Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bílek v irském testu vyzkouší nové opory i absenci Rosického

Dublin – Česká fotbalová reprezentace si dnes přesně 100 dní před startem červnového mistrovství Evropy ověří, jestli jí vydržela forma z úspěšně zvládnuté baráže proti Černé Hoře. Tým kouče Michala Bílka se v prvním letošním testu popasuje s dalším účastníkem Eura Irskem a v přípravě v Dublinu bude chtít prodloužit svoji vítěznou sérii, která začala loni v říjnu a teď čítá tři zápasy. Češi si také znovu vyzkoušejí, jaké to je hrát bez zraněného kapitána a klíčového záložníka Tomáše Rosického. Přímý přenos sledujte na ČT4 a webu www.sportzive.cz. Studio začíná ve 20:20, zápas potom ve 20:45.

Ilustrační foto

Češi duel v Irsku neberou jako žádný "pouťák". Pod Bílkovým vedením navíc už v minulosti v přípravných zápasech utržili několik políčků, čehož se teď chtějí vyvarovat. "Špatným výsledkem se můžeme dostat pod zbytečný tlak. Naopak chceme navázat na dobrý konec podzimu. V Irsku se chceme prezentovat tak, abychom měli klid a pohodu do další přípravy," řekl Bílek.

"Jde o udržení pozitivní atmosféry směrem k Euru," přidal se brankář Petr Čech, který v pondělí popáté triumfoval v anketě Fotbalista roku a dotáhl se na rekordmana Iva Viktora.

V živé paměti zůstává vystoupení národního týmu v loňském testovacím duelu v Norsku, kde Bílkův soubor po tristním výkonu podlehl 0:3. V únoru zase Češi odjeli s prohrou 2:4 z Chorvatska. Zahajovací zápasy roku reprezentantům v posledních letech navíc příliš nevycházejí: předloni tým už pod Bílkovým vedením podlehl 0:1 ve Skotsku, rok předtím reprezentace uhrála bezbrankovou remízu v Maroku a v roce 2008 na Kypru prohrála vstupní zápasy s Řeckem i Polskem. Naposledy Češi vyhráli zahajovací zápas v roce 2007 v Belgii.

Předpokládané sestavy:

Irsko: Given - O'Shea, St. Ledger, Dunne, Ward - Duff, Whelan, Andrews, Hunt - Doyle, Keane.

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Pudil - Jiráček, Hübschman - Plašil, Kolář, Pilař - Baroš.

V Irsku by konečně do kalendářního roku rádi po předchozích marných pokusech vykročili úspěšněji. "Hráči se na konci kvalifikace semkli, atmosféra v týmu je teď vynikající. Nevidím důvod, proč by to nemělo pokračovat," řekl Bílek.

Duel v Irsku má pro reprezentanty velký význam i proto, že je to poslední prověrka mužstva před květnovou nominací na ME. Hráči, kteří jsou na nominační "hraně", si v Dublinu mohou říci o další pozvánky a Bílkovi ztížit rozhodování.

Rosický si v severolondýnském derby zranil záda, proti Irsku nenastoupí

"Zápas v Irsku samozřejmě bude mít vliv. Je rozdíl, jak se hráč prezentuje v ligové soutěži a na mezinárodním poli. Takže jsem hodně zvědavý, jak si s tím kdo poradí. Ale nejde jen o ty, co bojují o Euro, důležitý pro mě bude výkon všech," prohlásil Bílek.

Zvědavý je hlavně na to, jak si tým v Irsku poradí bez Rosického, který v neděli zazářil v dresu Arsenalu proti Tottenhamu a po více než dvou letech vstřelil ligový gól. Zraněná záda však Rosického do Dublinu nepustila, jeho místo zaujme plzeňský Daniel Kolář nebo liberecký tahoun Jiří Štajner.

"Je velká škoda, že Rosický s námi nepojede," posteskl si Bílek, který se prý ještě nerozhodl, zda od začátku pošle na hřiště Koláře, či Štajnera, který se do týmu vrací po roce.

O pozornost se ale hlásí i jiní adepti startu na Euru: reprezentační premiéru by si v Dublinu měl odbýt plzeňský bek František Rajtoral, který nahradil dalšího zraněného hráče Zdeňka Pospěcha. Na šanci čeká další opora Plzně David Limberský.

Bílek bude také vymýšlet, jak sestaví obranu, protože vedle Pospěcha chybí i Roman Hubník. Na jeho místě by mohl zaskočit Michal Kadlec, nejlepší český střelec v kvalifikaci. Bílek už dal najevo, že ve středu využije možnosti všech šesti povolených střídání, aby v akci viděl co nejvíc hráčů.

Také Irové jsou na středeční duel hodně natěšení. V listopadu zvládli baráž a po hladkém vyřazení Estonska se můžou poprvé od MS v roce 2002 těšit na velký turnaj. Na mistrovství Evropy navíc ostrované nebyli od roku 1988.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž před zápasem

Italský kouč Giovanni Trapattoni, strůjce současného úspěchu, na duel s českým týmem povolal nejsilnější možnou sestavu. Z původní nominace vypadli kvůli zranění pouze náhradní brankář Kieren Westwood a bek Stephen Kelly.

Hlavním rozhodčím je Portugalec Manuel Jorge de Sousa. Rekonstruovaný stadion Aviva Stadium v Dublinu pro 50 tisícovek diváků by měl být vyprodaný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články