Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Liberec se po výhře nad Duklou vyšvihl do čela, Sparta podlehla Příbrami

Praha - Liberec vyhrál nad Duklou 2:1 a dostal se do čela ligové tabulky o dva body před Spartu. Pražané totiž na Letné podlehli Příbrami 0:2. Úspěšnější byli fotbalisté Jablonce, kteří porazili v duelu 23. ligového kola Slovácko 1:0 a po předchozích pěti zápasech bez výhry se teprve podruhé na jaře dočkali tří bodů. Smolnou sérii si protáhli taky fotbalisté Mladé Boleslavi, kteří nezvládli domácí duel s Teplicemi (0:1). Naopak dařilo se Olomouci, která na domácím hřišti porazila Slavii 1:0. Stejným poměrěm zvítězili i hráči Českých Budějovic nad Hradcem Králové.

Dukla - Liberec
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

Liberec se na Julisce představil po 17 letech a těžko si mohl přát lepší úvod zápasu. Hosté nejprve sice mohli být rádi, když sudí Jech po střetu obránce Nezmara s domácím Svatonským nenařídil penaltu, ale v páté minutě už šli do vedení. Štajnerovu kolmici převzal rozběhnutý Rilke a křížnou ranou pokořil Duklu stejně jako v podzimním utkání, v němž pražský celek překvapivě pod Ještědem vyhrál.

Liberec ve druhém poločase skvěle bránil a podzimní porážku dnes Dukle vrátil. Výhru pojistil díky standardní situaci čtvrt hodiny před koncem. Fleišmanův trestný kop si našel Štajner, jehož neuhlídal domácí kapitán Gedeon, a přesnou hlavičkou zvýšil. Štajnerův třináctý gól v sezoně a jeho padesátý v lize Liberec nasměroval k šesté venkovní výhře z posledních sedmi zápasů. Konec ale hosté prožili v obavách o výhru. Podrazký v 85. minutě precizním trestním kopem snížil a vzápětí mohl srovnat Lietava, kterého vychytal brankář Bičík. Liberečtí fotbalisté i tak se svými fanoušky mohli slavit postup na první místo v lize.

Je nám líto, video expirovalo.
FK Dukla Praha - FC Slovan Liberec

Dukla Praha - Slovan Liberec 1:2 (0:1)

Branka: 85. Podrazký - 5. Rilke, 75. Štajner. Rozhodčí: Jech - Marek, Nádvorník. ŽK: Pázler - Rilke, Bosančič, Fleišman. Diváci: 1 683.

Ohlasy trenérů:

Jaroslav Šilhavý (Liberec): "Mám obrovskou radost, ale to nemůže trvat dlouho. Myšlenkami jsem už u zápasu se Spartou, který nás čeká za týden. Pro celý Liberec to bude zápas roku, snad bude vyprodáno. My bychom si přáli, abychom s fanoušky oslavili další výhru a mohli se radovat i s nimi."   

Luboš Kozel (Dukla): "Nehráli jsme špatný fotbal, bylo to z naší strany dlouho slušné, ale platilo to jen po velké vápno. Nejsem spokojený s tím, jak jsme řešili finální situace. V tom byl soupeř lepší než my, využil naše chyby."

Jablonečtí po vysoké výhře 5:0 v Poháru České pošty nad Českými Budějovicemi chtěli i v ligovém utkání dokázat, že jarní herní výpadek je pryč. Ovšem v úvodu byli aktivnější hosté, byť jim scházelo několik hráčů základní sestavy. V páté minutě střílel v dobré pozici kousek mimo Lukáš, vzápětí musel Špit zasahovat proti Hlúpikově pokusu ze strany.

Baumit se postupně dostal do tempa a začal přebírat otěže zápasu. Ve 22. minutě měl i první šanci. Piták prostrčil míč Jarolímovi, ten ale v tísni přestřelil. Po půlhodině hry protáhl hostujícího brankáře Heču Lafata, který v předchozích třech kolech neskóroval. Tlak Jablonce gradoval. Ve 37. minutě si na centr do šestnáctky naběhl Beneš a jeho tvrdá hlavička orazítkovala tyč. V závěru první půle pak ještě po velkém závaru mířil Vošahlík mimo.

