Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Do semifinále postupují Teplice, Olomouc a Sparta

Praha - Fotbalisté Teplic vyhráli v odvetném zápase čtvrtfinále Poháru České pošty v Liberci 2:0 a jako první postoupili do semifinále. První duel skončil 1:1. Slovan na Teplice v poslední době neumí, 0:2 s nimi doma prohrál i v lize a ze čtyř vzájemných soutěžních zápasů si v této sezoně připsal jedinou remízu. V semifinále se Teplice utkají s Olomoucí, která po domácím vítězství 2:1 porazila Ostravu stejným poměrem také v odvetě. Třetím postupujícím je Sparta, která přehrála obhájce z Mladé Boleslavi 1:0 a po třech letech postoupila do semifinále, první zápas skončil 1:1. Letenští si zahrají s vítězem čtvrtečního duelu mezi Jabloncem a Českými Budějovicemi.

Teplice slaví postup do pohárového semifinále
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Teplice potřebovaly k postupu vstřelit minimálně jeden gól, což se jim rychle splnilo. Ve 14. minutě si naskočil na roh kapitán Lukáš a hlavou zavěsil. Hostům se prvních 25 minut dařilo držet míč a dostali se ještě do několika šancí, které ovšem nevyužili a Liberec postupně převzal iniciativu. Nejrušněji bylo před teplickým gólmanem po půlhodině hry. Rabušicovy kličky před brankou na poslední chvíli uhasil riskantní skluz Stožického, Gebre Selassie prakticky vzápětí po rohu hlavičkoval jen do Grigara.

Po poločase nabrala hra stereotypní podobu. Teplice neudržely míč a dostaly se pod permanentní liberecký tlak, tomu ovšem chyběla přesnost, moment překvapení i pořádné šance. Slovanu trochu pomohl až přesun Nezmara ze středu obrany na hrot, jenže za pár minut místo toho udeřili hosté. Vůch obral o míč Štajnera, utekl po levé straně a pak našel úplně volného Jindráčka, který svoje sólo využil. Liberec v tu chvíli potřeboval k postupu tři góly, ale ze závěrečného a už zoufalého tlaku se mu nepovedlo skoro nic.

Slovan Liberec - FK Teplice 0:2 (0:1)

Branky: 14. Lukáš, 83. Jindráček. Rozhodčí: Lerch - Ubias, Zlámal. ŽK: Lukáš, Mahmutovič, Dolejš, Vůch (všichni Teplice). Diváci: 2 860. První zápas: 1:1, postoupily Teplice.

Ohlasy trenérů:

Jaroslav Šilhavý (Liberec): "Teplice jsou pro nás zakleté mužstvo, postoupily ale zaslouženě, daly tři góly. Přál bych jim, ať se dostanou až do finále."

Petr Rada (Teplice): "Tohle pro nás byla poslední šance na Evropu, v lize máme sotva jednoprocentní šanci, ale pokud máte jedenáct hráčů, tak to stačí. Hráči jsou trénovaní, aby tohle tempo zvládli. Já rozhodně žádnou soutěž vypouštět nebudu."

Látal Ostravu střelecky neprobral

Plány Baníku dostaly velkou trhlinu už po třech minutách. Aniž by se domácí dostali pořádně k míči, inkasovali, když po rohovém kopu Nepožitka hlavičkoval na malém vápně přesně Klesnil. Domácí těžkosti v koncovce nezažehnal ani nový kouč Radoslav Látal. Droppa se po Markově kolmici ve 12. minutě řítil sám na Zlámala, ale jeho oblouček dopadl těsně vedle tyčky. Podobně skončil i Kukecův trestný kop. Šance byly na obou stranách; tu největší olomouckou v 34. minutě překazil Heinzovi domácí Vomáčka, který míč vykopl z brankové čáry.

