Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Liberec dotahuje Spartu, Jablonec remizoval v Ostravě

Praha - Fotbalisté Jablonce zachránili bod na hřišti čtrnácté Ostravy až ve třetí minutě nastavení, gólem Karla Pitáka urvali na Bazalech remízu 2:2. Olomouc získala důležité tři body, když v Uherském Hradišti vyhrála gólem ze třiadevadesáté minuty. Druhý Liberec hostil Příbram, kterou celý zápas jasně přehrával. Dvakrát skóroval Jiří Štajner, díky čemuž se Severočeši dotáhli na Spartu. Ztrácí na ni tři body.

Liberečtí fotbalisté slaví výhru nad Příbramí
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Ostrava - Jablonec 2:2

Po podzimních domácích útrapách se dnes na Bazalech představil jiný Baník. Ostravané se na favorizovaného soupeře nebáli vyrukovat s odvážným presinkem, který jim v úvodu vynesl šance. Už během úvodních tří minut prověřili jabloneckou defenzívu Vrťo se Svěrkošem, ale skóre se měnilo až po deset minutách: Fantiše ošálil obránce kličkou do středu pole a pak z šestnácti metrů poslal míč přesně k tyči. Domácí bavili diváky moderním fotbalem s bleskovým přechodem dopředu. Takhle rozebrali hostující obranu výteční Svěrkoš s navrátilcem Magerou a přetažený centr proměnil ve druhý gól Vrťo, který se v lize prosadil vůbec poprvé.

Ostravský tlak poté polevil a Eliáš tečovanou střelou od pravé postranní čáry zaskočil Pietrzkiewicze snížením. Baník mohl uklidnit zvýšením náskoku stoper Adámik, který z deseti metrů netrefil bránu. Po změně stran hlavičkoval do břevna i Cverna. Hosté v závěru Baník dostali pod tlak; do domácího vápna létal jeden centr za druhým, které však dokázala obrana Baníku odvracet. Jeho výhru mohl deset minut před koncem pojistit Vrťo, ale sám před Špitem si ukopl míč a nedal.

Jablonec v posledních minutách obléhal ostravskou branku, vyložené šance mu však chyběly. Jednu z mála nevyužil ani nejlepší ligový kanonýr Lafata, který ve skluzu těsně minul tyč. Když už se zdálo, že domácí výsledek udrží a po čtyřech zápasech zažijí radost z výhry, z poslední akce po trestném kopu zajistil Jablonci remízový bod přesně hlavičkující Piták.

Baník Ostrava - Baumit Jablonec 2:2 (2:1)

Branky: 10. Fantiš, 21. Vrťo - 28. Eliáš, 90.+3 Piták. Rozhodčí: Hrubeš - Chytil, Lhoták. ŽK: Marek, Vomáčka, Kukec - Vaněk, Kopic, Třešňák. Diváci: 7 102.

Slovácko - Olomouc 0:1

Olomouc také začala v ostrém tempu a v ofenzivním pojetí. Nátlaková hra soupeře domácí tým viditelně zaskočila. Hnacím motorem většiny akcí Sigmy byl aktivní Schulmeister, který se posunul na útočný hrot k Jiroušovi. Pak se šance střídaly na obou stranách a o slovo se přihlásili i domácí. Pavelka nejprve špatně zakončil sólový únik, podobně jako před poločasem Volešák. Sigma v první půli kontrovala pokusy Hály, trestným kopem Schulmeistera a také akcí někdejší opory Slovácka Ordoše.

Také po pauze Sigma začala mnohem aktivněji a zásluhou přesněji kombinující středové řady měla i převahu. Dojem z vystoupení Hanáků ale kazila jejich špatná finální fáze. Jejich Trenér Uličný se pokusil zvýšit produktivitu zařazením urostlého forvarda Klesnila a také hbitého záložníka Navrátila. Ale ani tento tah se na nepřesné hře jeho svěřenců zpočátku příliš neprojevil. Závěr navíc dohrávala Sigma v oslabení, když byl v 74. minutě po druhé žluté kartě vyloučen Rossi.

Navzdory početní převaze se Slovácko trápilo a jen s obtížemi se dostávalo na útočnou polovinu soupeře. Olomouc si na úplný závěr schovala nečekaný direkt: po zmatku v obraně Slovácka střela Klesnila proklouzla až do branky a hosté bouřlivě slavili ligovou výhru, na kterou čekali od 24. září. A Klesnilova premiérová ligová branka měla pro Sigmu hned tříbodovou příchuť. Slovácko prohrálo podruhé za sebou v poměru 0:1, před týdnem neuspělo na Spartě.

1. FC Slovácko - Sigma Olomouc 0:1 (0:0)

Branka: 90.+2 Klesnil. Rozhodčí: Kovařík - Filípek, Zeman. ŽK: Mezlík, Daníček, Kubáň, Trousil - Rossi, Klesnil. ČK: 74. Rossi. Diváci: 5 035.

Liberec - Příbram 2:0

Příbram dorazila do Liberce oslabena o několik zraněných opor a kvůli absencím v ofenzivě poslal trenér Vavruška novou brazilskou posilu z Prešova útočníka Bernarda rovnou do základní sestavy. Hosté ale od úvodu museli myslet především na obranu. Favorit je celý zápas jasně přehrával a brzy se uklidnil dvěma rychlými góly.

Nejprve ještě Štajner špatně zpracoval kolmici, ve 14. minutě už ale otevřel skóre. Po přihrávce od Šurala si elegantně v běhu obhodil bránícího Divíška a s přehledem po zemi poslal míč do sítě. Za čtyři minuty domácí slavili podruhé. Brankář Hruška ve vápně srazil Rabušice a Štajner z penalty nezaváhal. Liberecký špílmachr vstřelil jedenáctý gól v sezoně a posunul se na druhé místo tabulky kanonýrů za jabloneckého Davida Lafatu s devatenácti přesnými zásahy. Severočeši pokračovali v útočných manévrech, několikrát nadějné akce ale zbytečně překombinovali nebo jim nevyšla finální fáze.

Štajnerovi zkazila radost z hattricku příbramská obrana, po změně stran pak Breznaníka vychytal Hruška. Ten vzápětí jen přihlížel, jak Váchova rána v 66. minutě těsně minula spojnici. Příbramští občas zahrozili díky důraznému Bernardovi, Bičíka však za celý zápas ani jednou výrazněji neprověřili. A když v 67. minutě musel po druhé žluté kartě předčasně pod sprchy Tomáš Pilík, soustředili se hosté už pouze na to, aby znovu neinkasovali.


Slovan Liberec - 1. FK Příbram 2:0 (2:0)

Branky: 14. a 18. z pen. Štajner. Rozhodčí: Ardeleánu - Moláček, Pospíšil. ŽK: T. Pilík, Pleško. ČK: 67. T. Pilík. Diváci: 3 965.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články