Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Všechny cesty vedou do Vratislavi - Poláci slibují vřelé přijetí

Vratislav - Vratislav bude svědkem slovanských bitev. Všechny tři zápasy v základní skupině evropského šampionátu odehrají čeští fotbalisté na místním stadionu. K němu je pro fandy dokonalý přístup, leží totiž bezprostředně vedle dálničního obchvatu města. Fotbaloví fanoušci už mohou shánět průvodce. Přivítání bude přívětivé, slibují Poláci.

První duel na stadionu odehrají čeští reprezentanti 8. června proti Rusku. Do ochozů vratislavského stadionu se vejde 44 tisíc fanoušků. Aréna je nejmladší v Polsku, byla otevřena letos v září, zbývá dokončit úpravy okolí.

Češi se prý budou cítit jako doma. "Češi sehrají tři zápasy, kromě jednoho, kdy se utkají s Poláky, budeme české reprezentaci velmi fandit," prohlásil primátor Vratislavi Rafal Dutkiewicz.

Hotely už dnes hlásí, že jsou obsazené. Ve Vratislavi očekávají invazi hlavně českých fanoušků. "Víme, že se umíte bavit, dobře se napít. Dobře víme, co rádi pijete, protože jsme stejní. I fotbal hrajete výborně a umíte fandit," uvedl majitel jedné z restaurací Michal Horszowski.

Největší zóna pro fanoušky bude na hlavním náměstí. Vejde se tam 30 tisíc lidí. "Víme, že bude hodně fanoušků, hlavně od našich jižních sousedů na zápase Česko–Polsko. Chceme, aby to byl pro všechny ničím neohrožený svátek," řekl koordinátor bezpečnostních opatření Marek Janusz.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Miroslava Karase

Stadion ve Vratislavi je pro české fanoušky nejlepší volbou

Městský stadion

Kapacita: 42 771 diváků

Uvedení do provozu: 10. září 2011

Vzdálenost od Prahy: 323 kilometrů (automobilem přes čtyři hodiny; pro české fanoušky se jedná o nejlepší volbu, co se týče vzdálenosti)

Vratislav, ležící v jihozápadním Polsku, je historické hlavní město Slezska a bývalého Vratislavského knížectví, v současnosti je hlavním městem Dolnoslezského vojvodství v Polsku. V roce 1327 uznal vratislavský kníže svrchovanost českého krále Jana Lucemburského, připojení celého Slezska k českému státu bylo následně stvrzeno v Trenčínské smlouvě (1335). Dodnes je ve vratislavském erbu zachován český lev. Během 16. století byla Vratislav jedním z nejdůležitějších obchodních měst zemí Koruny české. Vratislav je v současnosti čtvrté největší město Polska, žije v něm 633 000 obyvatel.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články