Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sparta chce triumfovat, Liberec evropské poháry

Praha – Nové sportovní vedení, pozměněný realizační tým, ale stále ty nejvyšší ambice. Fotbalová Sparta vstupuje do nové éry při třetím návratu Jaroslava Hřebíka, tentokrát v roli generálního sportovního manažera, a také už bez dřívějších ikon Tomáše Řepky a Jaromíra Blažka. Klub, který minulý čtvrtek citelně zasáhlo nečekané úmrtí místopředsedy Lukáše Přibyla, v květnu po dvou letech zase bude chtít usednout na český trůn.

"Jsem přesvědčený o tom, že Sparta by měla ligu vyhrát," řekl Hřebík, který se v prosinci vrátil do klubu po šesti letech. Sparta bude v jarní odvetné části a ve zbývajících čtrnácti zápasech strážit v čele šestibodový náskok před Libercem. V minulých devíti sezonách se pouze v jediném případě stalo, že podzimní půlmistr neslavil celkový triumf.

Hřebík i přes svůj optimismus zůstává obezřetný a pokorný před konkurencí z Liberce, Plzně, Mladé Boleslavi a Jablonce. "Všechny týmy za Spartou, které jsou umístěné do čtvrtého místa, budou velkou konkurencí. Chceme úspěch, uděláme pro něj všechno, ale v dnešní době je těžké někoho označovat za jednoznačného favorita," uvedl Hřebík.

Fotbalisté Liberce jsou sice v polovině sezony na druhém místě prvoligové tabulky se ztrátou šesti bodů na vedoucí Spartu, ale o útoku na titul nemluví. Za cíl pro jaro si dali vybojovat účast v evropských pohárech, ať už díky umístění v lize, či výhře v domácím poháru.

"Naším cílem je dostat se do evropských pohárů. A je jedno, jestli z ligy, nebo z poháru. Ty šance jsou zhruba stejné. V poháru stačí vyhrát méně zápasů, ale zase jedno zaváhání znamená konec. A ty týmy, které do čtvrtfinále postoupily, jsou vesměs kvalitní. Liga je zas dlouhodobá soutěž," řekl trenér Jaroslav Šilhavý.

S jediným cílem – zachránit se v nejvyšší soutěži – vstupují fotbalisté Českých Budějovic do jarní části první ligy. Řekl to trenér jihočeského týmu František Cipro, který do týmu získal velkou posilu – právě Řepku, jenž skončil na Spartě. České Budějovice jsou po podzimu na 13. místě, na první sestupovou příčku mají náskok šesti bodů. Mančaft dostával v přípravných zápasech hodně branek, inkasoval jich v devíti zápasech celkem 22. Jen v utkání s Českým Krumlovem udržel nulu. "Může v tom hrát roli i fakt, že přišli noví hráči a chvíli trvá, než si na sebe zvyknou," řekl Cipro.

Tomáš Řepka o novém angažmá:

"Jestli jsem už někdy zalitoval toho, že jsem šel do Dynama? Nikdy. Ani na minutu. Žádný fotbalista v kariéře nepoznává jen výhry."

Fotbalisté Slavie se chtějí posunout z desátého místa do horní poloviny tabulky. Pražané také hodlají pokračovat v budování nového týmu, aby v příštím ročníku mohli zaútočit na účast v evropských pohárech. "Cíle zůstávají stejné jako před podzimní částí – postupně přebudovat tým, zapojit do něj naše odchovance a vybudovat nový tým, který bude v příští sezoně konkurenceschopný v boji o pohárovou Evropu. Co se týče umístění, tak chceme skončit do osmého místa," uvedl sportovní ředitel Slavie Miroslav Držmíšek.

Slovácko vstupuje do jara s přáním udržet si pozici nejlepšího moravského týmu a posílit ekonomickou stabilitu klubu. Jedinou posilou osmého týmu tabulky je brankář Dušan Melichárek, vracející se ze Švédska. "Jsem přesvědčen, že tým má nejen na udržení současné pozice, ale i na vyšší příčky," soudí ředitel Slovácka Vladimír Krejčí.

Hráči Bohemians 1905 sice vstupují do jarní části sezony s náskokem 12 bodů na sestupové příčky, ale kapitán Radek Sňozík ví, že klub ještě nemá záchranu jistou. Podle výsledků předchozích sezon je k záchraně třeba získat třicet bodů, což pro Bohemians znamená minimálně třikrát na jaře vyhrát. "Dokud nebudeme mít 30 bodů, musíme počítat s bojem o záchranu. Takže těch 11 bodů musíme někde vyšašit. Zkrátka musíme minimálně třikrát vyhrát," řekl Sňozík.

Fotbalová Dukla Praha by v jarní části první ligy ráda navázala na sympatické podzimní výkony a v nejlepším případě ještě vylepšila aktuální devátou příčku v tabulce. Pražský klub má za sebou povedenou zimní přípravu. Z devíti zápasů pětkrát vyhrál, dvakrát remizoval, podlehl Spartě a druholigovému Sokolovu. "Zimní příprava byla atypická vzhledem k počasí, kvůli kterému jsme se museli předčasně vrátit i z Itálie. Celou přípravu však absolvoval kompletní kádr a svůj účel splnila," řekl trenér Luboš Kozel.

Fotbalisté Baníku Ostrava vstoupí do jarní části ligy s cílem udržet se v soutěži. Nejzásadnější změna se ve čtrnáctém týmu podzimu udála až v závěru zimní přestávky; novým vlastníkem klubu se stala společnost SMK Reality Invest, která získala většinový podíl od Tomáše Petery.

Klub bude v průběhu jarní části řešit řadu problémů za pochodu, ale k jedné ze tří základních priorit nových akcionářů patří záchrana v první lize. I od ní se bude odvíjet další strategie. Baník je zatím čtrnáctý, od sestupového místa ho dělí jen tři body. "Naše záchrana, to bude procházka růžovým sadem, kde ale budou padat obrovské kroupy a bude tam řádit šílená vichřice," zvolil netradiční příměr ostravský trenér Pavel Malura.

Je nám líto, video expirovalo.
Prvoligové týmy startují jarní část sezony
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články