Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Disciplinární komise: Pilař ani jeho agent předpisy neporušili

Praha – Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) rozhodla, že nezahájí řízení s plzeňským záložníkem Václavem Pilařem a jeho agentem Jiřím Stejskalem v kauze kolem přestupu do Wolfsburgu. Podle komise totiž ani jeden z nich neporušil předpisy týkající se transferů, informoval mluvčí komise Jaroslav Kolář. Pilař zároveň v reakci na jednání hráčské asociace (ČAFH) z fotbalových "odborů" vystoupil.

Zatímco Stejskal i jeho právní zástupce jsou přesvědčeni, že fotbalista si mohl během hostování z Hradce Králové domlouvat chystaný letní přestup do německého klubu, zástupci vedení Viktorie Plzeň tvrdí, že bez jejich vědomí nemůže hostující hráč přestupovou smlouvu podepsat. Na jeho letní odchod z východu Čech má totiž Viktoria opci s vedením hradeckého klubu. Druhá strana je ale přesvědčena, že Pilař má právo sám rozhodnout, do kterého klubu přestoupí. Zvlášť, když jeho smlouva v Plzni vyprší 30. června příštího roku.

Fotbalový soud se dnes nepřímo přiklonil na stranu hráče. "Komise prošetřila okolnosti kolem snahy hráče Václava Pilaře přestoupit do Wolfsburgu. Cílem bylo zjistit, zda nedošlo k porušení předpisů o statusu a přestupech hráčů a dále k porušení etického kodexu chování agenta hráčů. Disciplinární komise nezjistila porušení ani v jednom z případů, a proto disciplinární řízení v této záležitosti nezahájila," uvedl Kolář.

Rozhodnutí přivítala Kateřina Radostová, právní zástupkyně hráče a agenta, která dnes také před disciplinárkou vypovídala. "Jsem ráda, že disciplinární komise uznala, že oba pánové postupovali podle platné transferové legislativy," uvedla odbornice na sportovní právo.

Pilař vystoupil z řad hráčské asociace

O to zvláštněji podle ní působí další kroky hráčské asociace (ČAFH), která se přes Pilařova vyjádření v minulých dnech dál snažila do situace vstupovat. "Přes naše vyjádření, že si pan Pilař nepřeje, aby se hráčská asociace do celé věci zapojovala, došla v minulých dnech do Wolfsburgu žádost o zaslání potřebných dokumentů s odkazem na jednání disciplinární komise. Předseda disciplinárky ale dnes řekl, že o nic podobného ČAFH nežádal," podivuje se Radostová nad dalšími kroky hráčských odborů. Pilař reagoval takřka okamžitě a z ČAFH vystoupil. "Hráč zaslal asociaci písemně, že si přeje, aby se do jeho případu už nevměšovala, a současně podal žádost o vystoupení z jejích řad," dodala právnička.

Spokojen odcházel i Stejskal. "Dostali jsme se do situace, kdy jsem už přestával věřit sám sobě. Ale doktorka Radostová mě ujistila, že jsme jednali podle regulí, to mě uklidnilo a dnes se vše jen potvrdilo. Je to škola života, nechci už na nikoho házet špínu," řekl Stejskal, pro kterého je nyní prioritní, aby se transfer dotáhl. "Kluby jsou domluvené na podmínkách, během týdne se to vyřeší tak, že Vašek ve Wolfsburgu podepíše všechno spojené s přestupem," dodal agent.

O situaci kolem přestupu Václava Pilaře se zajímají i hradečtí radní. Město Hradec Králové je vlastníkem klubu a jeho provoz dotuje. Loni město přispělo 24 miliony korun. Radním vadí, že o přestupu nemají prakticky žádné informace, a bojí se, aby nakonec na Pilařově transferu Hradec neprodělal.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Vlastimila Weinera

"Hradec by se neměl nechat okrást, protože každá koruna, která do fotbalu přijde z jiných prostředků než městských, je jenom vítaná a je to úspora pro městskou kasu," řekl ČT Lubomír Štěpán, zastupitel za KSČM. 

Z dalších dnešních rozhodnutí Disciplinární komise FAČR

Vedení fotbalového klubu Slovan Liberec zaplatí pokutu 40 tisíc korun za nedostatečnou pořadatelskou službu v ligovém utkání proti Jablonci. Liberec byl podle komuniké potrestán za vniknutí diváka na hrací plochu, kvůli čemuž musel být zápas přerušen.

Stejně jako dnes Liberec budou muset na příštím jednání komise vysvětlovat selhání pořadatelské služby Baník Ostrava a Baumit Jablonec. Ostravští za duel proti Olomouci, Severočeši za utkání se Spartou.

Pokračování má také "kauza Bohemians", ve které již řadu let znepřátelené strany bojují o nástupnictví tradičního klubu. Před několika dny soud rozhodl, že právo používat má současný klub Bohemians 1905. "Komise dnes zahájila na základě podnětu Bohemians 1905 řízení proti členu představenstva konkurenčního FC Bohemians Praha a.s., kterému klade za vinu, že neustále zpochybňuje rozhodnutí FAČR, když uvádí, že Bohemians 1905 není členem FAČR," uvádí se v komuniké.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články