Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Příbram připravila mistrovské Plzni čtvrtou prohru v sezoně

Praha – Fotbalisté mistrovské Plzně v dnešním zápase 15. kola první ligy prohráli 1:2 v Příbrami a letos už počtvrté vyšli bodově naprázdno, což se jim loni "nepodařilo" za celou sezonu. Hradce Králové ukončil sedmizápasové čekání na výhru, když zvítězil 2:0 v Olomouci. Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili České Budějovice 3:1, naopak Žižkov při premiéře nového trenéra Romana Nádvorníka prohrál doma se Slováckem 0:1. Teplice pokračují ve stíhající jízdě za pohárovými příčkami. Dnes porazily tápající Bohemians 1905 2:0 a z posledních čtyř zápasů získali celkem deset bodů.

Utkání Příbram - Plzeň
zdroj: ČTK

Za Plzeň nenastoupil reprezentační záložník Václav Pilař, který se dohodl na přestupu do Wolfsburgu a dnes k utkání ani nebyl nominován. Plzeň po dnešku klesla na páté místo v lize a ztrácí deset bodů na vedoucí Spartu, Příbram je sedmá o skóre za Teplicemi.

Přestože Středočeši vyhráli jediný z posledních osmi vzájemných duelů, dnes po většinu zápasu kralovali a jen dokázali, že jejich poslední dva ligové triumfy a postavení v horní polovině tabulky nejsou dílem náhody. Příbramští zahrozili už po čtvrthodině průnikem Koukala, před nímž na poslední chvíli zasáhl brankář Čech. Pak devatenáctiletého mladíka Mareše o jeho druhý ligový gól obral chybným verdiktem asistent rozhodčího. Ve 36. minutě už domácí bouřlivě slavili: Koukal kolmicí vysunul Pleška, jehož rána levačkou zapadla do růžku plzeňské branky.

Bez jiskry hrající Západočeši se jen těžko srovnávali s důsledným a vysunutým presinkem. Šokem pro hosty začal druhý poločas. Zaváhání Ševinského využil autor první příbramské branky Pleško, po jehož skvělém pasu zajistil Příbrami už dvoubrankové vedení Wágner, skórující už posedmé v sezoně.

Až pak Plzeň spustila divokou stíhací jízdu a soupeře dostala pod velký tlak. Kdyby však Wágner ze dvou brejků v jasných šancích skóroval, zápas byl dávno před koncem rozhodnutý. Čtvrt hodiny před koncem zápasu zajistil dramatickou zápletku Čišovský, který po rohu Petržely hlavou snížil. Plzeň pak mocně finišovala, dožadovala se i penalty po údajné ruce stopera Hejdy. Příbram však v hektickém závěru cenný skalp mistra udržela, s Plzní přetrhla sérii tří porážek. Plzeň venku prohrála druhý zápas za sebou, před třemi týdny neuspěla na Slavii.

1. FK Příbram - Viktoria Plzeň 2:1 (1:0) Branky: 36. Pleško, 53. Wágner - 76. Čišovský. Rozhodčí: Kocourek - Štěrba, Blažej. ŽK: Krejčí, Koukal, Štochl, Divíšek, Šlapák - Kolář, Limberský. Diváci: 6670.

Premiéru trenéra Nádvorníka, který v týdnu nahradil odvolaného Martina Pulpita, hosté pokazili už v úvodu zápasu, kdy protivníka naprosto překvapili. Ve druhé minutě se dostal do zakončení osamocený Došek, avšak brankář Vaclík zasáhl skvěle. O chvíli později už ale inkasoval. Po narážečce Ondřejky na hranici vápna se Pavelka uvolnil přes dva protihráče a přízemní prudkou střelou překonal Vaclíka.

Roman Nádvorník
zdroj: ČTK

S ubývajícím časem Viktorka neustále kombinovala po zemi, ale chyběla finální přihrávka a hráčům vždy k zakončení kousek scházel. Nebezpečí pro hostující obranu znamenaly pouze standardní situace. V 73. minutě po dlouhém centru Šťastného proletěl balón až k osamocenému Kadeřábkovi, jenže ten nepochopitelně z metru napálil jen nohu brankáře Filipka. V závěru mohl definitivně rozhodnout hostující Volešák, o pár decimetrů ale netrefil vzdálenější tyč. Poslední vážnější možnost zápasu měl domácí Böhm, ale byl před prázdnou brankou na poslední chvíli zablokován.

