Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Fotbalové reprezentace čekají poslední zápasy před nominací na ME

Praha - Trenéři fotbalových reprezentací mají ve středu poslední šanci zkoušet hráče předtím, než jim v květnu rozešlou pozvánky na soustředění před mistrovstvím Evropy. Jediný přípravný termín před nominacemi využijí také všichni tři soupeři českého národního týmu v základní skupině ME: Řekové přivítají Belgii, Rusko jede do Dánska a Polsko hostí Portugalce.

Chorvatská reprezentace před ME
zdroj: ISIFA

Polsko věří, že dokáže zopakovat pět a půl roku staré vítězství nad Portugalskem 2:1. Tehdy se mu podařilo ubránit hvězdu Cristiana Ronalda. O totéž se bude snažit především Lukasz Piszczek.

"Má pro to všechny dispozice. Je rychlý, sebejistý a tvrdý. Myslím, že jejich souboje budou ozdobou zápasu," řekl bývalý polský reprezentant Pawel Golaňski, který měl Ronalda na starosti v roce 2006. "Především je ale třeba, aby zahrál skvěle celý tým jako my tehdy. Sám Ronalda uhlídá málokdo," dodal.

Trenér Polska Franciszek Smuda zřejmě nebude mít k dispozici útočníka Dortmundu Roberta Lewandowského, který má svalové zranění a národní tým ani klub nechtějí riskovat zhoršení jeho stavu.

I bez něj si však Poláci na Portugalsko věří. "Chceme vyslat našim soupeřům ve skupině zprávu, jak jsme silní. Čím silnějšího soupeře máme v přípravě, tím budeme lépe připraveni," řekl brankář Wojciech Szczesny.

Lewandowského se pokusí nahradit Ireneusz Jeleň, který se vrací do reprezentace po roční pauze. "Jsem moc rád, že jsem zpátky. Rád bych si návrat osladil gólem. Bylo by hezké být prvním, kdo vstřelí gól na novém stadionu ve Varšavě," řekl útočník Lille.

Velmi důležitý zápas čeká Řeky, kteří v souboji s Belgií musejí trenérovi Fernandu Santosovi dokázat, že jsou schopní dodržovat taktické pokyny. Právě to totiž Santos označil za klíčové při výběru hráčů pro mistrovství Evropy.

"Při nominaci se budu rozhodovat v první řadě podle taktické vyspělosti. Teprve pak podle techniky hráčů. Rozdíl by byl jen, pokud bychom měli hráče kvalit Messiho. Jenže takového nemáme, proto musíme hrát především jako tým," prohlásil Santos.

Podle útočníka Fanise Gekase to prý bude mít trenér těžké. "V poslední době vyzkoušel hodně hráčů a všichni se snažíme. Teď mu to snad ještě ztížíme naším výkonem v zápase s Belgií. To je pro nás hodně důležitý zápas, protože hrají podobným stylem jako naši soupeři na Euru," dodal Gekas.

Těžký test podstoupí také Rusové. Svěřenci trenéra Dicka Advoocata vědí, že Dánsko bude dobrou prověrkou. "Nikdy jsem proti Dánsku nehrál, ale jejich hráče znám z anglické ligy. Především útočníka Bendtnera. Je to silný tým s velkou vůlí. Navíc budou hrát doma," řekl o soupeři útočník Roman Pavljučenko, který se v zimě vrátil z Tottenhamu a nově obléká dres Lokomotivu Moskva.

Dánsko ale nepovažuje za favorita. "Rozhodně nejsme v ničem slabším týmem. Očekávám vyrovnaný zápas," dodal Pavljučenko. Rusové budou postrádat první dva brankáře Akinfejeva a Malafejeva. "Rusko má ale řadu skvělých hráčů. Ať je v brance nahradí kdokoli, jistě nebude naší slabinou," řekl Pavljučenko.

Ve středu dojde také na měření sil tradičních velmocí. Němci se utkají s Francií a Anglie změří síly s vicemistry světa Nizozemci.

Program středečních přípravných utkání:

15:00 (Larnaka) Kypr - Srbsko, (Tbilisi) Gruzie - Albánie, (Antalya) Lotyšsko - Kazachstán
16:00 (Antalya) Moldavsko - Bělorusko
18:00 (Limassol) Arménie - Kanada, (Tel Aviv) Izrael - Ukrajina, (Györ) Maďarsko - Bulharsko, (Podgorica) Černá Hora - Island
19:00 (Lucemburk) Lucembursko - Makedonie
19:30 (Bukurešť) Rumunsko - Uruguay, (La Valletta) Malta - Lichtenštejnsko, (Bursa) Turecko - Slovensko
19:45 (Kodaň) Dánsko - Rusko
20:00 (Iraklion) Řecko - Belgie
20:30 (Záhřeb) Chorvatsko - Švédsko, (Klagenfurt) Rakousko - Finsko, (Bern) Švýcarsko - Argentina
20:45 (Brémy) Německo - Francie, (Janov) Itálie - USA, (Belfast) Severní Irsko - Norsko, (Koper) Slovinsko - Skotsko, (Varšava) Polsko - Portugalsko, (Cardiff) Wales - Kostarika
21:00 (Londýn) Anglie - Nizozemsko
21:30 (Málaga) Španělsko - Venezuela.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články