Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Liberec padl po pěti měsících, Dukla potvrdila jarní formu

Praha – Fotbalisté Liberce prohráli v lize po pěti měsících a zároveň prováhali možnost předstihnout vedoucí Spartu. Nezvládli totiž zápas 19. kola v Teplicích, kde prohráli 0:1. Fotbalisté Dukly porazili Slovácko na svém hřišti 2:0 a vrátili soupeři podzimní porážku. Domácí poslal do vedení v poslední minutě prvního poločasu Marek Hanousek, v druhé půli zvýšil Jan Pázler. Tým z Uherského Hradiště prohrál i třetí jarní zápas bez vstřeleného gólu a na branku čeká 355 minut. Dukla naopak na jaře ještě neprohrála a získala sedm z devíti možných bodů.

Utkání Dukla - Slovácko
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Dukla měla na Julisce od začátku utkání převahu, ale dlouho jí chyběla přesnost v koncovce. V 11. minutě po standardní situaci hlavičkoval Engelmann do náruče brankáře Filipka, který minutu poté s problémy chytil i tečovanou střelu Pázlera. Slovácko se v úvodu spíše bránilo, pokusy Pavelky a Valenty se mezi tři tyče nevešly.

Trenér Slovácka Miroslav Soukup: Musím říct, že v tu dobu, co jsme gól dostali, měla Dukla z téhle pozice minimálně dvě nebo tři dobré šance, takže bych byl nespravedlivý, kdybych řekl, že to byla jenom smůla. Musíme začít hodně přemýšlet nad tím, jak se z toho dostat, protože je to nepříjemná situace na psychiku. A myslet si, že těch bodů je dost, by bylo hodně špatné.

Ve 34. minutě vychytal Pázlera ve velké šanci vyběhnutý Filipko. Brankář Slovácka si poradil také s pokusy Gedeona a Engelmanna, ale v poslední minutě prvního poločasu si vybral slabší chvilku. Hanousek z hranice šestnáctky nedůrazně vystřelil a míč k překvapení všech na stadionu přeskočil Filipkovy rukavice.

Záložník hostující z Plzně dal šestou branku v sezoně a v týmové tabulce střelců dotáhl vedoucího Lietavu. Slovenský útočník návrat po karetním trestu gólem neoslavil.

Zrekonstruovaná Juliska
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Hosté po změně stran výrazně ožili. V 55. minutě Pavelka ještě branku netrefil, za dvě minuty už musel brankář Dukly Rada vyrazit Hlúpikovu skákavou střelu na roh. Domácí ale udeřili ze své první velké šance ve druhém poločase. V 62. minutě utekl obraně Slovácka Pázler a prostřelil Filipka.

Trenér Dukly Luboš Kozel: I když to vedení bylo trošku šťastné, tak jsme za tím gólem šli celý první poločas a bylo to zasloužené. V druhém poločase jsme se dostali trochu pod tlak, ale až na jednu chybu jsme soupeře do velké šance nepustili. Tohle vítězství nás skoro zachránilo a získáváme prostor pro to, abychom další hráče zviditelňovali a dostávali na vyšší úroveň.

Hráče Slovácka ani dvoubrankový rozdíl nesrazil a dál se tlačili dopředu. Čtvrt hodiny před koncem se dostal ke střele Pavelka, ale ve slušné pozici znovu mířil nad. V závěru hlavičkoval po standardní situaci Došek, ale jubilejní třístý ligový start útočník Slovácka gólem neoslavil.

Dukla Praha - 1. FC Slovácko 2:0 (1:0)

Branky: 45. Hanousek, 62. Pázler. Rozhodčí: Franěk - Urban, Moláček. ŽK: Malý - Hlúpik, Volešák, Kubáň. Diváci: 1870.

Sestavy:
Dukla: Rada - Hašek, Vorel, Švejdík, Vrzal - Podrazký (63. Malý), Gedeon, Hanousek - Engelmann (69. Svatonský), Lietava, Pázler (82. Božič). Trenér: Kozel.

Slovácko: Filipko - Reinberk (69. Kuncl), Kordula, Mezlík, Kubáň - Daníček, Volešák, Pavelka, Hlupík (73. Čtvrtníček), Valenta (52. Lukáš) - Došek. Trenér: Soukup.

Liberec v Teplicích znovu neuspěl

Druhý tým tabulky přijel do Teplic s impozantní bilancí osmi výher v posledních devíti zápasech, a kdyby přidal tříbodový zisk i tentokrát, alespoň na den by předskočil v čele tabulky Spartu. Kromě toho měli ale Liberečtí ještě jednu zajímavou šňůru – na Stínadlech naposledy vyhráli v roce 2005 a od té doby v šesti zápasech ani nedali gól.

Liberec se zpočátku nedokázal dostat do tlaku ani do výraznějších šancí, a když už se mu nabídl alespoň rychlý brejk, dopadlo to jako v 10. minutě: Bosančič dostal na hranici vápna prostor ke střele, ale slabou ránu k tyči Grigar v pohodě lapil. První větší gólový záblesk přišel až tři minuty před pauzou, to když Nezmar temenem hlavy tečoval centrovaný míč do protipohybu Grigara, ale zároveň minul i branku, skutečně zábavný fotbal se ale na Stínadla dostavil až po pauze.

Souboj Aidina Mahmutoviče s Janem Nezmarem
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Všechno načala rychlá kombinace Teplic, které se v 53. minutě prokombinovaly od vlastního vápna třemi rychlými pasy ke gólu. Ten poslední dal Dolejš přímo do běhu Mahmutovičovi, který po třicetimetrovém sprintu obešel brankáře Bičíka a zavěsil. Liberec zároveň přišel i o stopera Karišíka, který ve skluzu na brankové čáře narazil kolenem do tyče a musel střídat.

Jaroslav Šilhavý, trenér Liberce: "Kluci jsou zklamaní, ale věděli jsme, že to jednou přijít musí. Musím říct, že první poločas jsme to nebyli my, pomalu jsme se rozjížděli. Hlavní příčinou ale byla aktivita domácích, napadali nás vysoko a nenechali nás hrát."

Petr Rada, trenér Teplic: "Důležité bylo, že naši hráči nebyli líní na krok a šli i do rizikových soubojů. Navíc oni v některých momentech neměli štěstí."

Ještě než přišel jeho náhradník, mohly Teplice vést o dva – před sprintujícím Mahmutovičem sice ukopl míč Bičík, ale jen k Dolejšovi, který od střídaček zkusil střelu na opuštěnou branku, na brankovou čáru se ale stihl vrátit Nezmar. Střelbu na branku bez brankáře si Tepličtí vyzkoušeli vzápětí ještě jednou, Mahmutovič v 66. minutě zblokoval Bičíkův výkop a liberecký brankář měl co dělat, aby se stihl během pár sekund vrátit a jeho střelu alespoň vyrazit. Liberec v té době v defenzivě hořel, hned vzápětí tečoval před brankou Mahmutovič těsně mimo Vachouškův pas z pravé strany.

Liberec se do závěrečného náporu začal dostávat až poměrně pozdě, a když už se mu začalo dařit, narážel na vynikající zákroky teplického Grigara. Ten nejdřív v 79. minutě zneškodnil nebezpečnou ránu Breznaníka z vápna, v 87. minutě pak doslova vychytal i osamoceného Musiola.

FK Teplice - Slovan Liberec 1:0 (0:0)

Branka: 53. Mahmutovič. Rozhodčí: Královec - Kocián, Hájek. ŽK: Dolejš, Rosa, Vachoušek, Vondrášek - Bosančič, Nezmar, Vácha. Diváci: 3 051.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články