Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Chovanec končí ve Spartě, přijde Hřebík

Praha – Spekulace, které trvaly několik týdnů, se staly skutečností. Jozef Chovanec končí ve fotbalové Spartě na postu generálního sportovního manažera. Oficiálně jeho odchod potvrdil sparťanský majitel Daniel Křetínský. Nový realizační tým si bude vybírat už Chovancův nástupce, kterým se podle všeho stane Jaroslav Hřebík. Je možné, že vedoucí tým první ligy nadále z postu trenéra povede Martin Hašek.

Ilustrační foto

Křetínský změnu zdůvodnil snahou hrát v budoucnu fotbal, který bude přinášet výsledky také na mezinárodní úrovni. "Chovancovi patří velké poděkování za jeho práci pro Spartu. Pod jeho vedením se tým bodově zlepšoval, nicméně jsme nesplnili důležité cíle, které jsme si vytyčili. Náš pohled na věc byl hodně podobný a na ukončení spolupráce jsme se dohodli velmi korektně," uvedl Křetínský.

Jisté je, že na Chovancovo místo přijde Hřebík, který údajně počítá nadále s trenérem Martinem Haškem. Jinak si ale Hřebík bude skládat zcela nový realizační tým, v němž by mohly být i některé staré tváře. "Chceme dát novému manažerovi možnost vybrat si své spolupracovníky, aby byla od začátku mezi celým týmem důvěra a jasné kompetence," vysvětlil místopředseda představenstva Lukáš Přibyl.

Jaroslav Hřebík
zdroj: ISIFA/LN

Už během tohoto týdne začnou vyjednávání s vytipovanými kandidáty. "Naším cílem je nejen mít výsledky, ale také hrát zajímavý fotbal pro diváky. K realizaci těchto změn jsme si vybrali zimní přestávku, nedělali jsme žádné ukvapené rošády během sezony. Zároveň jsme si vědomi, že dělat změny v letní přestávce, která je kratší a navíc se začíná hned kvalifikací evropských pohárů, by byl velký hazard," prohlásil Křetínský.

Chovanec působil v roli trenéra a sportovního manažera na Letné od roku 2008. Pod jeho vedením tým získal jeden titul, loni se probil až do jarních bojů Evropské ligy, ve které byl vyřazen po bitvě až s Liverpoolem. Každým rokem mužstvo pod jeho vedením zvyšovalo bodový zisk; naposledy to bylo 68 bodů, které by v předchozích letech bezpečně stačily na titul. Rekordní byl i letošní podzim - 40 bodů získali sparťané během 16 odehraných kol naposledy pod Ivanem Haškem v roce 2000.

Jozef Chovanec: "Necítím trpkost, nemám problém se k celé události vyjádřit. Fotbal takové okamžiky přináší a každý konec přináší také nové začátky. Byli jsme s panem Křetínským během mého působení ve Spartě stále spojení, spoustu věcí jsme rozebírali a já si byl vědom, že přes všechen progres a zlepšené výsledky v lize nebyl letos splněn cíl v podobě účasti v Evropské lize. Jednoduše nastala doba k výměně a rozcházíme se na úrovni."

Vaz mu zlomilo až selhání v dvojutkání předkola Evropské ligy proti Vaslui a Chovanec už tehdy tušil, že se přiblížil jeho konec. "Byl jsem si vědom, že jsme nesplnili jeden ze základních cílů. Nicméně jsme poté v lize chtěli dokázat, že máme kvalitní mužstvo, a to se podařilo. Nesplnili jsme však jeden z cílů, proto je nutné za to nést odpovědnost. Jsem rád, že předávám mužstvo na prvním místě tabulky a že se podařil i poslední zápas s Jabloncem, což určitě dodá týmu chuť do zimní přípravy," uvedl Chovanec.

Tomáš Řepka
zdroj: isifa/LN autor: František Vlček

Hřebík, jenž působil v posledních deseti letech na Spartě dvakrát, se rozloučí i s Tomášem Řepkou a Jaromírem Blažkem. Stoper měl před pár měsíci nabídku do Příbrami a nevyužil ji, teď by o něj i jeho kolegu stála Viktoria Žižkov. Znamenalo by to však, že by oba hráče Sparta dále platila. Chovanec měl zase podle některých spekulací vystřídat Vladimíra Šmicera ve funkci manažera reprezentace, tuto možnost ale zřejmě nový šéf českého fotbalu Miroslav Pelta smetl ze stolu.

Je nám líto, video expirovalo.
Změny ve Spartě
Zdroj
ČT sport, ČTK, Deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články