Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Moskevský stadion v Lužnikách bude svědkem finále Ligy mistrů

Moskva - Ruské hlavní město čeká finále Ligy mistrů mezi dvěma britskými týmy - Chelsea a Manchesterem United. Kromě fotbalistů a jejich fanoušků, jimž Rusko umožnilo přicestovat do země bez nutnosti pořídit si vízum, se na prestižní utkání připravuje i vedení města, kde bude platit speciální plán ochrany veřejného pořádku. Finále je rovněž významnou příležitostí pro podnikatelské subjekty. Utkání začalo ve 20:45 na programu ČT2.

V roli hlavního sudího se představí Slovák Ľuboš Micheľ. UEFA mu tak dala dodatečný dárek k 40. narozeninám, které oslavil minulý pátek. Na pomezních čarách budou Micheľovi asistovat krajané Roman Slyško a Martin Balko.

Oba týmy se v letošní sezoně utkaly již třikrát. Utkání o domácí Superpohár vyhrál loni v srpnu Manchester až po penaltovém rozstřelu O měsíc později zvítězili domácí United v lize 2:0, doma před třemi týdny nezaváhala po výhře 2:1 Chelsea. Před deseti dny se v dramatické koncovce Premier League nakonec radovali United. Jejich londýnský konkurent ve finále Ligy mistrů si však porážku nechce nechat líbit. Celková bilance vzájemných zápasů je 65 výher Manchesteru, 44 remíz a 41 výher Chelsea.

Fotbal - příležitost pro podnikatelské subjekty a pro překupníky s lístky

V této souvislosti se budou snažit výrazněji prezentovat i významné firmy. Například telekomunikační společnost Vodafone doufá, že při finále prodlouží spolupráci s evropskou fotbalovou federací UEFA a také si vytvoří dobrou půdu pro vstup na ruský trh. Vysílací práva zakoupila britská televizní společnost ITV, která podle listu The Times za ně zaplatila 42 milionů liber (zhruba 1,3 miliardy korun).

Zájemci o reklamu se mohou přetrhnout. Jen automobilka Ford si zaplatila minutovou reklamu - podle odhadů bude zápas sledovat 12 milionů Britů a dalších 100 milionů fanoušků po celém světě. Nelze se proto divit, že každý ze šestice hlavních sponzorů soutěže - Heineken, MasterCard, Sony, Vodafone, PlayStation a Ford - spojil své jméno a produkty s Ligou mistrů za 20 milionů liber ročně.

Na fotbalovém utkání vydělávají i ruští překupníci s lístky. Vstupenky na zápas v Moskvě stojí u oficiálních prodejců 40 až 100 liber (1250 až 3140 korun), na černém trhu se však ceny podle listu The Guardian pohybují mezi 500 až 2400 liber (15.700 až 75.400 korun).

Problémy jsou však s ubytováním, v Moskvě není dost hotelů na úrovni a pokudm jsou, mají velmi vysoké ceny. Z toho důvodu vyslaly některé britské firmy na řeku Moskvu lodě, na kterých poskytují fanouškům ubytování. Většina britských příznivců fotbalu však opustí Rusko bezprostředně po utkání, aby se vyhli komplikacím s úřady.

Rusové pečlivě dbají na bezpečnostní opatření

Centrum ruské metropole obsadí odhadem až 42 tisíc fotbalových britských fanoušků. Do Ruska dorazilo také 18 britských detektivů, specialistů na fotbalové chuligánství a extremismus, kteří budou pomáhat ruským kolegům.

Přímo v okolí stadionu bude hlídkovat 4000 policistů, další tři tisíce budou v dalších částech města. V pohotovosti budou i pluky vojsk ruského ministerstva vnitra. Ruské bezpečnostní jednotky mají s neukázněnými a často opilými a agresivními fanoušky své zkušenosti, potenciálně konfliktní zápasy ruské ligy provází pravidelně "manévry" mužů a žen v uniformách.

Na samotném stadionu prý policisté v uniformách nebudou, pořádek budou podle "evropských norem" zajišťovat pořadatelé. V ruských podmínkách to však podle médií pouze znamená, že do pořadatelských uniforem se převléknou policisté ze zásahových jednotek. A jejich kolegové budou nepochybně připraveni v desítkách automobilů v bezprostřední blízkosti stadionu. 

Město bude rozděleno na tři části, každé bude velet speciální štáb. U příležitosti finále se plánují i další doprovodné akce. Na Rudém náměstí je nainstalována velkoplošná obrazovka a sestaveno speciální fotbalové hřiště, kde ve středu odpoledne sehrají exhibiční zápas ruští a evropští fotbaloví veteráni. Naposledy se na Rudém náměstí fotbal oficiálně hrál v roce 1936 před očima tehdejšího komunistického diktátora Josifa Stalina.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články