Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bohemians po sedmi měsících vyhráli, Příbram porazili 2:0

Praha - Fotbalisté Bohemians 1905 zvítězili ve 27. kole první ligy nad Příbramí 2:0 a utnuli tak sérii 17 zápasů bez vítězství, která trvala sedm měsíců. Zároveň odpověděli na sobotní výhru Ostravy a vrátili se před ni na čtrnáctou příčku tabulky znamenající záchranu. Jablonec zvítězil nad Hradcem Králové 2:0 zásluhou dvou gólů nejlepšího střelce soutěže Davida Lafaty, který rozšířil počet svých tref v sezoně už na 25. Mladá Boleslav porazila Duklu Praha na jejím hřišti 2:1 a uhájila před pražským celkem čtvrté místo, které může znamenat účast v předkole Evropské ligy. 

Utkání Bohemians - Příbram
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Trenér Bohemians Jozef Weber hodně zamíchal se sestavou a vůbec poprvé nasadil do základní sestavy Orolína. Jeho svěřenci do utkání nastoupili s mnohem větší vervou než do minulých zápasů a přinášelo to své ovoce. V 17. minutě Šumský posadil přímý kop přesně na hlavu Abrahama a ten se v lize trefil poprvé po čtyřech letech. Příbram potvrzovala, že je v ofenzivě mnohem silnější než v defenzivě a i přes tlak domácích se dostávala do zakončení. Šlapákovu střelu i hlavičku Mišůna ale brankář Sňozík reflexivně vyrazil.

Bohemians pochopili, že musí přidat pojistku a předvedli drtivou desetiminutovku. Odstartoval ji znovu Šumský, který přihrávkou našel ve vápně Nešpora a ten tvrdou střelou na zadní tyč propálil Hrušku. Pak ale příbramský brankář svůj tým hned třikrát podržel. Vychytal Nešpora, Borka po rohovém kopu i Orolína. Hosté mohli ještě do poločasu snížit, ale Šlapák téměř na brankové čáře promáchl. Nejlepší příbramský střelec se trápil i po změně stran, když se mu nejprve ve vápně zamotal míč a v další šanci trefil jen Sňozíka.

Bohemians ve druhé půli pozorně bránili a vyráželi do nebezpečných brejků. Další gól už ale nepřidali, i když například střídající Hartig k němu měl blízko. Na malém vápně hlavičkoval a gólman Hruška míč vyrážel možná až za brankovou čárou. Sudí nechali ve hře pokračovat. Hartig se však i tak mohl gólu dočkat, když postupoval sám na Hrušku, ale hostujícího brankáře nepřehodil. I tak ale Bohemians vyrovnali nejvyšší vítězství v sezoně, kterým byl výsledek 2:0 z prvního kola proti Slavii.

Bohemians 1905 - 1. FK Příbram 2:0 (2:0)

Branky: 17. Abraham, 31. Nešpor. Rozhodčí: Franěk - Ubias, Dobrovolný. ŽK: Růžička - Mareš, Koukal. Diváci: 2258.

Bohemians: Sňozík - Růžička, Borek, Ptáček, Bartek - Abraham, Jindřišek - Moravec, Šumský (90. Budínský), Orolín (77. Kraják) - Nešpor (61. Hartig). Trenér: Weber.

Příbram: Hruška - P. Pilík (82. Kraus), Krejčí, Mišůn, Divíšek (57. Papšys) - Mareš, T. Pilík, Koukal (90. Bernardo), Pleško - Krbeček, Šlapák. Trenér: Vavruška.

Utkání Dukla - Mladá Boleslav
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

Boleslavští se na Julisce dostali už ve třetí minutě do stoprocentní šance. Po Božičově podklouznutí postupoval Fillo sám na brankáře Radu, přehodil ho, ale na brankové čáře napravil svou chybu vracející se Božič. V jedenácté minutě už hosté skórovali. Štohanzlův centr z pravé strany se pokusil trefit akrobatickým kopem Fillo, míč se odrazil k Chramostovi a ten ho umístěnou hlavičkou dorazil do sítě. Krátce nato mohla Dukla vyrovnat, ale Pázlerův pokus hlavou tentokrát těsně minul branku.

Pražané byli aktivnější a měli častěji míč na kopačkách, ve 34. minutě se však radovala znovu Boleslav. Domácí kapitán Gedeon srazil v pokutovém území pronikajícího Štohanzla a nařízenou penaltu s jistotou proměnil Mareš. Dukla se dál tlačila dopředu a pět minut před přestávkou málem snížila. Pázlerovu střelu z úhlu vyrazil výborným zákrokem brankář Šeda a před dobíhajícím Hanouskem odkopl míč pohotový Kúdela.

