Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kweuke stop nedostane, Spartě ale hrozí trest za fanoušky

Praha - Disciplinární komise (DK) FAČR dodatečně nepotrestá útočníka fotbalové Sparty Léonarda Kweukeho za jeho střet s libereckým obráncem Jiřím Fleišmanem, kterému loktem vyrazil zuby. Severočeský klub sice pro kamerunského hráče žádal postih, ale disciplinárka do dnes zamítla s tím, že Kweuke měl podle komise rozhodčích dostat "pouze" žlutou kartu. Disciplinárka ale zároveň se Spartou zahájí řízení kvůli podezření, že někteří její fanoušci právě při sobotním duelu v Liberci rasisticky uráželi domácího obránce Theodora Gebre Selassieho.

Léonard Kweuke
zdroj: ISIFA/LN

Kweuke se nemusí bát, že kvůli trestu přijde o další zápasy. Disciplinárka vycházela ze stanoviska komise rozhodčích, podle které neměl být sparťanský útočník za zákrok na Fleišmana vyloučený. "Přiklonila se (DK) k názoru odborné komise, a to znamená, že není důvod zahájit disciplinární řízení," stojí v oficiálním komuniké. Liberci se posouzení arbitra Radka Příhody nelíbilo, domácí poukazovali i na to, že Fleišman musel podstoupit chirurgický zákrok a až pět týdnů může být mimo hru.

Podle komise rozhodčích Kweuke nefauloval Fleišmana úmyslně. "Zkoumali jsme to několikrát a nebylo tam vidět, že by to byl úmysl. Kweuke celou dobu koukal nahoru na ten balon," řekla ČTK šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková. "U těch ostatních zákroků loktem, za které padají červené karty, se hráč předem koukne a pak udeří rukou. To, že Kweuke vyrazil Fleišmanovi dva zuby, to je bohužel nešťastná shoda náhod," dodala Damková.

Sparta se však bude na příštím zasedání DK zpovídat z chování svých příznivců při šlágru pod Ještědem. Příznivci pražského klubu se totiž ve svém sektoru dopouštěli výtržností a komise ještě ze záznamů pojala podezření, že rasisticky uráželi Gebre Selassieho. Spartě může uškodit, že už před dvěma týdny za činy svých fandů pykala: dostala pokutu ve výši 250 tisíc korun a má podmínečně uzavřený stadion za házení dělbuchů na hrací plochu ze sektoru domácích vlajkonošů při utkání s Baníkem Ostrava.

Je nám líto, video expirovalo.
Kweukeho loket

Liberecký klub po dnešním zasedání DK vyvázl s finančním postihem. Severočeši musí zaplatit pokutu 30 tisíc korun za to, že se jeho hráči po utkání na hřišti pražské Dukly dostali do potyčky s domácími fotbalisty. Dukla byla potrestána stejně.  Komise zahájila řízení také s teplickým trenérem Petrem Radou, který se bude zpovídat ze svého vykázání na tribunu při minulém ligovém utkání s Českými Budějovicemi.

Rozhodčí Tomáš Lakomý, kterého policie podezřívá ze zmanipulování zápasu dorostenecké ligy mezi Ostravou a Slováckem, dnes od DK dostal pokutu 10 tisíc korun za špatně vyplněný zápis a stejně jako komise rozhodčích mu i DK pozastavila činnost až do vyšetření případu. Pětitisícovou pokutou byl potrestán další arbitr Petr Blažej. Ten dnes přiznal, že do pohárového duelu mezi Olomoucí a Ostravou, v němž figuroval jako asistent, nastoupil po požití alkoholu.

V dalších dvou prvoligových zápasech si za vyloučení nezahrají Lukáš Pleško z Příbrami a Filip Novák z Jablonce. Stejně jako Martin Latka ze Slavie kvůli osmi žlutým kartám.

Jeden zápas si po čtyřech nasbíraných žlutých kartách odpočinou Vladimír Darida z Plzně, Matej Sivrič a Vladan Milosavljev ze Žižkova, příbramští Matěj Štochl s Josefem Divíškem, Štěpán Vachoušek z Teplic, mladoboleslavský Petr Johana a liberecký Fleišman.

Ve druhé lize dvě utkání vynechají Jakub Špidlen z Čáslavi a Michal Zeman z Ústí nad Labem, jednou si nezahrají Petr Joukl z Třince, David Čada ze Sokolova, znojemský Tomáš Okleštěk a Jakub Vojta z Vlašimi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články