Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Zapalač potrestán za doping osmnáctiměsíčním distancem

Praha - Záložník fotbalové Viktorie Žižkov Petr Zapalač byl za pozitivní dopingový nález potrestán disciplinární komisí Fotbalové asociace ČR zákazem startu na osmnáct měsíců. Čtyřiadvacetiletý odchovanec ostravského Baníku byl pozitivně testován na zakázanou látku clenbuterol po 7. kole, ve kterém se Žižkov střetl s Teplicemi. Zapalač paradoxně do zápasu nezasáhl a celý ho proseděl na lavici náhradníků.

Petr Zapalač
zdroj: ČTK

Středopolaři Viktorie původně hrozil trest až na dva roky. Zapalač se hájil tím, že sice užil lék na alergii obsahující nepovolený clenbuterol, nevěděl však prý, že se jedná o zakázanou látku. "Před zápasem s Teplicemi jsem dostal rýmu a měl jsem problémy s dýcháním, tak jsem si vzal prášek. Moje chyba byla, že jsem nevěděl, že je v něm zakázaná látka," řekl Zapalač už dříve v rozhovoru pro deník Sport.

Disciplinární komise uznala, že fotbalista dopoval zřejmě nevědomě, i přesto mu ale udělila trest přesně mezi spodní a horní hranicí možného trestu. "Komise na jednu stranu přijala hráčovo vysvětlení, že šlo o nedbalost a neznalost, která však neomlouvá. Zároveň však vzala v úvahu, že hráč léčil své potíže vesměs sám a nevyhledával odbornou lékařskou pomoc," vysvětloval předseda disciplinární komise FAČR Jiří Golda.

Osmnáctiměsíční trest považuje Zapalač za přísný a hodlá se odvolat. "Je to pro mě velká rána. Se svým právníkem jsem se domluvil, že se odvoláme, protože se necítím vinen," řekl České televizi potrestaný fotbalista. 

Je nám líto, video expirovalo.
Trest pro Zapalače

Zapalač do inkriminovaného zápasu nezasáhl a Žižkov v něm podlehl Teplicím 0:1. V dalších dvou kolech proti Jablonci a Bohemians 1905 ale už záložník Viktorie nastoupil. V první lize tak má Zapalač na svém kontě 4 starty, gól zatím bývalý hráč Znojma nevstřelil.

Fotbalová disciplinární komise neměla doposud s řešením dopingových afér prakticky žádné zkušenosti. Poslední pozitivní dopingový nález se v české lize objevil po takřka jedenácti letech, kdy byl pozitivně testován hradecký Karel Havlíček. Ten byl však záhy osvobozen.

Stimulant clenbuterol v minulosti odhalily testy například během loňské Tour de France u španělského cyklisty Alberta Contadora, který závod nakonec vyhrál. Na rozhodnutí o případném trestu pro Contadora by se mělo rozhodovat koncem listopadu tohoto roku. Stejnou látku mělo v těle také 109 fotbalistů na letošním mistrovství světa hráčů do 17 let v Mexiku. Pozitivní nález údajně vždy způsobilo kontaminované maso. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články