtvrtý za "Kanonýry" zůstal Tottenham, který zdolal 2:0 Fulham a bude hrát předkolo Ligy mistrů. Brankář Petr Čech, odpočívající před sobotním finálovým duelem Ligy mistrů s Bayernem Mnichov, podruhé za sebou nebyl ani v nominaci Chelsea. Ta v duelu s již jistým sestupujícím Blackburnem zvítězila 2:1 a skončila šestá.

Výsledky 38. kola anglické ligy:

Chelsea - Blackburn 2:1 (31. Terry, 34. Meireles - 60. Yakubu), Everton - Newcastle 3:1 (16. Pienaar, 27. Jelavič, 65. Heitinga - 73. vlastní Hibbert), Manchester City - QPR 3:2 (39. Zabaleta, 90.+2 Džeko, 90.+4 Agüero - 48. Cissé, 66. Mackie), Norwich - Aston Villa 2:0 (9. Holt, 22. Jackson), Stoke - Bolton 2:2 (12. a 77. z pen. Walters - 39. M. Davies, 45. K. Davies), Sunderland - Manchester United 0:1 (20. Rooney), Swansea - Liverpool 1:0 (86. Graham), Tottenham - Fulham 2:0 (2. Adebayor, 63. Defoe), West Bromwich - Arsenal 2:3 (11. Long, 15. Dorrans - 4. Benajun, 30. André Santos, 55. Koscielny), Wigan - Wolverhampton 3:2 (14. a 79. Boyce, 12. Di Santo - 9. Jarvis, 86. Fletcher).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články