Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Anglické fotbalisty zatím povede Pearce, nahradit ho může Redknapp

Londýn - Dočasným trenérem anglické fotbalové reprezentace bude Stuart Pearce, který 29. února v přípravném utkání proti Nizozemsku nahradí na lavičce odstoupivšího Fabia Capella. Šéf asociace David Bernstein dnes řekl, že Angličané po utkání s Nizozemskem budou dál řešit otázku obsazení trenérského postu. Za hlavního favorita je považován Harry Redknapp, současný lodivod Tottenhamu.

Stuart Pearce
zdroj: Wikipedia

Bernstein řekl, že vedení asociace se nechce uchýlit k žádnému unáhlenému rozhodnutí. Nenaznačil ani to, jestli má Redknapp opravdu největší šance. "Preference jsou takové, že by novým trenérem měla být anglická nebo britská osobnost. Situace se má tak, že my chceme vybrat toho nejlepšího možného člověka. Ale také je fakt, že Angličan by to měl na začátek ulehčené. Uděláme si nějaký seznam a pak vybereme," uvedl Bernstein.

Asociaci při volbě nového kouče prý záleží i na názoru veřejnosti. Angličané volají právě po angažování Redknappa, přimlouvají se k tomu i bývalí reprezentanti a také současný klíčový útočník Wayne Rooney. "Nemůžeme se rozhodovat podle okolních vlivů, ale přání fanoušků určitě zohledníme, protože jsou pro nás velmi důležití," řekl Bernstein.

Capello byl u anglické reprezentace od prosince roku 2007. V tiskovém prohlášení nyní vzkázal, že je vděčný za možnost u ní pracovat. "Chci poděkovat hráčům, realizačnímu týmu i asociaci za profesionalitu, kterou ukázali během doby, kdy jsem vedl anglickou reprezentaci. Speciální dík patří fanouškům, kteří vždy stáli za týmem i mnou," uvedl Capello.

Tým Albionu se ocitl bez trenéra čtyři měsíce před startem mistrovství Evropy, kde narazí na domácí Ukrajinu, Francii a Švédsko. Nyní bude prvním mužem lavičky Pearce, bývalý Capellův asistent, který vede také anglickou jednadvacítku a britský olympijský výběr. Teď zažije někdejší reprezentační obránce přezdívaný "Psycho" další kariérní posun. I když není jisté, na jak dlouho bude Pearce prvním trenérem. "(Pearce) Všechny hráče velmi dobře zná. Řekl nám, že pokud chceme, aby to vzal, že to udělá," řekl Bernstein.

Capello na funkci rezignoval ve středu. Italskému koučovi se nelíbilo, že anglická asociace v pátek odebrala kapitánskou pásku Johnovi Terrymu kvůli jeho údajnému rasistickému chování ještě před výrokem civilního soudu.

Představitelé anglické asociace se ohradili proti tomu, že se Capello v neděli v jedné z italských televizních stanic proti jejich rozhodnutí postavil. Už dříve se spekulovalo o tom, že vzájemné vztahy jsou napjaté, nyní všechno eskalovalo.

Fabio Capello
zdroj: ISIFA

Středeční schůzka s Capellem prý ale byla už poklidná. "Fabio cítil, že nejlepší bude, když sám rezignuje. My jsme se shodli, že nejlepší bude zase to, když jeho nabídku akceptujeme. Není představitelné mít trenéra, který nechce dělat svoji práci," uvedl generální sekretář anglické asociace Alex Horne.

"Fabio v neděli svým vyjádřením rozpoutal bouři, ale teď zase ukázal, jak čestnou je osobností. I poslední jednání s námi vedl na vysoké úrovni. Je politováníhodné, že končí, ale rozešli jsme se podáním ruky," dodal Bernstein. Ten trvá na tom, že asociace udělala dobře, když Terrymu, který údajně rasisticky urážel Antona Ferdinanda z Queens Park Rangers, pásku vzala.

Redknapp o funkci zatím neuvažuje

Anglická veřejnost teď bude s napětím vyhlížet, jak si asociace povede při hledání nového kouče. Samotný Redknapp, žhavý kandidát na uvolněnou pozici, prý o možném nástupu k Albionu vůbec neuvažuje.

"Byl jsem v šoku a překvapený, když jsem se o konci Capella dozvěděl. Všichni věděli, že skončí v létě, ale nikdo nečekal, že se to stane teď. Co se mě týká, tak by nebylo správné, kdybych se soustředil na něco jiného než Tottenham. Už o víkendu máme velký zápas proti Newcastlu," uvedl Redknapp. "Opravdu na práci reprezentačního trenéra vůbec nemyslím. Asociace udělá to, co prostě udělat chce. Snad to bude dobré rozhodnutí pro naši zemi," dodal Redknapp.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články