Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Zapalač dostal za doping jen roční trest

Praha - Odvolací a revizní komise Fotbalové asociace České republiky snížila záložníkovi Viktorie Žižkov Ondřeji Zapalačovi o šest měsíců trest za doping. Původně měl za užití zakázaného clenbuterolu trest na 18 měsíců, podle rozhodnutí ORK však má zastavenou činnost jen na rok.

Doping
zdroj: ISIFA autor: V.Rejl

Čtyřiadvacetiletý středopolař neprošel testem na zakázaný clenbuterol po zářijovém zápase 7. ligového kola s Teplicemi. Do inkriminovaného utkání nezasáhl a zůstal jen na lavičce náhradníků. Původně mu hrozil trest až na dva roky. Před disciplinární komisí přiznal, že užil lék na alergii, který clenbuterol obsahoval. Prý nevěděl, že je na seznamu zakázaných látek.

"Komise na jednu stranu přijala hráčovo vysvětlení, že šlo o nedbalost a neznalost, která však neomlouvá. Zároveň však vzala v úvahu, že hráč léčil své potíže vesměs sám a nevyhledával odbornou lékařskou pomoc," vysvětlil tehdy osmnáctiměsíční trest předseda disciplinární komise Jiří Golda.

ORK však trest ještě snížila, protože za polehčující okolnost vzala fakt, že hráč užití zakázané látky přiznal komisařovi už při odběru vzorku. "Přihlédli jsme k tomu, že už při odebírání vzorku Zapalač dopingovému komisaři přiznal, že užil lék na astma, který clenbuterol obsahuje. A skutečně astmatem trpí, proto ten lék potřeboval," uvedla předsedkyně ORK Markéta Haindlová. "Navíc Antidopingový výbor nám potvrdil, že v tomto případě o úmysl skutečně nešlo," dodala.

Zapalačovi rovněž pomohlo to, že neměl dostatečnou lékařskou podporu od žižkovského klubu. "Za devět měsíců v klubu neabsolvoval lékařskou prohlídku. Proto to bereme i jako upozornění na to, že je u nás nedostatečná lékařská péče a špatná osvěta mezi fotbalisty o dopingu," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články