Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Fotbalová Sparta prohrála po dvanácti zápasech na cizím stadionu

Hradec Králové - Fotbalisté Sparty podlehli v předehrávce 18. kola první ligy v Hradci Králové 0:1 a venku prohráli poprvé po dvanácti zápasech. "Votrokům" zajistil tři body proti lídrovi tabulky proměněnou penaltou v 53. minutě Pavel Dvořák. Za zákrok dostal červenou kartu hostující Vidlička. Pokud v sobotu porazí druhý Liberec doma Příbram, přiblíží se ke Spartě na tři body.   

Brankář Sparty Švenger vyráží jednu ze střel Hradeckých
zdroj: ČTK autor: Mlejnková Alexandra

Spartě zápas už před výkopem zkomplikovaly absence klíčových hráčů. Beka Pamiče musel nahradit syn bývalé sparťanské legendy Martin Frýdek, který si odbyl ligovou premiéru. V záloze pak místo distancovaného kapitána Matějovského a zraněného Krejčího nastoupili Hušbauer s Kadeřábkem.

Rošády v sestavě hru hostujícího týmu viditelně ovlivnily. V samém úvodu sice Pražané získali mírnou převahu, do zakončení se ale vůbec nedostávali. Už v osmnácté minutě navíc musel střídat zraněný Kerič. Hradec rychle pochopil, že Sparta nemá svůj den, a hrál s ní otevřenou a vyrovnanou partii. "Votroci" zahrozili několika centry, z nichž nebezpečný byl zejména ten v 25. minutě. Štěpán našel Černého a jeho hlavičku s vypětím sil odvrátila hostující obrana na roh.

Spartě bez režiséra hry Matějovského nefungovala souhra záložní řady a k první vážnější šanci se propracovala až v nastavení první půle. Kweuke si zaběhl hlouběji do pole, vysunul Hušbauera, jenže Koubek po jeho střele ani nemusel zasahovat.

Po přestávce se hra zálohy Letenských ještě zhoršila, nedařilo se jí ani v defenzivě. Po necelých dvou minutách druhé půle podklouzl na těžkém terénu Sionko a domácí se hnali do přečíslení dva na jednoho. Štěpán našel Zeleného, jeho samostatný únik ale zneškodnil Švenger.

Sparťané nebrali varování vážně a v 52. minutě je stihl trest. Štěpán utekl Vidličkovi, upadl ve vápně a sudí vedle odpískané penalty také hostujícího beka vyloučil. Nejlepší hradecký střelec v sezoně Dvořák z pokutového kopu nezaváhal a radoval se ze čtvrtého gólu v ročníku.

Martin Hašek, první trenér Sparty: "První poločas byl z naší strany velmi slabý. Hráli jsme nesebevědomě a nekompaktně. Po vyloučení se zápas dohrával za naší snahy o vyrovnání, ale hráli jsme bez sebevědomí. Jediný, kdo hrál tradičně s přehledem, byl Josef Hušbauer, ale to nestačilo. V tuto chvíli nechci dělat žádné závěry, zápas si probereme a jsme odhodláni uspět příští týden v zápase proti Plzni."

Sparta reagovala střídáním Juhara do hry, v početním oslabení se jí ale skrz domácí obranu k výraznějším šancím nedařilo protlačit. Naopak Hradec mohl definitivně rozhodnout v 77. minutě, ale Zelený svůj únik zakončil střelou nad branku. "Votroky" to ale mrzet nemuselo, závěr si pohlídali a stejně jako v minulé sezoně nečekaně doma obrali Spartu o všechny body.

FC Hradec Králové - Sparta Praha 1:0 (0:0)Branka: 53. P. Dvořák z pen. Rozhodčí: Zelinka - Kocián, Hájek. ŽK: Černý, Poděbradský, Mrázek - Holek, Kadeřábek. ČK: 52. Vidlička (Sparta). Diváci: 6 300.

Sestavy:
Hradec: Koubek - Plašil, Fukal, Pávek - Poděbradský, Janoušek, Klapka (40. P. Dvořák), Zelený - Černý (90. Šisler), Mrázek, Štěpán (81. Malinský). Trenér: Kotal.
Sparta: Švenger - Vidlička, Jarošík, Zápotočný, Frýdek (82. Slepička) - Kadeřábek, Holek, Hušbauer, Sionko (60. Juhar) - Kerič (18. Grajciar), Kweuke. Trenér: Hašek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články