Domácí měli hned zkraje druhého poločasu po rohovém kopu další slušnou šanci, ale Malého dorážku Šeda bez problémů chytil. Záložník pražského celku pak v 61. minutě po akci střídajícího Svatonského neprostřelil obranu hostů. Naději dal Dukle až tři minuty před koncem Lietava, který tvrdým volejem pod břevno snížil a zaznamenal desátý gól v sezoně. Minutu po něm odmítl vyrovnání náhradník Engelmann ranou vedle.

Trenér Dukly Luboš Kozel litoval nepovedeného úvodu a inkasovaného gólu, po němž mohli hrát hosté svou hru. "Utkání poznamenalo, že jsme soupeři nabídli vedení. Soupeř vyniká rychlým protiútokem a přechodem do útoku a ten stav v utkání mu nahrával," konstatoval kouč Dukly. Kladně hodnotil výkonu svého mužstva a mrzel ho jen výsledek. "Teď jsem se díval na statistiku. Myslím, že 18:7 na střely v utkání je dobré číslo a proti takovému soupeři určitě cenné," vyzdvihl Kozel, jehož tým se nedotáhl na čtvrté místo v tabulce.

Dukla Praha - FK Mladá Boleslav 1:2 (0:2)

Branky: 87. Lietava - 11. Chramosta, 34. Mareš z pen. Rozhodčí: M. Paták - Jiřík, Nádvorník. ŽK: Gedeon, Lietava, Malý - Šírl, Chramosta, Fillo, Bulut, Šeda. Diváci: 2347.

Dukla: Rada - Hašek, Božič (82. Marek), Švejdík, Vrzal - Podrazký (60. Svatonský), Gedeon, Hanousek - Malý, Lietava, Pázler (60. Engelmann). Trenér: Kozel.

Mladá Boleslav: Šeda - Janíček, Rolko, Johana, Šírl (60. Táborský) - Kúdela, Ščuk - Štohanzl, Fillo, Mareš (76. Kulič) - Chramosta (66. Bulut). Trenér: Koubek.

Hradec se v Jablonci od začátku zatáhl a domácí tento obranný val jen složitě překonávali. Zajímavějších momentů se diváci dočkali až na konci první půle. Ve 40. minutě mohl otevřít skóre střídající Malinský, který nahradil zraněného Voltra. Po jednom z brejků postupoval z úhlu sám na Špita a Jablonec zachránila tyč. O čtyři minuty později ale udeřili Severočeši. Po pěkné kombinaci našel Eliáš stříleným centrem zleva Lafatu a ten hlavou překonal hostujícího brankáře Lindra.

Po změně stran Jablonec ožil až od 60. minuty. V rozmezí několika vteřin vystřelili Jablonský, Vošahlík a Lafata, Hradec ale dobrými zákroky podržel Lindr. Lafata se neprosadil ani dvacet minut před koncem, kdy mu hostující gólman nepříliš důraznou střelu vytěsnil mimo tyče. Nejlepší ligový kanonýr se tak 25. gólu v sezoně dočkal až v 77. minutě, kdy po Jarolímově přihrávce z voleje umístil balon přesně do sítě. Lafata pak neměl daleko k hattricku, v další šanci se už ale neprosadil.

Jablonecký kouč František Komňacký si pochvaloval, jak jeho svěřenci k duelu přistoupili. "Ztratili jsme šanci splnit náš předsezonní cíl a je těžké namotivovat mužstvo, aby hrálo, jak se říká, o život. Potřebovali jsme vyhrát, to jsme splnili. Držíme se v první polovině tabulky a věřím, že se v ní udržíme do konce soutěže," řekl Komňacký, který vyzdvihl střelce obou branek Davida Lafatu. "Opět se ukázalo, jak je pro Jablonec důležitý. Je důrazný, má skvělý výběr místa a my se na něj můžeme v takových situacích spolehnout," dodal Komňacký. 

FK Jablonec - FC Hradec Králové 2:0 (1:0)

Branky: 44. a 77. Lafata. Rozhodčí: Příhoda - Chytil, Gallo. ŽK: Vošahlík, Jarolím - Holeš, Šisler, Malinský. ČK: 81. Holeš. Diváci: 2865.

Jablonec: Špit - Štochl, Pavlík, Beneš, Novák - Kopic (88. Třešňák), Eliáš, Loučka, Haurdič (60. Jablonský) - Lafata, Vošahlík (73. Jarolím). Trenér: Komňacký.

Hradec: Lindr - Pávek, Hochmeister, Plašil - Holeš, Janoušek (64. Jedunov), Šisler, Poděbradský - Voltr (28. Malinský), Štěpán, Mrázek (73. P. Dvořák). Trenér: Kotal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články