Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Plzeň porazila Spartu na Letné 3:1

Praha - Fotbalisté Plzně zvítězili ve šlágru 19. kola první ligy na hřišti vedoucí Sparty 3:1 a stáhli její náskok v čele tabulky na šest bodů. Obhájce titulu na Letné vedl v třinácté minutě brankami Bakoše a Pilaře 2:0, Pražané sice vzápětí snížili po Kweukeho trefě, v druhé půli ale zpečetil skóre svým dvanáctým gólem v sezoně opět Bakoš. Plzeňský Horváth předtím neproměnil penaltu.

Plzeň nastoupila v brance s Pavlíkem, který nahradil chybujícího Čecha, Sparta udělala hned několik překvapení v sestavě, když nasadila Krejčího a Přikryla, kteří v poslední době měli zdravotní problémy. Pro Přikryla to byla soutěžní premiéra ve sparťanském dresu. Poprvé od září se v sestavě objevil také uzdravený pravý bek Kušnír.

Trenér Plzně Pavel Vrba: Rychle jsme vedli 2:0 a měli jsme tam další šanci. Potom sice Sparta měla větší kontrolu míče, ale do šancí jsme ji nepouštěli, až na ten laciný gól, při kterém jsme mohli obrannou fázi zvládnout lépe. A ve druhé půli jsme to odehráli tak, jak jsme měli. Spartu jsme do ničeho nepouštěli a hlídali jsme si vedení, navíc jsme přidali další gól. Vyhráli jsme zaslouženě.

Plzeň potřebovala vyhrát, aby se udržela v naději na obhajobu titulu. A na jejím výkonu to bylo znát. Do Sparty se zakousla a už ve 3. minutě udeřila. Horváth našel Bakoše, kterému dali stopeři až příliš prostoru, a plzeňský útočník z hranice vápna otevřel skóre. Sparta kontrovala nebezpečným přímým kopem Krejčího a hlavičkou Kweukeho, která skončila na horní straně břevna.

Jenže přišla 13. minuta a druhý plzeňský úder. Sparta se po odvráceném rohovém kopu vrhla do brejku, jenže míč se dostal k brankáři Pavlíkovi, který hned z první vrátil míč na sparťanskou půli tak šikovně, že našel zcela volného Daridu. Ten z pravé strany poslal centr na malé vápno, kde se hlavou prosadil nejmenší hráč na hřišti Pilař. Klinická smrt Sparty trvala ale jen tři minuty, než Letenské oživil šťastný gól Kweukeho. Kamerunský útočník v poloze ležícího střelce uklidil hlavou do plzeňské branky míč, který po několika odrazech putoval po brankové čáře. Kweuke dal v této sezoně Plzni už třetí gól.

Poté útočné tempo hry trochu upadlo, přesto oba týmy hrozily. Sparťanský brankář Švenger musel vyrazit nebezpečný rohový kop Horvátha, na druhé straně se do slibné pozice dostal Kerič, ale mířil těsně vedle.

Trenér Sparty Martin Hašek: My měli velmi špatný vstup do zápasu. Přesto jsem viděl na týmu odhodlání to otočit. Ještě o poločase jsme si říkali, že máme na tři body. Když Milan Švenger chytil penaltu, tak jsme tomu věřili ještě více, jenže pak přišel třetí gól, který byl pro nás ranou do vazu.

Plzeň měla deset minut po změně stran velkou šanci navýšit vedení, když rozhodčí nařídil pokutový kop za skluz Jarošíka na Pilaře. Jenže Horvátha vychytal Švenger. Sparta to ale nedokázala využít a naopak sama krátce na to Plzni nabídla další šanci chybnou rozehrávkou. Viktoria předvedla rychlý brejk, na jehož konci byl Bakoš, který byl u míče dříve než Švenger, a hlavou přidal svůj druhý gól v zápase a dvanáctý v sezoně.

Sparta se snažila s výsledkem něco udělat, ale její útočná hra postrádala nápad, přesnost i rychlost a Plzeň se bez větších problémů bránila a podnikala nebezpečné výpady. Letenští už si nevypracovali vážnější šanci a jejich nepřesné akce doprovázel nespokojený pískot fanoušků, který s blížícím se koncem zápasu zesiloval. Mohutný pískot přišel i po závěrečném hvizdu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články