Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Žižkov zaskočil krotký Jablonec, Hradec přehrál Mladou Boleslav

Praha - Fotbalisté posledního Žižkova porazili ve 22. kole první fotbalové ligy pátý Jablonec na svém hřišti 4:2 a poprvé od 17. října naplno bodovali. Žižkov, který Jablonci vrátil podzimní porážku 1:3, však ztrácí na nesestupové příčky dál šest bodů. Hradce Králové porazil Mladou Boleslav 2:0 a hodně si pomohli v boji o udržení v nejvyšší soutěži. Východočeši prolomili střelecké trápení a po 343 minutách se radovali ze vstřelené branky. Hradec má už dvanáctibodový náskok na předposlední Ostravu. Zato Olomouc zůstává v bezprostředním ohrožení sestupem, neboť podlehla Teplicím 1:3. Hanáci mají na předposlední Ostravu náskok dvou bodů.

Fotbalisté Viktorie Žižkov
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Žižkov si udržuje naději na záchranu

Hosté z Jablonce vstoupili do utkání proti Žižkovu výborně: Piták si už ve čtvrté minutě přesnou střelou k tyči připsal pátý zásah v sezoně. Severočeši po 245 minutách přerušili střeleckou nemohoucnost, ale z vedení se radovali jen minutu. Domácí odpověděli hned z následující akce, když Kotyza z malého vápna nadvakrát šťastně prostřelil brankáře Špita.

Žižkov ve dvanácté minutě navíc utkání otočil. Zábojníkovu hrubku potrestal Bálek a bez problémů zakončil do opuštěné branky. Za dalších šest minut Sivrič přehodil váhajícího brankáře Špita a Žižkov tak poprvé v sezoně vstřelil v jednom zápase tři branky. Jablonečtí vypadali otřeseně, často chybovali a prohrávali osobní souboje. Domácí naopak zahrozili dalšími pokusy Hílka a Sivriče.

Jablonci nepomohlo vzepětí ve druhém poločase a domácí kontrolovali svůj náskok. Hosté však zdramatizovali duel devět minut před koncem, když Lafatovu střelu dorazil za Kolářova záda střídající Třešňák. Vyrovnat dokonce mohl Kovařík, ale domácí gólman tentokrát podržel svůj tým výborným zákrokem. V poslední minutě pak pojistil výhru Žižkova svým druhým zásahem v utkání Sivrič, se třemi brankami nejlepší střelec Viktorie v sezoně.

Viktoria Žižkov - Baumit Jablonec 4:2 (3:1)

Branky: 18. a 90. Sivrič, 5. Kotyza, 12. Bálek - 4. Piták, 81. Třešňák. Rozhodčí: Franěk - Pospíšil, Urban. ŽK: Sivrič, Šťastný, Bálek, Kolář - Hílek - Piták, Zábojník, Loučka, Třešňák. Diváci: 1 342.

Ohlasy trenéru:

František Komňacký (Jablonec): "Ty naše jarní výkony, přístup hráčů, jejich nasazení a motivace, to je něco, co nás v všechny v tomhle okamžiku trápí a samozřejmě se to týká i mě jako trenéra. I já cítím, že by mužstvo potřebovalo nový impuls, přece jenom ta pátá sezona je dost dlouho a možná jsem se i já jak se říká okoukal."

Roman Nádvorník (Žižkov): "Ve všech zápasech jsme se na jaře hodně zvedli proti podzimu a soupeři sem s námi nejezdí hrát bago. My už máme kvalitu, dokážeme udržet balon, dokážeme si ho přihrát a máme velice rychlou přechodovou fázi."

Hradec skóroval po 343 minutách

Boleslav se v zápase musela obejít bez kapitána a také hradeckého rodáka Kuliče a absence distancovaného útočníka byla na hře hostů znát. Středočeši byli v útoku neškodní, ale stejně si dlouho počínalo také domácí mužstvo. Hradci nakonec pomohla až chyba hostujícího hráče. Pravý bek Kalina se ve 36. minutě nechal přetlačit útočníkem Štěpánem, který technickou střelou získal domácím vedení a ukončil jejich střeleckou mizérii.

