Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Látala v ligové trenérské premiéře prověří mistrovská Plzeň

Ostrava - Křest ohněm čeká na nového trenéra Baníku Ostrava Radoslava Látala v pondělní dohrávce 23. kola první fotbalové ligy. V ligové premiéře v roli hlavního kouče povede Baník do duelu s obhájcem titulu Viktorií Plzeň. Ta vyhrála všechny tři jarní zápasy na hřištích soupeřů a v průměru v nich nastřílela tři góly, navíc potřebuje udržet kontakt s čelem tabulky. Naopak Baník se pere o záchranu, ke které mu aktuálně chybějí dva body. Přímý přenos sledujte na ČT4 a www.sportzive.cz.

Látal dosud vedl druholigový Sokolov. Do Baníku zamířil v pondělí místo Pavla Malury, který byl odvolán po minulé porážce od Slovácka. Vicemistr Evropy z roku 1996 už vedl Baník při středeční pohárové porážce s Olomoucí. To bylo však spíš utkání, ve kterém chtěl tým poznat. Mnohem důležitější duel ho čeká proti Plzni.

"Náš výkon musí být o hodně lepší než v poháru. Kdybychom dali Plzni ve středu hřiště tolik prostoru co Sigmě, bylo by s námi zle. Takový výkon by na Plzeň nestačil. Ale tyhle věci jsme si vyříkali a pracovali jsme na zlepšení," řekl Látal.

Jeho výhodou může být to, že jako hráč poznal metody plzeňského kouče Pavla Vrby, který dělal asistenta v Baníku při zisku titulu v roce 2004. Látal byl tehdy kapitánem. "Plzeň je strašně kvalitní tým. Má technicky vybavený mančaft, rychlostní typy hráčů, kteří se nebojí a umí hrát jeden na jednoho. Trenéra Vrbu si dobře pamatuju. Po hráčích chce co nejvíce roztahovat hřiště. To právě soupeři nesmíme dovolit. My se naopak hřiště musíme snažit zužovat, zdvojovat hráče a hlavně pokrýt obě křídla," naznačil taktiku.

Trenér Vrba si uvědomuje, že ačkoli je Baník na předposledním místě tabulky, nepůjde o jednoduchý zápas. "Baník v jarní části soutěže herně nikdy nezklamal, jen měl trošku smůlu, takže body nezískal. Na druhou stranu doufám, že v tom bude pokračovat a ty body nezíská ani s námi," řekl Vrba.

Rád by, aby jeho svěřenci navázali na výkon z posledního utkání s Českými Budějovicemi, který vyhráli 4:0. "Hlavně herní projev z naší strany byl v tom zápase velice dobrý. Budějovice jsme přehráli, takže mě samozřejmě těší, že se dostáváme do herní pohody, kterou, si myslím, máme v poslední době. Tentokrát jsme se ale prosadili střelecky a věřím, že v tom budeme pokračovat," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Látalova premiéra za Baník

Zároveň nechtěl spekulovat, jak se na Baníku projeví změna trenéra. "Až čas ukáže, zda změna trenéra byl správný krok. Samozřejmě, že když přijde nový trenér, tak mužstvo i celý klub je trošku v pozoru, i ta situace v kabině nastává trošku jiná," dodal Vrba. Baník postrádá vážně zraněného kapitána Václava Svěrkoše, naopak Plzni se už uzdravil stoper Václav Procházka a zapojil se do tréninku. Zatím ale není jisté, zda bude hned nasazen do zápasu. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články