Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

UEFA může korupčnické Sigmě zakázat Evropu. Pelta se však nebojí

Olomouc - Hanácký klub míří do Evropy. Sigma si zahraje stejně jako loni finále ligového poháru, jehož triumf zajišťuje místo v předkole Evropské ligy. I v případě, že by olomoucký klub Spartu porazil, jeho automatická účast v evropské soutěži však není jistá. Hanáci byli totiž potrestání za korupci, což se neslučuje se zásadami organizace UEFA. Ta už dokonce několik korupčnických týmů do soutěže nepustila. Rozhodující slovo by měla mít národní asociace.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Podle šéfa Fotbalové asociace České republiky Miroslava Pelty však Hanáci můžou být klidní. "Myslím, že v tuhle chvíli nehrozí, že by UEFA Sigmu do svých soutěží nepustila," řekl serveru aktuálně.cz. Případem by se ovšem i tak měl zabývat výkonný výbor svazu.

Vyloučení do korupce zapleteného týmu z evropských soutěží však není nic neobvyklého. Turecký Trabzonspor s Ondřejem Čelůstkou v sestavě si loni zahrál Ligu mistrů díky tomu, že do ní UEFA a turecký svaz nepustili ligového mistra Fenerbahce kvůli úplatkářské aféře. Podobným případem byl v Evropské lize řecký Olympiakos Velos.

Znovuzrození Hanáků a jejich účast ve finále poháru České pošty dopomohl i trenér Petr Uličný. Ten však dle vlastních slov po sezoně skončí. Na jeho místo by mohl nastoupit slovenský trenér Karol Marko. Bývalý kouč Příbrami a Baníku je v seznamu nový, zatím se spekulovalo například o Pavlu Hapalovi či Romanu Pivarníkovi. Včera v Brně však dle informací Sportu s Markem jednali Josef Lébr a Jan Gottwald, dva čelní zástupci Sigmy.

Sigma již za korupci potrestána byla. Svaz jí za podezřelý zápas s Bohemians Praha odečetl devět bodů a vyměřil čtyřmilionovou pokutu. Brankář Petr Drobisz dostal pokutu 200 tisíc a zákaz činnosti na 18 měsíců. Ředitel klubu Jaromír Gajda však analogii s Fenerbahce či Volosem nevidí. "Byly to úplně odlišné případy," uvedl. "Předseda svazu i licenční manažer nás ujistili, že můžeme být klidní. Pokud si to kluci na hřišti uhrají, tak evropský pohár kopat budou."

Za pravdu mu dávají i experti. "UEFA na takové případy nemá žádnou jasně danou legislativu," vysvětluje český odborník na předpisy UEFA a FIFA Petr Fousek. "Dá na doporučení národních asociací." Rozhodující slovo tak bude mít FAČR, které šéfuje Miroslav Pelta a ten v hanáckém tažení Evropou nic špatného nevidí. "Sigmě v téhle chvíli nebezpečí nehrozí," řekl.

Podotkl však, že proces ještě není ukončen. Soud první instance nikoho z obviněných nepotrestal, neboť neuměl prokázat jejich vinu. Soudce však v závěrečné řeči konstatoval, že ke korupci došlo. Státní zástupce se odvolal a případ se přesouvá ke Krajskému soudu v Ostravě. "Musím si ještě pořádně přečíst verdikt té naší disciplinární komise, nejsem si jistý, jestli se tam mluví přímo o korupci," dodal Pelta.

Sigma by do 3. předkola Evropské ligy postoupila i v případě, že by finále se Spartou prohrála. Letenští by však v tom případě museli vyhrát ligu.

Zdroj
ČT sport, Aktuálně, Deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články