Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Evropská liga se těší na vystoupení obou manchesterských klubů

Praha - Po dvou úterních předehrávkách se dnes naplno rozjede druhé kolo fotbalové Evropské ligy. Velká pozornost bude věnována oběma manchesterským klubům, které překvapivě nepostoupily ze základní skupiny Ligy mistrů. Vedoucí tým anglické ligy City se představí na půdě obhájce trofeje z Porta, městského rivala United zase čeká v Amsterodamu duel s Ajaxem. Utkání Porto - Man. City sledujte živě od 21:05 na ČT4 a www.sportzive.cz.

V souboji posledních ligových mistrů je favoritem Manchester United, který v Premier League drží šanci na obhajobu titulu a na City ztrácí dva body. Naopak Ajaxu se momentálně nedaří a v nizozemské lize je až šestý. Amsterodamský klub navíc proti anglickému soupeři nevyhrál v evropských pohárech už sedm zápasů, naposledy porazil v sezoně 1980/1981 Nottingham Forest.  

Trenér "Rudých ďáblů" Alex Ferguson odmítl, že by v duelu s Ajaxem šetřil některé své opory. "Rozhodně to beru vážně. Dobrou věcí na čtvrtku je fakt, že v sobotu nehrajeme, takže mohu postavit nejsilnější možný tým. Stále je to evropský fotbal s vysokým standardem."

Radost fotbalistů Manchesteru
zdroj: AP autor: Jon Super

Porto se v oficiálním zápase střetne s Manchesterem City úplně poprvé a z pohledu statistik v evropských pohárech je na tom lépe než hostující celek. Portugalský mistr na svém stadionu Dragao sedmkrát za sebou neprohrál, naopak hráči "Citizens" zvítězili z poslední sedmi venkovních duelů jen jednou.   

Lazio Řím s českým útočníkem Liborem Kozákem přivítá vítěze soutěže z roku 2010 Atlético Madrid. Jeho nový trenér Diego Simeone během bohaté hráčské kariéry odehrál za italský tým čtyři sezony a radoval se s ním i z mistrovského titulu. "K Laziu mě váží zvláštní pocity. Dnes je to kvalitní tým, který dlouho trénuje stejný kouč. Bude to velmi těžký souboj, protože mají slušnou sezonu v italské lize a také podobný cíl jako my - uspět v Evropské lize," uvedl jednačtyřicetiletý Argentinec na stránkách UEFA.



Atlético se Simeonem na lavičce v šesti ligových duelech neprohrálo a neinkasovalo, v posledních dvou zápasech však také ani neskórovalo. Mimořádnou chuť po gólech tak určitě bude mít historicky nejlepší střelec EL Radamel Falcao, který v minulé sezoně sedmnácti trefami vystřílel triumf Portu.

Kromě Kozáka by se mohli ve čtvrtečním programu představit další čtyři čeští fotbalisté. Trabzonspor s obráncem Ondřejem Čelůstkou hostí PSV Eindhoven, Wisla Krakow se záložníkem Tomášem Jirsákem se doma střetne se Standardem Lutych a Anderlecht s dalším středopolařem Lukášem Marečkem cestuje do Alkmaaru. Po vážném zranění achillovky by měl být na lavičce Legie Varšava připraven útočník Michal Hubník. Polský celek čeká Sporting Lisabon.

Program úvodních utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy 18:00 Lokomotiv Moskva - Bilbao, 19:00 Alkmaar - Anderlecht Brusel (Mareček), Lazio Řím (Kozák) - Atlético Madrid, Salcburk - Metalist Charkov, Ajax Amsterodam - Manchester United, Legia Varšava (Hubník) - Sporting Lisabon, 21:05 Wisla Krakov (Jirsák) - Standard Lutych, Udine - PAOK Soluň, Trabzonspor (Čelůstka) - PSV Eindhoven, Hannover - Bruggy (Vydra - zranění), FC Porto - Manchester City, Stoke - Valencie, Steaua Bukurešť - Twente Enschede.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články