Kouč Jablonce Komňacký: Náš výkon není ideální, stále to není ono. Nehrajeme tak jako na podzim. Ale tři body samozřejmě bereme.

Kouč Slovácka Soukup: Hráli jsme dobře, ale všechno zkazila jedna chyba, kterou potrestal Lafata. My jsme nehráli špatně, měli jsme gólovky, ale v útoku nám chybí taková dravost, jakou má Jablonec.

Také ve druhém poločase měli úvodní možnost hosté. Došek krásně vysunul Hlúpika, který běžel zcela sám na Špita, míč si však příliš předkopl a jablonecký brankář mu včasným vyběhnutím šanci zmařil. V 58. minutě se tváří v tvář brankáři Hečovi ocitl Piták, ani on se ale nedokázal prosadit. Vedení se tak aktivně hrající Jablonec ujal až v 71. minutě. Nejlepší ligový kanonýr Lafata se prodral do vápna, obešel dva protihráče a střelou ke vzdálenější tyči rozhodl. Jablonec podruhé na jaře získal tři boy.

Baumit Jablonec - 1. FC Slovácko 1:0 (0:0)

Branka: 71. Lafata. Rozhodčí: Nenadál - Jiřík, Pilný. ŽK: Došek, Trávník, Mezlík (všichni Slovácko). Diváci: 2 145.

Mladá Boleslav prohrála počtvrté v řadě, když na domácím hřišti podlehla Teplicím 0:1. Domácí nemohli nasadit čtyři hráče obvyklé základní sestavy: Ščuk s Kalinou nehráli kvůli trestu za žluté karty a Zahustel se Šírlem jsou zraněni. Přesto Středočeši nezačali špatně. Mladoboleslavský útočník Chramosta skóroval v pěti ze šesti posledních zápasů proti Teplicím a svou bilanci mohl rozšířit už ve čtrnácté minutě. Po přihrávce od Brunclíka běžel sám za branku, ale zakončení se mu vůbec nepovedlo a míč skončil vedle Grigarovy tyče.

Kouč Boleslavi Koubek: Chybí nám teď góly od útočníků, je to zakleté. Chtělo by to trochu větší klid. Situace jsme neřešili optimálně, mohli jsme si počínat více fotbalověji. Potřebovali bychom dát první gól, což se nám nepovedlo už čtyři zápasy a sráží nás to.

Kouč Teplic Rada: Připravovali jsme se na to, že domácí jsou nebezpeční ze standardek. Kulič je umí dobře kopnout, Janíček a Rolko jsou silní v zakončení, dokážou se tam přimotat i Chramosta a Fillo. Náš gólman Grigar však dobře sbíral míče. Navíc máme rychlostní typy a chceme po nich, abychom z brejků něco vytěžili.

O dvě minuty později se poprvé výrazněji osmělili hosté, Jindráčkův pokus zpoza vápna však gólman Miller vyrazil na roh. Už v nastaveném čase prvního poločasu se do brejku dostal Vůch, Kulič ho ve vápně fauloval a Rosa proměněnou penaltou poslal Teplice do vedení. Vzápětí byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující Zoubele a Středočeši podpořili ofenzivu výměnou Dimitrovského za Táborského. Další šance ale dlouho nepřicházely. Nejblíže k vyrovnání měli domácí v 81. minutě, kdy Grigar po rohu vyrazil míč za sebe, ale poblíž brankové čáry odkopl míč teplický kapitán Lukáš. V závěrečné desetiminutovce už se Teplice v poklidu ubránily.

FK Mladá Boleslav - FK Teplice 0:1 (0:1)

Branka: 45.+1 Rosa z pen. Rozhodčí: Franěk - Filípek, Urban. ŽK: Janíček, Kulič, Mareš, Dudka - Zoubele, Siva. ČK: 54. Zoubele. Diváci: 3 021.

