Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Praze se rozhodne o programu kvalifikace MS

Praha - Po dnešní pražské schůzce všech zástupců zúčastněných týmů může být známa termínová listina kvalifikační skupiny B pro fotbalové mistrovství světa 2014. K jednomu stolu zasednou v hotelu Majestic Plaza zástupci Arménie včetně trenéra Vardana Minasjana, Bulharska (trenér Ljuboslav Penev), Dánska (Morten Olsen), Itálie (Cesare Prandelli) a Malty, kterou budou zastupovat pouze funkcionáři. Trenér John Buttigieg byl totiž před měsícem odvolán.

Českou stranu budou zastupovat prezident FAČR Miroslav Pelta, generální sekretář Rudolf Řepka, vedoucí mužstva Jaroslav Dudl, trenér Bílek a manažer národního týmu Vladimír Šmicer. "Jednat se bude dnes a v případě komplikací ještě i v úterý dopoledne," řekl mluvčí asociace Jaroslav Kolář k programu pražské schůzky.

Sestavování detailního programu kvalifikační skupiny patří k tradičním událostem na úvod skutečných bojů. Někdy se soupeři na pořadí zápasů bez problémů domluví, jindy dochází k vypjatým situacím a občas se stane, že vzhledem k rozdílnosti názorů rozhodne o programu UEFA či FIFA. Tak se to stalo například v roce 2006, když se domlouval "jízdní řád" kvalifikace ME 2008. Vyhlášeným stratégem při schůzkách v minulosti býval Karel Brückner, který cestoval na podobná jednání s detailním rozpisem možností, jak kvalifikaci přizpůsobit českým možnostem.

Podruhé dostane možnost sestavit termínový kalendář po boku svých kolegů současný kouč české reprezentace Michal Bílek, který už má za sebou jednu podobnou zkušenost. Loni v únoru byl u toho, když se v Madridu za pouhou hodinu a půl sestavilo pořadí zápasů kvalifikační skupiny I, z níž nakonec postoupili Španělé a Češi.

Nepsaným pravidlem bývá, že se schůzka uskuteční na půdě týmu, který byl vylosován z prvního výkonnostního koše. Italové po shodě s dalšími týmy ale dali tentokrát přednost nabídce české asociace. Mimo jiné kvůli poloze ve středu Evropy, kvůli čemuž mají všechny delegace na jednání přibližně stejně daleko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články