Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Fotbalisté rozehrají kvalifikaci MS v Dánsku

Praha - Čeští fotbalisté vstoupí do kvalifikace o účast na mistrovství světa 2014 příští rok v sobotu 8. září zápasem v Dánsku, končit budou 15. října 2013 utkáním v Bulharsku. Oba duely s Itálií budou hrát v roce 2013. Nejprve 8. června přivítají favorita doma, odvetu na soupeřově půdě absolvují 10. září. Na detailním programu skupiny B se v Praze definitivně domluvili zástupci všech šesti týmů a ještě před slavnostní večeři podepsali protokol.

Soupeři české reprezentace jsou ještě Malta a Arménie. Na šampionát postoupí vítězové devíti skupin, osm nejlepších týmů z druhých míst sehraje baráž o čtyři postupová místa. Jednání v hotelu Grand Majestic Plaza trvalo více než tři hodiny. Krátce po osmnácté hodině manažer české reprezentace Vladimír Šmicer mohl oznámit alespoň předběžnou úmluvu. "Konkrétní termínový kalendář oznámíme po dohodě v úterý ráno, kdy dojde k oficiálnímu podpisu protokolu. Ale základní schéma už je známo," řekl. Nakonec byl už večer plán oficiální.

Italové přivezli svůj návrh, ostatní v něm dělali drobné úpravy. "My jsme dlouho nechtěli jít na červnový posezónní termín. Nakonec jsme ale ustoupili, protože bychom měli hrát doma s Itálií a na takový zápas se budou hráči i diváci těšit," prohlásil Šmicer.

Sestavování programu kvalifikační skupiny patří k tradičním událostem na úvod skutečných bojů. Někdy se soupeři na pořadí zápasů bez problémů domluví, jindy dochází z vypjatým situacím a občas se stane, že vzhledem k rozdílnosti názorů rozhodne o programu UEFA či FIFA. To se stalo například v roce 2006, když se domlouval "jízdní řád" kvalifikace ME 2008.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko zná termíny kvalifikace

Za ústupek lze považovat i první kvalifikační duel, který Češi sehrají v Dánsku. "Naopak končit v Bulharsku jsme si přáli, podobně jako jsme naposledy končili v Litvě," připomněl manažer říjnový kvalifikační duel ME, v kterém soupeři už o nic nešlo a neměl motivaci. "Pokud samozřejmě půjde přímo o postup, bude to tvrdší oříšek, ale něco risknout musíme," dodal Šmicer.

Termínový kalendář měl podruhé možnost sestavit po boku svých kolegů současný trenér české reprezentace Michal Bílek, který už má za sebou zkušenost z loňského února, když se v Madridu za pouhou hodinu a půl sestavilo pořadí zápasů kvalifikační skupiny I, z níž nakonec postoupili Španělé a v baráži také Češi.

Nepsaným pravidlem bývá, že se schůzka uskuteční na půdě týmu, který byl vylosován z prvního výkonnostního koše. Italové po dohodě s dalšími týmy ale dali tentokrát přednost nabídce české asociace. Mimo jiné kvůli poloze ve středu Evropy, díky které měly všechny delegace na jednání přibližně stejně daleko.

Jednání se dnes účastnili také trenéři. K jednomu stolu zasedli zástupci Arménie včetně trenéra Vardana Minasjana, Bulharska (trenér Ljuboslav Penev), Dánska (Morten Olsen), Itálie (Cesare Prandelli) a Malty, kterou zastupují pouze funkcionáři. Trenér John Buttigieg byl totiž před měsícem odvolán. Českou stranu reprezentovali prezident FAČR Miroslav Pelta, generální sekretář Rudolf Řepka, vedoucí mužstva Jaroslav Dudl, trenér Bílek a Šmicer. Ve stejném složení se sejdou výpravy také v úterý ráno.

Program kvalifikace fotbalového MS 2014 - skupina B: 2012: 7. září: Bulharsko - Itálie, Malta - Arménie, 8. září: Dánsko - ČR, 11. září: Itálie - Malta, Bulharsko - Arménie, 12. října: Arménie - Itálie, ČR - Malta, Bulharsko - Dánsko, 16. října: Itálie - Dánsko, ČR - Bulharsko.      2013: 22. března: ČR - Dánsko, Bulharsko - Malta, 26. března: Arménie - ČR, Malta - Itálie, Dánsko - Bulharsko, 7. června: Arménie - Malta, 8. června: ČR - Itálie, 11. června: Dánsko - Arménie, 6. září: ČR - Arménie, Itálie - Bulharsko, Malta - Dánsko, 10. září: Itálie - ČR, Arménie - Dánsko, Malta - Bulharsko, 11. října: Malta - ČR, Dánsko - Itálie, Arménie - Bulharsko, 15. října: Bulharsko - ČR, Itálie - Arménie, Dánsko - Malta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články