Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Osm týmů včetně Portugalska čeká baráž o EURO

Praha - Dnes odstartuje boj o poslední čtyři volná místa na fotbalovém mistrovství Evropy 2012. Kromě českých fotbalistů v duelu s Černou Horou se o EURO utkají také Irsko s Estonskem, Bosna s Portugalskem a Turecko s Chorvatskem. Hned dvě ze čtyř barážových měření sil mají nádech odvet za nedávné konfrontace. Chorvatsko by určitě rádo oplatilo Turecku vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství Evropy 2008, Bosna a Hercegovina zase s Portugalci v poslední baráži o světový šampionát 2010. 

Cristiano Ronaldo
zdroj: ČTK/AP

Turecko - Chorvatsko

Pro Chorvaty byla čtvrtfinálová porážka s Tureckem na pokutové kopy velkým zklamáním. "Tím zápasem tu žijí úplně všichni. Fanoušci tenhle duel berou jako odvetu za čtvrtfinále mistrovství Evropy a máme jejich maximální podporu," řekl obránce Chorvatska a pražské Sparty Manuel Pamič.

Sparťanský levý bek má vinou zranění řady chorvatských obránců velkou šanci na premiéru v základní sestavě Chorvatska. "V Istanbulu bude peklo, plný stadion, šílená atmosféra. Byl by to opravdu křest ohněm. Rozhodně bych se toho ale nebál. Díky zápasům ve Spartě mám zkušeností hodně a nemám důvod si nevěřit," dodal Pamič na webu Sparty.

Kouč Turků Guus Hiddink má silnou zbraň v útočníkovi Buruku Yilmazovi, který v dosavadních deseti zápasech Trabzonsporu nastřílel 13 branek.

Bosna a Hercegovina - Portugalsko

Portugalci byli od roku 2000 na každém evropském či světovém mistrovství, ale pokračování série se jim budou snažit překazit Bosňané, pro které by to byla premiéra na velkém turnaji. Jejich úkolem však bude zastavit hvězdného Cristiana Ronalda, který dal v 11 zápasech této sezony španělské ligy už čtyři hattricky.

Uhlídat ho bude o to složitější, že trenér Safet Sušič bude kvůli zranění a karetním trestům postrádat hned tři obránce základní. "Ale není to jen obrana, co mi dělá starosti. Máme totiž hodně ofenzivních záložníků s útočným instinktem, budeme se tak muset v trénincích zaměřit hlavně na bránění celého týmu. V opačném případě musíme dát více gólů než soupeř, což proti Portugalsku bude těžké," řekl Sušič, který má ale také k dispozici obávaného kanonýra v osobě Edina Džeka.

Estonsko - Irsko

Pro Estonce by postup byl historickou událost. Irové by zase rádi postoupili na EURO po dlouhých 23 letech, potýkají však s řadou absencí hlavně v útoku, kde jim budou chybět Leon Best, Kevin Doyle a Shane Long. Problémy se zraněním mají i obránci John O'Shea, Richard Dunne a brankář Shay Given, jejichž start je nejistý.

Naopak Estonci přemluvili k návratu do reprezentace po dvou letech zkušeného záložníka Joela Lindpereho z New Yorku Red Bulls. I proto věří, že nejdůležitější zápasy od svého osamostatnění v roce 1991 zvládnou. "Ještě nedávno jsme v takovou šanci nevěřili. Teď ji nesmíme pustit," nabádal prezident estonského svazu Aivar Pohlak.

Že se dají očekávat dramatické bitvy, o tom napovídá i dlouhodobá statistika. Od roku 1997 bylo v kvalifikacích na ME i MS sehráno 24 barážových dvojutkání, tedy 48 zápasů. Hned 19 z nich, tedy 40 procent, mělo výsledek 1:0 či 0:0. A 14 z 24 barážových bitev skončilo rozdílem jediného gólu nebo postupem týmu, který nastřílel více branek na půdě soupeře.

Na programu je i 15 přátelských zápasů. Šlágrem je především sobotní duel mistrů světa Španělů proti kolébce fotbalu Anglii. Poslední tři vzájemné zápasy skončily výhrou Španělska bez inkasovaného gólu, a tak má Anglie mistrům světa a Evropy co vracet. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články