Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Baník má nového majitele, Petera prodal svůj podíl

Ostrava – Baník Ostrava, který se už delší čas zmítá ve finančních problémech, má nového majitele. Tomáš Petera prodal majoritní podíl zadluženého fotbalového klubu skupině ostravských podnikatelů v čele s Liborem Adámkem. Ten koncem minulého roku koupil stadion na Bazalech. Detaily obchodu nebyly zveřejněny.

Ilustrační foto

Společnost PAM market a Adámek už loni v prosinci skrze svou firmu SMK Reality Invest odkoupili stadion na Bazalech, kde Baník hraje. Tam by měl vydržet minimálně ještě jednu sezonu. S Peterou, který pro klub hledal kupce už delší dobu, se ostravský podnikatel dohodl v noci z neděle na pondělí.

Nový většinový akcionář (95%) má v plánu hlavně restrukturalizaci dluhů, záchranu a modernizaci stadionu na Bazalech, navázání daleko těsnější spolupráce s městem, kterému hodlá nabídnout i majetkovou účast. "Nejdůležitější teď pro nás je, abychom v nejbližší době dosáhli dohody s věřiteli o restrukturalizaci dluhů," řekl jednatel firmy PAM market Petr Šafarčík. Podle zdrojů ze zákulisí nové vedení klubu jedná o podpoře se společností ArcelorMittal, největším producentem oceli na světě, který jeden ze svých závodů provozuje v Ostravě. V minulosti už jeho logo na hrudi dresů fotbalistů Baníku figurovalo.

Změna majitele by měla být pro Baník velkou vzpruhou. Klub se od roku 2008 zmítá ve velkých finančních potížích, čelil i insolvenčním návrhům, které však pokaždé odvrátil. Provozní náklady byly v posledních letech naplňovány především z prodeje hráčů. Závazky údajně dosahují až sta milionů kroun. "S klíčovými věřiteli už ale máme dohody o vypořádání, celková restrukturalizace se pak samozřejmě bude odvíjet od dalších jednání. Neznamená to tedy, že za tři roky budeme s dluhy na nule," dodal Šafarčík.

Jako první dnes nový vlastník Baníku umořil letitou pohledávku vůči bývalému obránci Renému Bolfovi, který v minulém týdnu dosáhl u arbitrážní komise zablokování přestupů. Baník by měl obratem uzavřít kontrakt s chorvatským záložníkem Davorem Kukecem. Cestou drahých přestupů však Baník v nejbližších letech nepůjde. Jednou z hlavních priorit nových akcionářů je ve velké míře dávat prostor odchovancům a šetřit. "Baník nebude vévodit hitparádě přestupů. Jen touto striktní finanční politikou jsme klub schopni vyvést z tíživé finanční situace," podotkl Šafarčík.

Je nám líto, video expirovalo.
Baník má nového majitele

Noví majitelé potřebují podporu města

"Máme zpracován stabilizační rozpočet na tři a půl roku. Bez pomoci města se ale neobejdeme," řekl Šafarčík. Dnes ráno se noví majitelé sešli s vedením radnice. Prvním výsledkem je, že Ostrava uvolní jedenáctimilionovou dotaci klubu, kterou město dosud blokovalo kvůli nejasné finanční situaci klubu. "Celé vedení nám vyjádřilo plnou podporu," uvedl Šafarčík.

Město nyní dokonce zvažuje nabídku majetkově do klubu vstoupit. Zatím souhlasilo s tím, že obsadí jedno místo v nově zvolené dozorčí radě. O změnách ve statutárních orgánech Baníku v nejbližších dnech rozhodne valná hromada.

Baník zatím zůstává na Bazalech

Zatím padá i stěhování klubu do Vítkovic, proti němuž v posledních letech mohutně brojili především fanoušci. Tým by měl minimálně ještě další sezonu zůstat na Bazalech. "Už jsme jednali s šéfem licenční komise (FAČR) panem Rýznarem a máme naději hraničící s jistotou, že splníme podmínky tak, abychom mohli zůstat. Zároveň budeme pokračovat ve snaze o celkovou modernizaci stadionu, aby se tady bez problémů mohly hrát evropské poháry a třeba i reprezentace," řekl Šafarčík.

Klub představil vizuální podobu zmodernizovaného stadionu pro 20 tisíc diváků, o formě financování se zatím jedná. Na tom by se také mohlo podílet město s tím, že by stadion mohl přejít do jeho majetku. Vedení Ostravy zatím takový projekt zvažuje i s ohledem k tomu, že začalo rekonstruovat atletický stadion ve Vítkovicích.

O prodeji klubu se spekulovalo řadu let, teprve v posledních měsících však měly reálný základ. O investici se donedávna zajímal i úspěšný hokejový obránce Pavel Kubina nebo ocelářský magnát Jan Světlík, který se však nakonec rozhodl finančně podpořit pouze mládežnickou akademii.

Během Peterovy vlády Baník po třiadvaceti letech v roce 2004 vybojoval svůj čtvrtý ligový titul, o rok později vyhrál Pohár ČMFS a čtyřikrát postoupil do evropských pohárů. Teď je v ligové tabulce po podzimní části až na 14. místě a s největší pravděpodobností se bude rvát o záchranu.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Petra Hrčky
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články