Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Klokanům svitla naděje, Praha 10 zvažuje odkup Ďolíčku

Praha – Radnice městské části Praha 10 by mohla vyřešit nekonečné pletichy kolem stadionu pražských Bohemians 1905. Výbor pro řešení sportu a sportovních ploch na Praze 10 totiž schválil materiál, jehož obsahem je záměr Ďolíček odkoupit a zrekonstruovat. Pokud ho 12. prosince odsouhlasí také zastupitelstvo městské části, půjde o významný posun. "Jsem mírným optimistou," řekl Lidovým novinám šéf sportovního výboru Petr Vozobule.

Klokani v Ďolíčku
zdroj: ISIFA/LN

O návrat klokanů do Ďolíčku usiluje v zastupitelstvu především strana Desítka pro domácí. Tu založili před minulými komunálními volbami sami fanoušci – v 36členném zastupitelstvu získali sice pouhá tři místa, pro hlavní cíl své činnosti si ale podporu vydobyli. Proti návrhu se ve výboru postavila pouze opoziční TOP 09. "Tuto aktivitu budu podporovat a pro záměr budu hlasovat," informoval starosta Prahy 10 Milan Richter z ODS. Ta disponuje ve výboru jedenácti, tedy nejvíce hlasy.

Přesun vršovických Bohemians 1905 do slávistického Edenu vyvolal vlnu nevolí, která se odrazila jak ve společných pochodech fanoušků obou týmů, tak v jasném propadu návštěvnosti ligových zápasů. Klokanům se podpora na tribunách zmenšila téměř na polovinu, oproti zaplněnému Ďolíčku chodí do Edenu v průměru slabé tři tisíce diváků.

Součástí předloženého materiálu jsou také podmínky, za jakých se radnice bude snažit o získání stadionu. "Kupní cena by neměla přesáhnout cenu odhadu zpracovaného soudním znalcem," uvedl Vozobule. Její výše byla vyčíslena na 84,5 milionu korun. Dle vlastníka stadionu, společnosti Bohemians Real, je to ale méně, než kolik do projektu vložila.

"Nemám v rukou souhlas společníků, abychom jednali o prodeji stadionu. Nebudu proto vytvářet jakákoliv očekávání. Na začátku příštího roku proběhne valná hromada a ta se k věci vyjádří," prohlásil předseda představenstva Bohemians Real Ondrej Oravec. Dle něj společnost investovala do nákupu a oprav stadionu 98 milionů korun, což je o 13,5 milionu méně, než navrhovala radnice.

Protesty klokanů
zdroj: ISIFA/LN

Uskutečnění prodeje za stanovenou cenu ovšem není jedinou podmínkou pro vstup městské části do Ďolíčku. Klokani se také musí zavázat, že stadion budou využívat za nájemné, kterým by ve dvacetiletém horizontu měli splácet vynaložené prostředky. K těm je nutné přičíst náklady na rekonstrukci, do kterých se započítá hlavně položení vyhřívaného trávníků. Minimálně by však mělo jít o 40 milionů korun.

Fanoušci budou muset zůstat trpěliví. I když nedojde ke komplikacím, minimálně rok si na návrat do oblíbeného stadionu počkají. "Dříve než v roce 2013 se Bohemians do Ďolíčku nevrátí," dodal střízlivě Vozobule.

Na městských stadionech hraje většina týmů české ligy. Mezi výjimky patří hlavně pražské kluby, například Sparta, Slavia, Dukla nebo Bohemians 1905. Z dalších týmů pak jde ještě o Olomouc nebo Baník Ostrava.

Příklady zapojení města: Městská část Praha 3 investovala do opravy žižkovského stadionu 100 milionů korun, oprava budějovického stadionu pak přišla město na 165 milionů. Zcela nový stadion postavilo Uherské Hradiště týmu 1. FC Slovácko. Jeho stavba přišla na 251 milionů korun, nájem pak činí 1 korunu ročně. Do rekonstrukce jablonecké fotbalové areny postupně investovala radnice až 279 milionů. Razantní přestavba v plzeňských Štruncových sadech, která v těchto týdnech vrcholí, přijde město na 360 milionů korun. Nejdražší má být rozsáhlá rekonstrukce stadionu v Hradci Králové, na kterou město vyčlenilo až 620 milionů korun.

Zdroj
ČT sport, LN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články