Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mizérie kolem ústeckého stadionu trvá. Dočká se město první ligy?

Ústí nad Labem - Už jen nepravděpodobná kombinace výsledků může připravit fotbalisty Ústí nad Labem o postup do první ligy. Aby si ji ale mohli skutečně zahrát, musí jim dát fotbalová asociace licenci pro první ligu. Příliš šancí na její vydání ale Severočeši nemají.

Městský stadion v Ústí nad Labem
zdroj: Wikimedia autor: Vaclavdemling

Ústí totiž ve své žádosti operuje s jedinou eventualitou - že bude hrát na svém nevyhovujícím stadionu. Stadion v jiném městě bude klub shánět až pro případné odvolání, řekl člen klubového představenstva Jiří Dušek. Městský stadion nesplňuje ani podmínky pro druhou ligu, a i když město začalo připravovat stavbu nové tribuny, dřív než v sezoně 2013/14 hotová nebude.

Ta současná, ještě dřevěná tribunka z roku 1927, by se měla bourat na podzim. A to ještě jen pokud projde zakázka na novou tribunu za 180 milionů korun městským zastupitelstvem. "Žádost o licenci operuje se setrváním tady v Ústí nad Labem," řekl primátor města Vít Mandík (ČSSD). A to bude zřejmě znamenat, že svazová komise pustí Ústí jen do druhé ligy.

"Pak je tu ale možnost odvolání, kterou už jsme využili i minule, a v něm můžeme náležitosti stadionu změnit," řekl Dušek. Naděje klubu se upínají k tomu, že by mohl hrát na jiném stadionu, což samo o sobě bude zřejmě potřebovat výjimku, a navíc zatím žádný domluvený nemá. Pro první ligu se nabízejí v regionu prakticky jen dvě alternativy - Teplice, kde Ústí hrálo první ligu loni, a Chomutov, kde vzniká z evropských peněz nový areál pro 5000 diváků. "Město ale žádnou oficiální poptávku od Ústí nedostalo. Stadion není ani zkolaudovaný," odpověděl chomutovský primátor Jan Mareš (ČSSD).

Stadion v Ústí nad Labem
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Podobné je to i v Teplicích. "Že by se hrálo v Teplicích, o tom s námi nikdo nejednal," řekl ředitel tamějšího klubu František Hrdlička. Teplice jsou menšinovým akcionářem Ústí, ale Hrdlička jeho účasti v první lize moc šancí nedává. "Moc nepředpokládám, že se Ústí podaří prosadit výjimku. Už předloni to bylo hodně složité, tehdy jsem se za ně musel zaručit a nadělal jsem si tím dost zlé krve. Pochybuju, že teď s tím třeba Brno nebo Zlín budou souhlasit," řekl Hrdlička.

Podobně mluví i vedení města. "Snažíme se udržovat se svazem alespoň diplomacii. Aktuálně platí, že druhá liga je pro příští sezonu reálná, zatímco s první se teprve uvidí," řekl Mandík. Na prvoligové fungování klubu by se přitom podle Duška peníze našly. "Jsme schopní dát dohromady rozpočet okolo 30 milionů korun," řekl.

Do nejvyšší soutěže se v posledních letech dostali i fotbalisté, kvůli nevyhovujícímu stadionu ji však hráli v nedalekých Teplicích. Městský stadion se už přitom jednou přestavoval. V letech 2004 až 2007 za 40 milionů korun zmizely staré betonové ochozy a místo nich vyrostly tribunky pro 400 stojících a 526 sedících diváků. Prakticky nová je i atletická dráha a trávník.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články