Hradecký Vojtěch Štěpán střílí gól do mladoboleslavské sítě
zdroj: ČTK autor: Alexandra Mlejnková

Druhá půle byla už rušnější. V domácím mužstvu byl stále nebezpečný Štěpán, který odehrál nejlepší zápas na jaře. Po jeho centru málem skóroval Janoušek, na druhé straně se neprosadil jarní kanonýr Kúdela. Boleslavi nepomohlo, ani když se na hrot vysunul dvoumetrový stoper Rolko, další hradecký patriot v hostujícím týmu. Naopak na druhé straně se prosadili dva střídající hráči: Malinský nahrál Dvořákovi, který definitivně rozhodl svým šestým letošním gólem. Hradec po skalpu Sparty doma na jaře porazil i druhého favorita.

FC Hradec Králové - FK Mladá Boleslav 2:0 (1:0)

Branky: 36. Štěpán, 89. Dvořák. Rozhodčí: Jílek - Mencl, Makovička. ŽK: Šisler, Fukal, Černý - Janíček, Fillo, Ščuk, Kalina. Diváci: 3 982. Poločas: 1:0.

Ohlasy trenérů:

Václav Kotal (Hradec Králové): "Potvrdili jsme si, že poctivé plnění úkolů může přinést úspěch i proti tak kvalitnímu soupeři. Jeho útočná čtveřice, to je samý současný nebo bývalý reprezentant do jedenadvaceti let."

Miroslav Koubek (Mladá Boleslav): "Neměli jsme chuť podstupovat souboje, byli jsme měkčí mužstvo, nebyli jsme schopni se dostat do šance. Porazily nás poctivost a důraz."

Olomouc se musí dál strachovat

Teplickým fotbalistům na začátku nebyla nic platná herní převaha. Olomouc naopak po půlhodině z první vážné akce skórovala. Kolem zraněného beka Vondráška se prohnal Pospíšil a po jeho centru se prosadil záložník Navrátil. Pro Teplice to byl první inkasovaný ligový gól po 400 minutách. Teplice v tu chvíli viditelně svírala herní krize. Inkasovat domácí mohli i podruhé, kličkujícímu Pospíšilovi ale před brankou Vondrášek stihl na poslední chvíli ukopnout míč. Sigma v těch chvílích domácí přehrávala a až střídání indisponovaného Vondráška a kompletní přeskládání teplické obrany poměr sil opět vyrovnalo.

Po poločase se na hřišti představily jiné týmy. Severočeši najednou před brankou byli hodně nebezpeční, hlavně po centrech z pravé strany. Stoper Rosa po přetaženém centru v 54. minutě vyrovnal. A za dalších pět minut už po další podobné akci Teplice vedly, když se po pasu Ježdíka trefil Vachoušek. Zdrcení Hanáci kontrovali jen hlavičkou Podaného, mnohem nebezpečnější však byly teplické brejky. Vachoušek prošel už v nastavení do vápna a místo střely našel úplně volného Stožického, který prázdnou branku s přehledem trefil.

FK Teplice - Sigma Olomouc 3:1 (0:1)

Branky: 59. Rosa, 64. Vachoušek, 90.+2 Stožický - 31. Navrátil. Rozhodčí: Nenadál - Večeřa, Gallo. ŽK: Matula, Jindráček, Stožický, Siva - Schulmeister. Diváci: 4 280.

Ohlasy trenérů:

Petr Uličný (Olomouc): "Tím, že jsme vyhráli v Plzni i na Slovácku, jsme doufali, že i tady budeme bodovat, ale ani jeden jsme si prostě nezasloužili... Atmosféra v kabině není dobrá, dneska nemáme ani moc pozitivního k hledání."   

Petr Rada (Teplice): "Druhý poločas jsme sehráli tak, jak se má. Olomouc jsme přehráli a výhru si zasloužili, byly tam krom gólů i další dvě stoprocentní šance."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články