Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Vize trenérů mládeže: Učme se od Barcelony

Praha – Zástupci Fotbalové asociace ČR (FAČR) se nedávno vypravili do Barcelony, aby odhalili tajemství úspěchu jednoho z nejlepších klubů světa. Spouštěcím mechanismem byl příjezd metodika Victora Sancheze Lladó, jenž pro španělský tým pracuje. Ten v Praze uspořádal seminář pro trenéry, v němž poodkryl filozofii mančaftu z Nou Campu. "Ohlas byl veliký, bylo tam okolo 250 trenérů. Všichni byli zvědaví, jak to Barcelona dělá," řekl v pořadu Studio fotbal extra technický ředitel FAČR Dušan Fitzel s tím, že české zástupce vyhecoval k tomu, aby v Barceloně "zkontrolovali", zda se Lladóva slova slučovala s realitou.

"Absolutně všechno se asi nedozvíte nikdy, snažil se odpovídat otevřeně, ale my jsme z něj dostali pár informací, které jsou pro nás zajímavé. Třeba jakým způsobem spolupracují s ostatními kluby, že nejsou uzavřeným molochem," popsal prosincový seminář šéf metodického úseku FAČR Antonín Plachý. Proč se vypravili zrovna do Barcelony? "Škol ve světě je vícero, pravda je, že momentálně Barca září. Je to potřebný zdroj inspirace. Hledejme, ptejme se a co půjde přenášet – přenášejme," uvedl mládežnický trenér Luděk Procházka.

I když Fitzel přiznává, že i fotbalisté Barcelony jsou jenom lidi, pro slova chvály nemusí chodit daleko. "Všichni máme nějaké chyby, na kterých bychom měli pracovat. Oni jsou ale fantastický tým, pro mě je to někdy až balet ta úroveň fotbalu. Pojďme se od nich učit, převzít, v čem vynikají," vybízel.

Trénink mládeže v Barceloně
zdroj: ČT4

Plachý si uvědomuje, že právě dokonalost je to, co spoustu lidí bavit nemusí. "Ale ono je opravdu dokonalé, jak si drží principy, které se učí. Přesně to vychází z kombinačních, pozičních her." Vedoucí metodického úseku třeba připomíná démonizaci barcelonské hry z jednoho, dvou doteků. "Oni si to mohou dovolit a užívat v situacích, kdy je to pro ně zajímavé, protože už technickou dovednost mají. V nižších kategoriích je k tomu absolutně nenutí. To je průvodní znak barcelonské školy učení," poodhalil know-how z věhlasné výchovné akademie La Masia.

"Je to normální tréninkové centrum jako ve velkých klubech, kde je všechno dobře organizované. Nám bylo ukázáno, jak trénují, ale i kanceláře apod. Tohle je vysloveně praktická záležitost. Oni mají deset hřišť a z toho asi sedm je umělá tráva. Na normální trávě trénuje jen devatenáctka, juniorka a áčko," popsal Fitzel.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

Hlavním znakem všech tréninků dětí je prý nenucená hra. "Jen si hrají s míčem, nikdo je nenutí k tomu, aby to dávali rychle od nohy. Mají tři barvy dresů, pořád přečíslují. Hrají třeba čtyři na čtyři a dva navrch. A takových týmů v kategorii mají třeba dva nebo tři," řekl Procházka, jenž si na trénincích vše zaznamenával na kameru.

Plachý se s přístupem Barcelony ztotožňuje. "Nemůžeme chtít od malých dětí, aby jejich fotbal vypadal jako fotbal dvanáctiletých či dokonce dospělých. Nejdůležitější je, aby měli možnost hrát si s míčem a trenér jim umožnil mít ze hry radost. Jinak to není pomůcka k tomu, aby to děti bavilo," uvedl kouč, podle kterého je nejdůležitější překonat chápání toho, co je výsledek u mládeže. "V okamžiku, kdy budeme myslet číslo a pomineme způsob, jakým hrají a jak se vyvíjí, nemáme šanci se k téhle špičce se přiblížit. Když to dokážeme, všechny ty jemnější věci půjdou taky."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články