Utkání Olomouc - Slavia
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Sparta byla v posledních utkáních kritizovaná za herní projev, dnes se to od začátku snažila odčinit, jenže selhávala v koncovce. Hru ale diktovali především Letenští, které táhl už uzdravený kapitán Matějovský. V 17. minutě vyslal Hušbauer další kolmici za obranu, kam si naběhl Krejčí, ale trefil jen tyč. Pak se připomněl sparťanský střelec posledních kol Přikryl. Nejprve po jeho přihrávce pálil vedle Kweuke a poté si oba role vyměnili a Přikryl střílel z úhlu nad.

Nevyužité šance mrzely Spartu ve 38. minutě, kdy Šlapák na přední tyči tečoval do sítě centr Pleška. Druhou branku přidal v druhé polovině po závaru před sparťanskou brankou Koukal. Sparta poté posílila ofenzivu, místo beků Pamiče a Kušníra přišli do hry útočníci Kerič a Kadlec, ale Příbram už se bez větších obtíží ubránila. Spartu tak vyprovázel ze hřiště bouřlivý pískot.

Vítězní fotbalisté Příbrami
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Hašek: Měli jsme 12 velkých šancí, přesto jsme prohráli

Trenér Sparty Martin Hašek litoval, že jeho svěřenci prohráli zápas, který prý byl po herní stránce jejich nejlepším na jaře. "My jsme od první minuty hráli náš nejlepší jarní zápas. Opakovaně jsme se dostávali za obranu a do šancí. Měli jsme dvanáct velkých šancí, přesto odcházíme se stavem 0:2, což je pro nás v boji o titul krajně nepříznivé," řekl. Věří však, že dnešní výkon bude pro hráče povzbuzením do důležitého duelu s Libercem. "Musíme vycházet z výkonu a ne z výsledku. Abychom se psychicky připravili na zápas s Libercem, vezmeme si to pozitivní. Budeme s hráči pracovat na tom, aby si uvědomili, co vedlo k tomu, že předváděli takový fotbal, jaký předváděli," dodal.

Trenér Příbrami David Vavruška přiznal, že utkání mohlo být po pár minutách rozhodnuto ve prospěch Sparty. "Ten úvod nechápu. Celou dobu se na utkání připravujeme a pak do něj nastoupíme s takovou labilitou. Občas mám pocit, že pracuju stále ještě s dorostenci, u kterých jsem dělal dříve. Po pár minutách mohlo být hotovo," hodnotil Vavruška.

Sparta Praha - 1. FK Příbram 0:2 (0:1)

Branky: 38. Šlapák, 63. Koukal. Rozhodčí: Kocourek - Chytil, Gallo. ŽK: Holek - Divíšek, Koukal, Pleško, J. Krejčí. Diváci: 8 106.

Fotbalisté Olomouce porazili Slavii 1:0 a udělali důležitý krok k záchraně. Sigma si díky trefě Zdeňka Klesnila z desáté minuty připsala čtvrtou jarní výhru a v tabulce se o skóre posunula na třinácté místo před Bohemians 1905. Slavia naopak čeká na tři body už deset utkání.

Sigma Olomouc - Slavia Praha 1:0 (1:0)

Branka: 10. Klesnil. Rozhodčí: R. Hrubeš - Wilczek, Kordula. ŽK: Janotka, Podaný, Ordoš, Zlámal - Nitrianský, Blažek, Škoda. Diváci: 5 283. 

Fotbalisté Českých Budějovic porazili Hradec Králové 1:0. Důležité tři body v boji o záchranu zajistil Jihočechům ve třetí minutě nastavení z penalty Rudolf Otepka. Dynamo vstřelilo proti "Votrokům" první gól od jejich návratu do nejvyšší soutěže a protáhlo domácí sérii bez porážky na devět duelů.

Dynamo České Budějovice - FC Hradec Králové 1:0 (0:0)

Branka: 90.+3 Otepka. Rozhodčí: Paták - Vysloužil, Peřina. ŽK: Krajčík - Malinský, Zelený, Šisler. Diváci: 2 614.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články