Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Česko svede boj o pořádání ME jednadvacítek se sedmi zeměmi

Praha - Fotbalová asociace ČR svede boj o pořadatelství mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v roce 2015 s Ruskem, Rakouskem, Walesem, Ázerbájdžánem, Portugalskem, Řeckem a Maďarskem. O hostiteli šampionátu rozhodne UEFA v březnu. V minulém roce uniklo českému fotbalu pořadatelství ME jednadvacítek v roce 2013 po těsné prohře s Izraelem. Nová kandidatura doznala jen minima změn. Znovu by se hrálo v Praze na Letné a v Edenu, v Olomouci a Uherském Hradišti. Ambasadorem bude opět Pavel Nedvěd. Rozpočet počítá s 72 miliony korun, přičemž většinu hradí UEFA, která si ponechává marketingová práva. Češi si po minulé neúspěšné kandidatuře dávají velké šance.

Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Jsem hrozně rád, že jsme na tu minulou kandidaturu mohli navázat. Kandidaturu už jsme předložili, co se týká úřednické části, jsme jasní vítězové, teď to zbývá dotáhnout po stránce lobbistické," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta. "Chceme to pořadatelství opravdu hodně. Bral bych to jako velký úspěch," dodal.

Šéfem kandidatury je znovu Petr Fousek, který má dobré kontakty i díky svému místu v komisi UEFA pro futsal. "Je to silný hráč, který nám může pomoci," míní Pelta. "Děsně nerad prohrávám a ta minulá porážka byla motivací se o to znovu pokusit. Vycházíme ze stejného konceptu. Jsou tam nejlepší stadiony a hotely, jaké máme k dispozici," dodal Fousek.

Ilustrační foto
zdroj: Isifa

Při minulé kandidatuře Češi skončili před Anglií, Walesem, Irskem, Řeckem či Bulharskem. I nyní čeká FAČR silná konkurence. O pořádání se hlásí znovu Wales a Řecko, nově pak Rusko, Rakousko, Ázerbájdžán, Portugalsko a Maďarsko. "Řecko možná odstoupí, ale ta sestava i tak určitě není jednoduchá. Nejen co se týká infrastruktury, ale také z hlediska diplomacie," řekl Fousek. Za největší soupeře považuje Rakousko a Rusko.

Je nám líto, video expirovalo.
FAČR a ME "21"

FAČR: Máme morální náskok

Nicméně česká kandidatura je podle něj velmi silná a věří ve výhru. "Máme určitý morální náskok, jelikož jsme minule prohráli jen těsně. Naší výhodou by rovněž mělo být, že nekandidujeme na nic jiného, což se bude také zohledňovat," řekl Fousek.

O pořadateli se bude rozhodovat v březnu. Nejprve 2. března zasedá komise národních mužstev, jež posoudí jednotlivé kandidatury a vyřadí ty, které nebudou vyhovovat. "Náš cíl je dostat se mezi tři nejlepší kandidatury, což by se nám mělo povést," míní Fousek.

Jednání se zúčastní také Pelta, který je pozvaný jako host. Důvodem je, že po odchodu bývalého předsedy FAČR Ivana Haška se uvolnilo české místo v komisi a nový člen ho může nahradit až na řádném volebním kongresu. Na kongresu UEFA v Istanbulu22. a23. března pak výkonný výbor UEFA zvolí pořadatele.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články