Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi jdou do baráže o ME proti Černé Hoře

Krakov – Čeští fotbalisté budou o účast na mistrovství Evropy 2012 usilovat v baráži proti Černé Hoře. První utkání sehrají 11. nebo 12. listopadu doma, odvetu 15. listopadu na soupeřově půdě. Další barážové dvojice tvoří Turecko – Chorvatsko, Estonsko – Irsko, Bosna a Hercegovina – Portugalsko. Server sportživě.cz sledoval losování v textovém on-line přenosu.

On-line textový přenos

13:19

Toť vše, ceremoniál je u konce. Příjemný zbytek dne přeje celá redakce sportživě.cz.

13:18

Český nároďák bude začínat doma.

13:15

Portugalsko, které také překvapivě putovalo do baráže, se utká s Bosnou. Její barvy hají i Edin Džeko, jenž ještě donedávna oblékal dres Teplic.

13:14

Česká reprezentace se střetne s výberem Černé Hory.

13:14

Následuje Česká republika!

13:13

Překvapení baráže se utká s Irskem.

13:13

Další míček ukrýval Estonsko.

13:12

A Turci se střetnou s Chorvatskem.

13:12

Jde se na věc. Jako první bylo vylosováno Turecko.

13:11

Otázkou také je, jaké mančafty začnou doma a venku. I to je předmětem diskuze za moderátorskými pulty.

13:10

Průvodci ceremoniálem spekulují, jaké týmy by se proti sobě mohly střetnout. Následně vysvětlují pravidla, podle nichž se bude losovat.

13:09

Ve videosestřihu bylo představeno všech osm týmů, které putují do baráže.

13:08

A za pultíky už stojí Infantino a Boniek, za chvíli to začne!

13:06

Stále čekáme, až ceremoniál začne. Pořadatelé už mají šest minut skluz.

12:59

Losování se samozřejmě účastní i česká strana, kterou zastupuje vedoucí reprezentace Jaroslav Dudl a Martin Draxler ze společnosti STES.

12:56

Los baráže proběhne v polském Krakově. Postarají se o něj generální sekretář UEFA Gianni Infantino a bývalý polský fotbalista Zbigniew Boniek.

2011-10-13 12:48:35

Nasazení pro los baráže (v závorce počet bodů v žebříčku koeficientu UEFA):

Nasazené týmy: Chorvatsko (32.723), Portugalsko (31.202), Irsko (28.203), Česká republika (27.982).

Nenasazené týmy: Turecko (27.601), Bosna a Hercegovina (27.199), Černá Hora (21.876), Estonsko (20.355).

12:46

Reprezentační trenér Michal Bílek podle svých slov nemá mezi Tureckem, Černou Horou, Bosnou a Estonskem "vysněného" soupeře. Pouze by si přál, aby Češi hráli odvetu doma, ale o tom také rozhodne až čtvrteční los.

Původně měli Češi sehrát jako nasazený tým první duel venku, ovšem UEFA dodatečně rozhodla, že pořadí určí až los. V něm byli svěřenci trenéra Michala Bílka vybráni jako první, a tak začínají doma.

Z výběru mezi Bosnou a Hercegovinou, Estonskem, Tureckem a Černou Horou los přisoudil Čechům za soupeře tým, který vznikl teprve v roce 2007 odtržením od Srbska. Černohorci vybojovali baráž hlavně zásluhou výkonů v loňském roce, když v úvodních čtyřech zápasech kvalifikace ani jednou neinkasovali a uhráli dokonce bezbrankovou remízu v Anglii. Nyní však už pět zápasů za sebou nevyhráli a dostali v nich deset branek. Naposledy dotáhli k remíze duel s Anglií, přestože už o dva góly prohrávali.

Michal Bílek: "Je to takový neutrální los. Turky jsme nechtěli nikdo, další varianty byly poměrně vyrovnané. Estonsko, které asi každý chtěl, nemáme. Nejsem ale přesvědčen, že by bylo snadným soupeřem. Moc informací o nich zatím nemáme, ale začneme je získávat takřka okamžitě, abychom byli dostatečně připraveni. Měřítkem pro Černou Horu je, že dvakrát dokázala remizovat s Anglií."

Reprezentace Černé Hory vznikla v roce 1931 a v pořadí žebříčku FIFA je na 26. místě. Na mistrovství Evropy ani světa nikdy nestartovala, největším úspěch pro ni je právě baráž o Euro 2012.

Tomáš Sivok: "Jsem rád, že nejdeme na Turecko. Znám to tady a vím, že by nás čekalo peklo, nebylo by to pro nás nic příjemného. Černá Hora v baráži určitě není náhodou, ale radši asi půjdeme na ni. Třeba Estonsko by mohlo být na první pohled hratelnější, ale každý by možná čekal náš jasný postup a byl by na nás možná ještě o to větší tlak."

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce na los baráže

Mezi největší hvězdy mančaftu patří Mirko Vučinič z Juventusu, Stevan Jovetič, který obléká dres Fiorentiny a Stefan Savič, jenž kope za Manchester City. Trenérem je čtyřiačtyřicetiletý Branko Brnovič, který v devadesátých letech působil jako hráč v Espaňolu Barcelona. V září nahradil Zlatka Kranjčara, kterému předtím dělal asistenta.

Kapitán Tomáš Rosický se zprávu o losu dozvěděl v kabině Arsenalu a hned dostal od svých spoluhráčů informace o dvou zápasech, které Angličané svedli s Černou Horou. "A v tom druhém prý byli Černohorci 70 minut lepším celkem," řekl Rosický. Podle něj je lepší začínat kvůli pohárovému pravidlu o vstřeleném gólu na soupeřově půdě, ale ne vždy to platí doslova. "Nevýhoda to je pořád, ale není to nic zásadního,"dodal.

Brankář Petr Čech na svém webu tvrdí, že soupeř určitě vzbuzuje respekt. "Pro českého fanouška to asi není známý tým, ale podle mě je opravdu dobrý a má řadu individualit. Musíme počítat s tím, že to bude hodně těžké, oni hrají doma i venku prakticky stejně," řekl gólman.

Branko Brnovič, trenér Černé Hory: "Šance jsou pro oba celky zhruba stejné. Naší výhodou je, že odvetu hrajeme doma. Jsem optimista, podle mě máme dobrou šanci postoupit. Češi jsou silní, mají kvalitní školu. Já se ale zajímám jen o náš tým. Pokud dokážeme zopakovat výkon jako ze soubojů s Anglií, pak bychom neměli mít problém."



Podle obránce Zdeňka Pospěcha byla Černá Hora druhý nejtěžší možný protivník po Turecku. "Jenže já si myslím, že všech osm týmů má stejné šance a platí to i o Estonsku," dodal Pospěch, jenž si nemyslí, že by odveta na domácí půdě byla výhodou. "První zápas ukáže sílu obou týmů, a když se povede, druhý duel už bývá někdy snazší."

Zajímavou dvojicí je Bosna - Portugalsko, neboť na sebe opět narazí celky, které spolu změřily síly v baráži o mistrovství světa 2010. Tehdy se po dvou výhrách 1:0 radovalo Portugalsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články