Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Fotbalisté budou hrát na Euru v rytmu Tanga 12

Kyjev - Při slavnostním losování skupin fotbalového mistrovství Evropy 2012 v Polsku a na Ukrajině byl oficiálně představen míč Tango 12, s nímž se bude šampionát hrát. Jeho výrobce firma Adidas ho považuje za revoluci mezi fotbalovými míči. Na testování se podílelo několik profesionálních fotbalistů včetně českého brankáře Petra Čecha.

Míč se vrací k designu, s nímž se hrálo už mistrovství světa 1978 v Argentině a který jen s malými úpravami přetrval do roku 1998. Novému Tangu stejně jako jeho 33 let starému předchůdci dominují bílé kruhy oddělené černými trojhrany. Po obvodu kruhů jsou státní barvy obou pořadatelských zemí.

Tango 12 už nemá strašit brankáře jako jeho předchůdci

Adidas se podle svého šéfa Herberta Hainera při výrobě poučil z předchozích chyb a vytvořil ještě rychlejší a především lépe ovladatelný míč, než byly předešlé modely Jabulani, Europass a Teamgeist. "Velmi intenzivně jsme míč testovali za pomoci fotbalových hvězd jako Bastian Schweinsteiger, David Villa, ale také s brankáři Manuelem Neuerem a Petrem Čechem, jelikož brankáři si v minulosti na míče stěžovali," uvedl Hainer. "Všechny ohlasy na chování míče jsou velmi pozitivní," dodal.

Tango 12 bylo představeno při slavnostním ceremoniálu, kdy na pódium přišli zástupci vítězů všech předchozích šampionátů včetně českého vítěze z roku 1976 Antonína Panenky a přinesli míče, s nimiž se tehdy hrálo. Poté Tango 12 ukázal nejslavnější ukrajinský sportovec a světový rekordman ve skoku o tyči Sergej Bubka.

Slavnostně byl míč představen i dnes v Česku v prodejně Adidasu v centru Prahy za přítomnosti českého reprezentanta Tomáše Necida a internacionálů Pavla Kuky a Jana Bergra.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články