Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Čech je třetím nejlepším brankářem 21. století

Wiesbaden – Petr Čech je podle Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) třetím nejlepším brankářem 21. století. Během uplynulých jedenácti let byli lépe hodnoceni pouze Španěl Iker Casillas a lídr pořadí Gianluigi Buffon z Itálie. 

Petr Čech
zdroj: Getty Images autor: Michael Regan

IFFHS dospěla k těmto závěrům jednoduchými počty. Federace každoročně volí dvacítku nejlepších brankářů. Podle toho, jak vysoko se gólmani v tomto žebříčku ocitli, dostali od 20 do jednoho bodu. Tyto body poté statistici sečetli a vytvořili žebříček nejlepších gólmanů století.

Čech se v žebříčku IFFHS pohybuje pravidelně od roku 2004. Za devět let nasbíral dohromady 154 bodů. Nechal tak za sebou slavná jména jako Edwin Van der Sar či Oliver Kahn, který v roce 2008 ukončil kariéru.

Buffon pokořil Casillase o pouhé dva body. Oba za posledních 11 let získali shodně čtyři tituly pro nejlepšího gólmana roku. Buffon byl v lednu organizací IFFHS rovněž vyhlášen nejlepším gólmanem od roku 1987, kdy se anketa začala vyhlašovat. Za gólmanem, který začal chytat profesionálně v roce 1995, se v této anketě umístil opět Casillas. Čech byl šestý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články