Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Černohorci nechtěli Portugalsko, s Českem jsou spokojení

Praha – Zatímco čeští fotbalisté jsou po losu rádi, že se vyhnuli konfrontacím s Tureckem a Bosnou a zároveň litují, že hrají první utkání doma, černohorská média, funkcionáři i hráči hodnotí los kladně. Nepřáli si především Portugalce a po přívětivém losu tedy cítí úlevu. Trenér Branko Brnovič považuje soupeře za kvalitního, ale konkrétní informace začne teprve sbírat.

Branko Brnovič
zdroj: EPA autor: Koca Sulejmanovič

"Měli jsme štěstí. Bál jsem se Portugalska, pro všechny nenasazené týmy by bylo příliš silné," prohlásil šéf černohorského fotbalu Dejan Savičevič. Trenér Branko Brnovič byl po losu trochu opatrnější. "Přál jsem si Iry, protože jejich herní styl by nám vyhovoval nejvíc. A nechtěl jsem Portugalce, to byl byl nejtěžší soupeř."

"Čechy nemůžeme označit za neznámé mužstvo, ale fanoušci v Černé Hoře o současném týmu asi moc vědět nebudou," napsal server vijesti.me. Za neznalost českého týmu se překvapivě schoval i trenér Brnovič. "Víme, že je to kvalitní mužstvo, ale informace o něm začneme teprve sbírat," podotkl. "Neřeknu vám teď žádné jméno, náš realizační tým si teprve začne všechno zjišťovat," odpověděl Brnovič deníku Sport na otázku, co ví o hráčích Bílkova výběru.

Server vijesti.me jako hlavní české hvězdy jmenoval Petra Čecha, Tomáše Rosického a Milana Baroše. "Mají jednoho z nejlepších gólmanů na světě. A pak jsou tu ještě Rosický s Barošem, i když už mají léta, tak pořád jsou výborní fotbalisti," podotkl útočník Andrija Delibašič.

Trenér Černé Hory Branko Brnovič:

"Řekl bych, že šance jsou přesně 50:50 a nemyslím si, že je to přehnané. Stojíme proti silnému týmu, ale v poslední době jsme hodně posílili."

Černá Hora je v současném pořadí žebříčku FIFA na 26. příčce, což je o čtrnáct míst lepší než Češi. Mezistátní zápasy se hrají na Městském stadionu v Podgorici, který má kapacitu 17 tisíc diváků. Atmosféra tam bude jistě bouřlivá, na první zápas do Prahy se podle odhadů může chystat dva až tři tisíce příznivců z Černé Hory. "Baráž znamená pro fanoušky mnoho," řekl pro server uefa.com obránce Stefan Savič. "Náš stát vznikl teprve před pěti lety a má jen 650 tisíc obyvatel," dodal.

Do dnešního dne odehráli 38 mezistátních zápasů s bilancí 14 výher, 11 remíz a 13 porážek. V kvalifikaci o MS 2010 skončila Černá Hora pátá v 8. skupině, již vyhrála Itálie před Irskem. V kvalifikaci o Euro 2012 balkánský tým skončil druhý za Anglií, ale před Švýcarskem, Walesem a Bulharskem.

Utkání Černá Hora - Anglie
zdroj: EPA autor: Gerry Penny

Černohorci v kvalifikaci v osmi zápasech dali jen sedm (také ale jen sedm inkasovali), přesto jde právě z útočníků respekt. Hvězdou týmu je Mirko Vučinič, střelec turínského Juventusu. Veškerá ofenzíva se opírá především o něj. Z angažmá v Itálii si na něj a na další oporu černohorců Stevana Jovetiče dobře vzpomíná obránce Tomáš Sivok. "Vučinič býval v AS Řím vynikající, opravdová hvězda. Jovetič ve Fiorentině teprve začínal, ale už jako mladý ukazoval, co v něm je. Teď je po operaci kolena, ale o to větší bude mít do fotbalu chuť," míní stoper. Hru balkánského týmu tvoří Simon Vukčevič.

První utkání sehrají Češi 11. listopadu doma – pravděpodobně na Letné –, odvetu 15. listopadu na soupeřově půdě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články