Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

AC Milán hostí Arsenal. Přeruší Rossoneri černou sérii s anglickými týmy?

Praha – Fotbalisté Arsenalu by si dnešním úvodním duelem osmifinále Ligy mistrů rádi připomněli historii, po čtyřech letech by totiž mohli znovu nakročit k vyřazení AC Milán. Londýňané míří k duelu gigantů do Itálie i s českým reprezentačním kapitánem Tomášem Rosickým, který sice minulý dvojzápas s AC kvůli vleklému zranění podkolenní šlachy zmeškal, ale teď by při opakování prestižního souboje neměl chybět v základní sestavě. Přímý přenos odvysílá ČT4 a www.sportzive.cz. V druhém dnešním zápase hraje Petrohrad s Benfikou Lisabon, i když jeho konání ohrožuje tuhá ruská zima.

Fotbalisté AC Milán
zdroj: AP

Čtyři roky starý dvojzápas mezi Milánem a Arsenalem ještě dnes celý AC straší ve vzpomínkách. Výhra Arsenalu 2:0 v odvetě znamenala konec cesty tehdejších obhájců titulu v soutěži a byla to také první domácí porážka AC v souboji s anglickým týmem. Od té doby "Rossoneri" nedokázali zvítězit v žádném z následujících sedmi zápasů proti celkům z Premier League, jejich komplex navíc prohloubily předloňské vyřazení Manchesterem United a loňský nezdar v osmifinále s Tottenhamem. Milán naposledy zdolal anglický tým v roce 2007 ve finále LM, když narazil na Liverpool.

Středeční program osmifinále:

18:00 Petrohrad - Benfica Lisabon, rozhodčí Eriksson (Švéd.),
20:45 AC Milán - Arsenal, rozhodčí Kassai (Maď.) - Přímý přenos ČT4

Arsenal ale hýří sebevědomím. Jeho hráčům pomohl vítězný obrat ve víkendovém utkání v Sunderlandu, po němž se "Kanonýři" vrátili na čtvrté místo v lize. "Když se nám v Miláně podaří vstřelit nějaký ten gól a s tím přijet k nám na Emirates stadium, bude to fantastický výsledek," uvedl záložník Aaron Ramsey před cestou do Itálie.

Henryho sbohem

Emotivní duel zažije také útočník Thierry Henry, pro kterého bude utkání v Miláně loučením před koncem hostování a návratem do New Yorku. "Ani na to moc nemyslím. Zajímá mě jediné, jak ještě pomoci Arsenalu," prohlásil Henry, který se v sobotu blýskl vítěznou brankou v poslední minutě.

Hosté však míří na San Siro také s oslabenou obranou, z níž vypadl zraněný stoper Mertesacker. Právě defenziva Arsenalu projde ve středu velkou zkouškou, protože se proti ní postaví útočník Zlatan Ibrahimovic. Švédský kanonýr dal gól ve všech čtyřech zápasech v základní skupině, ve kterých zasáhl do hry, a jednou to odnesla i Plzeň. Ibrahimovic navíc ve středu bude pořádně nažhavený: do hry se vrací poté, co musel poslední tři ligové zápasy vynechat kvůli disciplinárnímu trestu. S Ibrahimovicem se na hrotu asi objeví Robinho, protože další brazilská ofenzivní hvězda Pato je stále na marodce. Stejně jako záložníci Gattuso, Prince-Boateng nebo Aquilani.

Milánští věří, že teď jsou v mnohem lepší formě než před posledními třemi souboji s anglickými celky ve vyřazovací části Ligy mistrů. AC v sobotu jako první tým v sezoně dokázal vyhrát v Udine a vrátil se na první místo Serie A, i když má o dva odehrané zápasy víc než konkurenční Juventus. "Výhra v Udine nám vrátila jistotu a klid. Znamená pro nás opravdu hodně," pochvaloval si trenér Massimiliano Allegri, jehož tým už v únoru v lize prohrál důležité duely s Laziem a právě Juventusem.

Překazí mráz Petrohradu premiéru v osmifinále LM?

Pro Petrohrad bude dnešek velkým milníkem, souboj s Benfikou je totiž prvním představením mužstva ve vyřazovací fázi Ligy mistrů. Není však jisté, jestli se vůbec bude hrát. V minulých týdnech ruské město sevřely patnáctistupňové mrazy a zástupci UEFA chtějí rozhodnout o osudu utkání až těsně před výkopem. "Myslím, že by se za takových podmínek hrát nemělo. Míč je jako skála, snadno si můžete zlomit nohu," líčil domácí středopolař Roman Širokov.

Pokud rozhodčí přece foukne do píšťalky, budou svěřenci kouče Luciana Spallettiho zase sázet na pevnou obranu: v LM neinkasovali v posledních třech zápasech a v pohárových duelech doma drží už patnáctizápasovou neporazitelnost. Benfica ale na druhou stranu v posledních pěti utkáních venku také nepoznala přemožitele.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články