Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Africký triumf je naplněním osudu, radují se hráči Zambie

Libreville (Gabon) - Fotbalisté Zambie nedělním triumfem na africkém Poháru národů dovršili neuvěřitelné tažení turnajem. Jeden z největších outsiderů šampionátu uctil vůbec prvním finálovým vítězstvím památku svých předchůdců ze zambijské reprezentace, kteří v roce 1993 zahynuli při leteckém neštěstí právě poblíž Libreville.

Zambie vyhrála Pohár národů
zdroj: AP/ČTK autor: Francois Mori

Symbolicky na stejném místě jejich nástupci porazili po dramatickém penaltovém rozstřelu Pobřeží slonoviny a poprvé v historii se stali mistry kontinentu. "Vzpomínka na hráče, kteří zahynuli v Gabonu, nám pomáhala po celou dobu turnaje. Kvůli nim jsme nechtěli odjet s prázdnýma rukama," řekl brankář Kennedy Mweene.

Podle jeho spoluhráče Isaaka Chansy rozhodla vedle silné týmové vůle právě lokalita závěrečného utkání. "Když jsme se dozvěděli, že se finále bude konat v Gabonu, tak jsme hned věděli, že přijde naše chvíle," konstatoval.

Francouzský kouč šampionů Hervé Renard po vypjatém finále jen těžce hledal slova. "Nevím, kde našli takovou sílu, ale myslím, že všechno zařídil osud," prohlásil šťastný trenér, jenž demonstroval silné propojení se svými svěřenci. Někdejší obránce Cannes po závěrečném hvizdu vzal do náručí zraněného obránce Josepha Musondu a od střídačky ho donesl k hloučku slavících spoluhráčů.

Třiačtyřicetiletý Renard, který po skončení profesionální kariéry deset let vedl úklidovou firmu, se po životním úspěchu směle přirovnal k Josému Mourinhovi. "Já jsem ten vyvolený a jedinečný. Afrika si mě vybrala," uvedl sebevědomě zambijský trenér.

Nenápadný tým bez slavných jmen na šampionátu porazil všechny tři největší favority. V základní skupině Senegal, v semifinále Ghanu a ve finále Pobřeží slonoviny.

"Chtěli jsme vyhrát trofej, abychom učinili zambijský lid hrdým a uctili památku zemřelých. Jejich duše už teď mohou odpočívat v pokoji," řekl kapitán Zambie Christopher Katongo, který byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. Ocenění pro nejlepšího střelce získal jeho spoluhráč Emmanuel Mayuka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články