Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Pelta: Svaz si zaslouží nové sídlo

Praha - Miroslav Pelta stojí v čele Fotbalové asociace České republiky (FAČR) takřka sto dní. V nedávné době absolvoval návštěvy u předsedů FIFA i UEFA, hodlá postavit nové sídlo svazu, zlepšit bezpečnost na stadionech a získat nové zdroje příjmů.

Miroslav Pelta
zdroj: ČT24

Pelta se před několika málo dny setkal Michelem Platinim. S předsedou UEFA dojednával především zisk dotací pro FAČR z programů HatTrick 2 a 3, které by chtěl využít na stavbu nového sídla asociace. "To jsou jednou 2,5 milionů euro, podruhé 3 miliony euro. V letošním roce bychom chtěli zahájit z tohoto programu výstavbu nového sídla svazu na Strahově." Podle Pelty je vhodné využít možné dotace právě na sídlo svazu. "Fotbalový svaz si zaslouží novou budovu. Zatím jsme jen v nájmu u ČSTV," argumentuje předseda FAČR.

S předsedou FIFA Blatterem se Pelta dohadoval především o formálněprávních záležitostech českého fotbalu. "Řešili jsme hlavně naše postavení v komisích FIFA, protože v současné době jenom já jsem členem komise plážového fotbalu. Máme v lékařské komisi zastoupení. A myslím si, že bychom si zasloužili jako český fotbal nějaké pozice," myslí si Pelta.

FAČR zřejmě bude muset přizpůsobit své stanovy požadavkům FIFA. "Naše stanovy z pohledu FIFA nejsou úplně optimální, takže jsme řešili tyto právní věci. A dostali jsme nějaké termíny, takže na další valné hromadě budeme chtít úpravu stanov, ale už s těmi požadavky, které na nás bude klást FIFA," plánuje předseda fotbalové asociace.

Současné stanovy prý nejsou špatné, následovat doporučení zkušených odborníků z FIFA by ale podle Pelty mělo FAČR jen prospět. "Nějaké stanovy jsme schválili, ale zjistili jsme, když jsme je uvedli v život, že nejsou optimální. A když je sladíme s požadavky v podstatě nadřízených orgánů, tak si myslím, že to je správná cesta," prohlásil.

Předseda fotbalové asociace se také vyjádřil k otázce bezpečnosti na stadionech. Dlouho přetřásanou otázku bezpečnosti oživil nedávný incident v Mladé Boleslavi, kde řádili fanoušci ostravského Baníku. Podle Pelty bude potřeba především zavést databáze diváků a profesionalizovat bezpečnostní službu na stadionech.

"Budeme muset investovat nemalé prostředky, abychom měli databázi všech diváků, kteří přijdou na stadion. Budou mít nějakou čtečku, kartu, abychom věděli jejich totožnost. Abychom dokázali eliminovat lidi, kteří se na stadion dostat nemají. Budeme muset investovat prostředky i ve spolupráci s ministerstvem školství a kluby," nastiňuje možné řešení Pelta. "Nemůžeme o tom jen mluvit, ale musíme začít něco dělat."

Podle Pelty je důležitá i kvalita bezpečnostních agentur, které působí na stadionech. Proto předseda asociace plánuje zavedení certifikátů pro agentury, které tak budou muset splňovat specifická kritéria.

Pro Peltu je letošní jaro také obdobím vyjednávání o nových sponzorských smlouvách. "K 30. 6. končí většina smluv s partnery národního týmu. Jak ta jednání vedu, tak musím říct pocitově, že partneři si vyhodnotili, že fotbal je pro ně fenomén, to znamená, že mají zájem pokračovat ve spolupráci," je Pelta optimistou.

Fotbal, především neprofesionální kluby, musí počítat s propadem příjmů plynoucí z novely loterijního zákona. Pelta proto chce zavést ambiciózní model, který prý již funguje v libereckém kraji, kde založili dceřinou společnost, jež získala práva na přenosy zápasů nižších soutěží po internetu. Z toho zdroje kluby následně získávají prostředky na provoz. Podobný systém se nyní rozbíhá v Praze a Jihomoravském kraji.

Pelta by rád systém zavedl po celé republice a centralizoval, aby tak zástupci společnosti vlastnící práva na přenosy měli silnější pozici k vyjednávání se sponzory. "Je v našich silách to uvést v život k 1. 7.," věří předseda FAČR.

"My se musíme snažit hledat nové zdroje příjmů. Nemůžeme jen čekat, co nám dá kraj, co nám dají města," prohlašuje Pelta.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články