Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Pád do druhé ligy si nepřipouštíme, říkají noví majitelé Baníku

Ostrava – Ostravský Baník prochází zatím nejtěžší sezonou v posledních letech fungování klubu. V tabulce drží nelichotivé čtrnácté místo, úvahy o sestupu si však noví majitelé ze společnosti SMK Reality Invest nechtějí připustit. Aby problémů nebylo málo, potýká se klub s pohledávkami, které dosahují cifry okolo sta milionů, jejich tradiční útočiště na Bazalech zoufale potřebuje obnovu. Klub se musí stabilizovat, hráčský kádr se nezúží a vedení dostane klid na práci, potvrdil předseda představenstva Baníku Petr Šafarčík v pořadu Téma pro hosty.

Petr Šafarčík (vlevo) a Libor Adámek
zdroj: ČT24

Zřejmě největší současný strašák ostravského fotbalového klubu jsou dluhy jiným subjektům. "Jedním z nejpalčivějších problémů Baníku byl dluh vůči bývalému hráči Renému Bolfovi, který klubu dokonce zablokoval přestupy u arbitrážní komise Fotbalové asociace České republiky. My jsme se s ním hned po našem vstupu do klubu setkali a nabídli mu nový splátkový kalendář. Bolf nám vyšel vstříc a odblokoval klubu přestupy. I k dalším věřitelům budeme přistupovat podobně. Chceme je přesvědčit, že je lepší nám svou důvěru dát a svých peněz se dočkat v nějakém horizontu než čekat, že Baník upadne do insolvence," vysvětloval cestu z nejhoršího Petr Šafarčík, předseda představenstva FC Baník Ostrava.

Symbolem změn mají být i nové dresy, na kterých se objevilo logo Ostravy – tři vykřičníky. "S městem jednáme velice intenzivně a jeho vedení nám vyslovuje velkou podporu. Uvědomuje si, že zmizení Baníku z fotbalové mapy by pro něj bylo velkou ztrátou. Například v průzkumu vnímání Ostravy ve zbytku republiky si lidé jako první vybaví uhlí, hned poté smog a jako třetí si vybaví Baník," říká Šafarčík. Podle něj je Baník nejvýznamnější pozitivně vnímanou značkou, která je spojovaná s Ostravou.

Zásadní změnou je také to, že se poprvé počítá s budoucností Baníku spjatým nadále s Bazaly. Celý areál ale nutně potřebuje rekonstrukci, o kterou noví majitelé ve spolupráci s městem chtějí usilovat. Vybudování zcela nového areálu je v době krize podle nich nereálné.

Palčivějším problémem jsou však momentálně sportovní výsledky a hrozba sestupu do druhé ligy. "My si pád do druhé ligy nepřipouštíme. Budeme to řešit až v době, kdyby to nastalo," upozorňuje však místopředseda představenstva Libor Adámek.

Cesta k udržení v první lize má vést přes stabilizaci klubu – a to ve všech směrech. Kádr se vyhnul uvažovanému zúžení, pracovníci na manažerských postech se také dočkali klidu ke své práci. "Nechystáme žádnou noc dlouhých nožů," říká k tomu přímo Šafarčík.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty Petra Hrčky
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články