Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Vrba: Výhra nad Borisovem potvrzuje náš výjimečný rok

Minsk - Těsně před utkáním s Borisovem zaujatě mluvil o tom, jak by si přál běloruskému soupeři vstřelit branku a pomoci Plzni k premiérové a také klíčové výhře v Lize mistrů. A to se útočníkovi Marku Bakošovi povedlo. Výhru v nejlepší klubové soutěži považuje za jeden z největších zážitků. Zasloužená výhra a nejcennější výsledek v letošním ročníku Ligy mistrů. Tak mluvil o výhře trenér Pavel Vrba. Nepochybuje o tom, že Viktoria už pozici v posledním kole uhájí, a přál by si, aby start v jarní části Evropské ligy byl impulzem i k tomu, aby jeho tým ještě i po zimním přestupovém období zůstal pohromadě.

Utkání Plzeň - Borisov
zdroj: ČTK/AP

Vrba byl šťastný, že Plzeň dosáhla na první výhru ve skupině LM. "Mé pocity jsou velmi příjemné. Jsme třetím českým klubem po Spartě a Slavii, kterému se to podařilo, i z toho pohledu to pro nás je obrovsky cenné. Dál platí, že letošek je pro celou Plzeň zkrátka výjimečný," řekl trenér. Výhra v Minsku je podle něj nejlepším výsledkem Plzně v evropských pohárech. "Myslím, že třeba v Miláně jsme možná odehráli lepší utkání, ale soupeř tam byl lepší a my také měli trochu smůlu. Takže výsledkově si nejvíc vážím tohoto utkání," řekl. Plzeňský kouč je rád, že Viktoria má po dnešku na dosah cíl, který si před základní skupinou dala; tedy za dvojicí gigantů Barcelona, AC Milán získat třetí místo a uspět v soubojích se srovnatelným Borisovem.

Běloruští šampioni by v posledním duelu v Barceloně museli vyhrát, aby živili naději na sesazení Plzně, která bude hostit Milán. "Stát se může ještě cokoliv, ale já nevěřím, že by Borisov v Barceloně mohl zvítězit. Dnešní výhrou jsme udělali velký krok k tomu, abychom v pohárech naopak byli my. A hlavně věřím, že i s Milánem jsme schopni udělat alespoň bod, který by nám stačil," řekl Vrba.

Věří, že případný start mužstva v jarním play-off Evropské ligy bude motivací pro některé z opor, aby v týmu vydržely ještě do léta. Byť se hodně spekuluje o tom, že například záložníci Pilař s Jiráčkem mohou změnit dres. "Věřím, že hráči budou zvažovat, jestli mají, nebo nemají odejít, v tom by start v Evropské lize pro nás mohl být důležitý. Takže jsem rád, že jim případným postupem ještě zamotáme palice," řekl Vrba s úsměvem. "Navíc reprezentace postoupila na Euro a oni (hráči) musí přemýšlet i tak, aby v ní třeba neztratili místo, když přestoupí," uvedl kouč.

Bakoš si splnil sen

Marek Bakoš se v Lize mistrů dočkal gólu po třech zápasech s AC Milán a dvojutkání s Barcelonou, v nichž se prakticky nedostal k ohrožení soupeřovy branky. V Minsku ale znovu udeřil, jeho chvíle přišla ve 42. minutě, když zblízka "uklidil" do branky přihrávku Milana Petržely. Bakoš dal ve skupině svůj druhý gól, v předkolech jich nastřílel šest. "Včera (v úterý) jsme toto téma nějak nakousli a má to opravdu šťastný konec. Je to super, jsem šťastný za to, jak to dopadlo," řekl novinářům po utkání v běloruské metropoli Bakoš. Borisov svojí trefou pokořil stejně jako v září v prvním utkání v Praze, které skončilo 1:1. Tentokrát ale Bakošův zásah měl pro Plzeň tříbodovou "příchuť".

"Baky

"Baky je náš šutér. Ani si z něho snad nebudeme dělat srandu, že vypadá jako specialista na Borisov," žertoval Petržela. "Hodně nám jeho gól zase ulehčil situaci, on je v pokutovém území prostě skvělý," chválil záložník spoluhráče.

Bakoš komplimenty vracel. "Jen zúročuju práci těch, kteří mi to servírují před bránu," prohlásil Bakoš. V české lize má v sezoně na kontě také osm branek, tedy stejně jako v pohárech. "Ale tady nejde o mě a mé góly, nedávám si žádné cíle, ve které soutěži bych chtěl mít lepší bilanci. Dřív jsem si nějaké mety před sebe stavěl, pak se to nenaplnilo a já býval zklamaný. Teď věci beru tak, jak přicházejí," uvedl nejlepší letošní plzeňský střelec.

Marek Bakoš:

"Neřekl bych, že si té dnešní branky kvůli tomu vážím nějak víc. Já mám radost z každé branky, která pomůže týmu. Je fakt, že ta dnešní byla velmi důležitá, zase nás posunula někam trochu dál. Jsme blízko k tomu, abychom ve skupině uhráli třetí místo, což by byl fantastický výsledek. O tom jsme snili, můžeme si prodloužit tu naši evropskou pohádku."

Dnešní zápas, po kterém si vychutnával první výhru svého týmu v základní skupině Ligy mistrů, pro něj prý měl zvláštní význam. "Po zápase byla v šatně obrovská euforie, výhra v Lize mistrů je prostě fantastická záležitost. Tahle soutěž je výjimečná, hodně si toho vážíme. Na konci jsem na lavičce trnul, abychom výhru udrželi, s remízou jsme odjet nechtěli," uvedl Bakoš.

Sám si nedokáže představit, že by Plzeň v posledním utkání skupiny přišla o třetí příčku zaručující start v Evropské lize. Borisov by musel vyhrát v Barceloně a Plzeň současně doma podlehnout AC Milán. "Co se týče zápasu Borisova: zázraky se ve fotbale někdy stávají, ale tady věřím, že k tomu nedojde," řekl s úsměvem Bakoš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články