Ostrava se ve druhé půli marně snažila o zvrat i tlak, ubylo i možností. Z brejku mohl výhru hostů pojistit v 67. minutě Podaný, jehož rána se po zásahu Pietrzkiewicze otřela o tyčku. I když se pak Baník díky nádhernému voleji Fantiše dočkal vyrovnání, na druhý gól, jenž by znamenal penaltový rozstřel, domácí neměli. Naopak v třetí minutě nastavení zajistil Ordoš druhým gólem výhru Hanáků.

Baník Ostrava - Sigma Olomouc 1:2 (0:1)

Branky: 73. Fantiš - 3. Klesnil, 90.+3 Ordoš. Rozhodčí: Paták - Santarius, Štěrba. ŽK: Vrťo, Adámik - Klesnil, Zlámal. Diváci: 2 236. První zápas: 1:2, postoupila Olomouc.

Ohlasy trenérů:

Radoslav Látal (Ostrava): "Celou tu krátkou dobu, co jsem tady, se připravujeme na standardky. Ještě před zápasem jsme na nich pracovali a pak z ní po třech minutách dostaneme gól, když hráč, který ho měl na starost, neobsadí Klesnila."

Petr Uličný (Olomouc): "Nám se v úvodu povedlo vstřelit rychle gól a to utkání ovlivnilo. Baník pak sice vyrovnal a trošinku zjednodušil hru, ale my jsme to v obraně zvládli. Když vezmeme oba zápasy, asi jsme postoupili zaslouženě."

Sparta je v semifinále po třech letech, obhájce poháru vypadl

Sparta se v posledních týdnech trápí a z herní krize ji nevysvobodil ani pohárový duel s Boleslaví. Výstižný byl na poloprázdné Letné pískot fanoušků, jímž v poločase vyprovodili sparťany na cestu do kabin. Bez zraněného kapitána Matějovského jako by ztratili zbytky jistoty. V ofenzivě byli neškodní. Mladoboleslavští byli dlouho nebezpečnější a málem zopakovali podzimní zápas, ve kterém na Letné vyhráli 3:0. Osm minut před přestávkou se kolem stínujícího stopera Jakuba Brabce prohnal útočník Chramosta a ztroskotal až na brankáři Vaclíkovi. Exsparťan Kúdela už po přestávce namířil ostrý volej těsně mimo, nadějný průnik zkazil Kalina špatnou zpětnou nahrávkou a středopolař Ščuk v 62. minutě dokonce povedenou ranou trefil břevno.

Sparta - Mladá Boleslav
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Když Sparta nejvíc tápala, spasila ji akce Kweukeho. Kamerunský útočník, který v sobotním derby sklidil kritiku za svá gesta po vystřídání, v 66. minutě přetlačil oba hostující stopery a po jeho práci měl už lehkou úlohu při skórování do odkryté brány Hušbauer. Odpověď mohl vzápětí nachystat Rolko, který v další šanci trefil jen Vaclíka. Středočeši v poháru po jedenácti zápasech ztratili neporazitelnost a v soutěži letos končí.

Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 1:0 (0:0)

Branka: 66. Hušbauer. Rozhodčí: Adámek - Marek, Kovařík. ŽK: Pamič, Jarošík - Janíček, Rolko, Fillo, Táborský. Diváci: 3 012. První zápas: 1:1, postoupila Sparta.

Ohlasy trenérů:

Martin Hašek (Sparta): "Pohárová matematika byla jasná: stačila nám i bezbranková remíza, ale naším cílem bylo hrát na vítězství. Škoda, že jsme z nějakého brejku na konci výhru nepojistili. S hrou úplně spokojeni být nemůžeme, máme na to hrát lépe, ale byly tam i některé slušné výkony. Třeba Kweuke podal nejlepší výkon od konce září."

Miroslav Koubek (Mladá Boleslav): "Škoda nevyužitých šancí. Po prvním zápase bylo dané, že musíme aspoň jednou skórovat a podařit se nám to mohlo několikrát. Měli jsme řadu dobrých náznaků, ale vyřazení musíme přijmout. Hráči v poháru odvedli dobrou práci, ale zklamání v nás je obrovské. Nezbývá nám, než se soustředit v lize na boj o třetí místo a věřit, že do pohárů půjdeme přes něj."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články