Viktoria Žižkov - 1. FC Slovácko 0:1 (0:1) Branka: 6. Pavelka. Rozhodčí: Jílek - Lhoták, Zlámal. ŽK: Procházka, Kadeřábek - Daníček. Diváci: 2 315.

Fotbalisté Teplic pokračují ve stíhací jízdě za pohárovými příčkami i po 15. ligovém kole. V něm porazili tápající Bohemians 1905 2:0 a z posledních čtyř zápasů získali celkem deset bodů. Výhru nad Bohemians jim přinesly dva premiérové góly.

Ve 29. minutě se Tepličtí radovali poprvé – Vůch se protáhl po pravé straně až na roh vápna, přehodil si míč na levačku a trefil přesně k bližší tyči. Dvacetiletý mladík se trefil v lize vůbec poprvé, navíc při prvním zápasu v základní sestavě. Ve druhém poločasu dali Klokani Teplicím hned několik šancí a jedna z nich přinesla gól. Bartek nepřesně sklepl hlavou míč stoperům a rázem se díval jen na záda Keriče, který kolem vybíhajícího Sňozíka s přehledem zavěsil. Pro Keriče to byl také premiérový gól, první po příchodu ze Sparty.

FK Teplice - Bohemians 1905 2:0 (1:0)Branky: 30. Vůch, 67. Kerič. Rozhodčí: Paták - Moláček, Šecová. ŽK: Mahmutovič - Bartek, Škoda, Růžička. Diváci: 3 220.

Mladá Boleslav měla od začátku územní převahu a nápor korunovala prvním gólem ve 14. minutě. Kulič byl v běžeckém souboji o míč rychlejší než brankář Křížek, přeloboval ho a Chramosta na brankové čáře dorazil míč do opuštěné sítě. Na 2:0 skóroval ve 45. minutě Zahustel, když po přihrávce Chramosty v pokutovém území zacílil přesně ke vzdálenější tyči.

Nadějné vedení však jako kdyby mladoboleslavské hráče na začátku druhého poločasu ukolébalo a v 53. minutě snížil z první střely Českých Budějovic na branku Pecka. Ex-boleslavský útočník si u tyče vyskočil na centr Klesy z pravé strany a hlavou se nemýlil. Českobudějovičtí se čím dál více osmělovali do útoku, ale jejich šance na vyrovnání klesly v 71. minutě. Štohanzla zastavil Novák na útočné polovině skluzem bez zájmu zasáhnout míč a rozhodčí Mikel ho vyloučil.



Ve zbývajícím čase se Jihočeši do výraznější šance na vyrovnání nedostali, naopak Mladá Boleslav v 84. minutě pojistila vedení gólem na 3:1. Kulič rozehrál roh na hranici vápna na Štohanzla, ten vypálil a odražený míč dopravil do sítě Zahustel, který tak skóroval v zápase už podruhé.

FK Mladá Boleslav - Dynamo České Budějovice 3:1 (2:0) Branky: 45. a 84. Zahustel, 14. Chramosta - 53. Pecka. Rozhodčí: Mikel - Chytil, Gallo. ŽK: Šírl, Kysela (Boleslav). ČK: 71. Novák (České Budějovice). Diváci: 3 394.

Hradec byl od začátku nebezpečnější. Olomouc měla tlak, ale do šancí se dostávala těžko. Góly však padly až ve druhé půli. První šanci druhé půle měl po Heinzově centru Petr, ale šajtlí minul. Hradec ale předvedl větší produktivitu. Černý našel na zadní tyči Zeleného a ten v těžké pozici usměrnil míč mezi tyče a poslal svůj tým do vedení.

Další pohroma na Andrově stadionu přišla v 70. minutě. Zelený prošel obranou, Škerle ho při odkopu nastřelil a odražený míč skončil za zády bezmocného Zlámala. Olomoucký brankář odvrátil ještě větší prohru dvěma zneškodněnými pokusy Štěpána. Na druhé straně měl pět minut před koncem obrovskou šanci Schulmeister, ale Koubek ho fantasticky vychytal. Olomouc tak už 315 minut nedala gól, což odnesl trenér Zdeněk Psotka, jehož hned po zápasu představenstvo klubu odvolalo z funkce.

Sigma Olomouc - FC Hradec Králové 0:2 (0:0) Branky: 54. a 70. Zelený. Rozhodčí: Kovařík - Filípek, Mencl. ŽK: Bajer, Vepřek, Koutný - Poděbradský, Zelený. Diváci: 4029.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články