Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Dovalil pojede na Euro jako Bílkův asistent

Praha - Novým asistentem ve fotbalové reprezentaci je Jakub Dovalil, který ale dál zůstane také hlavním koučem jednadvacítky. Tu povede v červnových zápasech evropské kvalifikace proti Černé Hoře a v Andoře, pak se hned připojí k národnímu týmu a pojede s ním na Euro. Po šampionátu se teprve rozhodne, kde Dovalil bude působit dál.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

V obou funkcích zároveň by Dovalil fungovat nemohl, protože zápasy národního týmu a jednadvacítky se termínově kryjí. "Situaci nyní bereme tak, že Dovalil bude mít mandát asistenta u reprezentace do skončení mistrovství Evropy, pak budeme řešit obsazení postů v realizačním týmu dál. Pro mě je ale Dovalil pořád především trenérem jednadvacítky, to je jeho základní poslání u nás," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta.

Dovalil jde k reprezentaci, aby posílil realizační tým při červnovém mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině. Zaujme uvolněné místo po Luďku Klusáčkovi, který v roli asistenta skončil loni v létě, když následoval bývalého předsedu FAČR Ivana Haška do dubajského klubu Al Ahlí.

Končí kustod John

Novinkou u reprezentace také je, že v ní skončil kustod Jaroslav John, který čelí obvinění, že v minulém roce zcizil bagr. Vedení asociace mu neprodloužilo smlouvu, která mu skončila na konci minulého roku. O Johnově nástupci se zatím nerozhodlo, v prvním letošním přípravném utkání v Irsku (29. února) jej nahradí některý ze zaměstnanců asociace s podobným pracovním zaměřením. "Post kustoda bude řešen po dohodě s manažerem reprezentace," řekl tiskový mluvčí FAČR Jaroslav Kolář.

Reprezentace už má také téměř jasno, s jakými soupeři se poměří před evropským šampionátem. Zatímco o zápasech v Irsku a generálce s Maďarskem (1. června) je už delší dobu rozhodnuto, dál se jedná o soupeři, který se s národním týmem utká 26. května v rámci soustředění v Rakousku. Nyní je prý nejblíže dohoda s Izraelem. Fotbalisté se s fanoušky chtějí před Eurem rozloučit při duelu s Maďarskem, který se odehraje v Praze na Letné. "Chceme to věnovat oslavě fotbalu, pozvat bývalé internacionály, udělat velkou autogramiádu. A také to pojmout jako omluvu fanouškům, kteří tým kritizovali po jeho návratu z barážového utkání v Černé Hoře," řekl Pelta.

Ve Vratislavi bude český dům

Vedení FAČR plánuje, že poprvé v historii při své účasti na mistrovství Evropy otevře po vzoru olympijského výboru svůj Český dům. Ten má sloužit k setkání někdejších internacionálů, zástupců sponzorů a partnerů asociace a také současných reprezentantů. "Inspirovali jsme se myšlenkou olympioniků. V Českém domě najdou zázemí naši obchodní partneři, budeme tam zvát naše hosty a bývalé hráče, zástupce výkonnostního fotbalu z krajů a okresů. Měl by o to být velký zájem," uvedl na dnešní tiskové konferenci předseda FAČR Miroslav Pelta, který bude osobně na přípravu a fungování Českého domu dohlížet.

Pelta si přeje, aby v Českém domě vzniklo také televizní a rozhlasové studio, v němž bude možné pořizovat autentické rozhovory přímo z místa. Češi mají rozbít svůj "stan" přímo v centru Vratislavi, kde bude v historickém hotelu Monopol bydlet i český tým.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články