Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Messi může vyrovnat rekord, útočí na třetí Zlatý míč za sebou

Curych - Argentinec Lionel Messi je hlavním kandidátem na zisk Zlatého míče FIFA, ocenění pro nejlepšího fotbalistu světa. Hvězdný útočník Barcelony opanoval předešlé dva ročníky prestižní ankety, a pokud uspěje i potřetí za sebou, vyrovná rekord současného šéfa UEFA Michela Platiniho, který vyhrál v letech 1983 až 1985. Messiho soupeři budou v Curychu jeho spoluhráč z Barcelony Xavi Hernández a Portugalec Cristiano Ronaldo z Realu Madrid. Své vítěze poznají i další kategorie. Rozhodovat se bude například o tom, kdo se stane trenérem roku 2011. V nominaci jsou Alex Ferguson z Manchesteru United, barcelonský Josep Guardiola a kouč Realu José Mourinho. Vyhlášena bude nejlepší fotbalistka, trenér ženského týmu či ideální jedenáctka roku.

Messi se Zlatým míčem
zdroj: EPA

Pozornost poutá především hlavní kategorie. Messiho, který v minulém roce pomohl Barceloně k pěti trofejím včetně triumfu v Lize mistrů i ve španělské lize, favorizuje většina odborníků. O jeho prvenství zřejmě příliš nepochybují ani v Realu, protože na vyhlášení do Kongresového paláce v Curychu nedorazí ani jeden z nominovaných zástupců "Bílého baletu" včetně Ronalda a trenéra Mourinha. Real bude na slavnostním galavečeru reprezentovat dvojice jeho bývalých hráčů Zinedine Zidane a Emilio Butragueňo.

Čtyřiadvacetiletý Messi může jako druhý v historii vyhrát anketu potřetí za sebou. Dosud se to povedlo pouze v 80. letech Francouzi Platinimu, tehdy se však Zlatý míč uděloval jen evropským hráčům. Vítěze navíc vyhlašoval pouze magazín France Football, až v loňském ročníku došlo ke spojení s anketou FIFA, která vznikla v roce 1991. Od jejího zavedení se povedlo třikrát vyhrát jen Zidanovi a Brazilci Ronaldovi.

Jeho jmenovec Cristiano Ronaldo, vítěz ankety z roku 2008, v minulém roce překonal se 40 brankami rekord španělské ligy v počtu gólů v jedné sezoně, ale ani to mu zřejmě k vítězství stačit nebude. Messi se uchází také o Cenu Ference Puskáse za nejkrásnější gól roku. Spolu s ním jsou v nominaci Wayne Rooney a Neymar. Nejlepšího světového fotbalistu určí hlasování, na kterém se podílejí ze dvou třetin reprezentační trenéři a kapitáni a z jedné třetiny novináři.

Na triumf mezi ženami kandidují pětinásobná vítězka ankety Marta z Brazílie, Američanka Abby Wambachová a nejlepší hráčka mistrovství světa Japonka Homare Sawaová. V pětapadesátičlenné nominaci na nejlepší jedenáctku roku tentokrát schází český zástupce, udělena bude také Cena prezidenta FIFA a Cena fair play.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články