Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Zabránit násilí na stadionech mají soudci, poprvé v sobotu na Spartě

Praha - Ministerstvo vnitra a spravedlnosti dnes představilo veřejnosti projekt k rychlejšímu a účinnějšímu postihu násilí na fotbalových stadionech. Chtějí využít zkráceného přípravného řízení a přestupky řešit přímo na stadionech v provizorních jednacích síních. Poprvé se postup vyzkouší při sobotním rizikovém zápase mezi Spartou Praha a Baníkem Ostrava. Řekl to na dnešní tiskové konferenci předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček.

Projekt má zamezit nebo alespoň eliminovat fotbalové násilí mezi agresivními fanoušky. Tvrdý postup proti výtržníkům, kteří porušují zákony, bude vypadat takto: Přímo v útrobách stadionu bude zřízena provizorní soudní jednací síň a pracoviště obvodního státního zastupitelství. V případě sobotního utkání to bude soudce Obvodního soudu pro Prahu 7 a státní zástupce z obvodního státního zastupitelství pro Prahu 7.

Projekt předpokládá činnost týmů o zhruba osmi lidech - jeden soudce, dva státní zástupci, administrativní pracovníci a jeden obhájce. Státní zástupci budou mít elektronický přístup do databází, jako např. trestní rejstřík nebo rejstřík obviněných a odsouzených.

Rozsudek za deset minut

Pokud policisté zadrží násilníky v průběhu zápasu nebo těsně po něm, budou po sepsání základních úkonů tyto jedinci předveni před přítomného státního zástupce, který ve zkráceném přípravném řízení rozhodne o tom, zda dotyčný bude předán soudci. Soudce pak rozhodne rozsudkem - trestním příkazem nebo případně nařízením hlavního líčení o dalším osudu zadrženého pachatele.

V řádu několika desítek minut tak může pachatel opouštět stadion s
rozsudkem, případně s předvoláním k hlavnímu líčení. V závažných případech může putovat do vazby nebo do výkonu trestu.

Fotbalový soud zřejmě nebude probíhat jen jednou

Pokud se tento postup osvědčí, tak Českomoravský fotbalový svaz chce, aby byla činnost těchto minitýmů zahájena i na jiných stadionech. "Budeme rádi spolupracovat, v rámci ČMFS i klubů, aby podobné projekty pokračovaly," potvrzuje předseda Disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi.

Mluvčí Sparty Praha Jan Otava se ale domnívá, že se jedná spíše o jednorázovou akci. Zda nakonec k nějakým změnám skutečně dojde, záleží na poslancích. Například ministr vnitra Ivan Langer považuje současné zákony za dostačující.

Výtržnosti na fotbalových stadionech - Strahov 2008
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články