Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Češi se utkají s mistry světa. Nastoupí "Gebre"?

Praha - Poslední dva kvalifikační zápasy mají před sebou čeští fotbalisté usilující o postup na mistrovství Evropy. Vysněnou účast v baráži jim může za předpokládaného vývoje přinést zisk pouhého bodu ze zbývajících duelů, nejlépe už z dnešního duelu proti mistrům světa ze Španělska. Zápas, jenž bude řídit Paolo Tagliavento z Itálie, sledujte živě na sportovní Čtyřce a webu sportživě.cz. Přímý přenos začíná už ve 20:10 hod.

Česká fotbalová reprezentace
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

V utkání na pražské Letné se střetnou dva nejlepší celky skupiny I. Zatímco Španělé už mají postup na Euro v kapse, Češi na dálku bojují se Skotskem o druhé místo, které může za ideální konstelace přinést dokonce i přímý postup, ale reálně spíše účast ve dvojzápasové baráži. Český celek si udrží druhé místo za předpokladu, že získá z nejbližšího zápasu a duelu v Litvě alespoň bod a současně Skotové nedokážou bodovat v posledním duelu ve Španělsku.

Proti Španělům dává týmu Michala Bílka naději málokdo, soupeř je dominantním národním týmem a body ztrácí jen výjimečně. Případný bodový zisk z posledního domácího zápasu by ale mohl Čechům ulehčit dramatický závěr kvalifikace, proto hodlají udělat maximum pro případný úspěch. "Motivaci máme obrovskou. Pokud bychom dokázali překvapit, hodně bychom si ulehčili kvalifikační závěr," prohlásil český kouč.

Petr Čech
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Nejen nad složením zálohy visí otazníky

Dnes bude mít k dispozici největší hvězdy týmu, Petr Čech a Tomáš Rosický se už dali po svých zraněních dohromady. Ale chybět bude další záložník Jaroslav Plašil, který stejně jako Jan Rezek má na jeden zápas zastavenou činnost kvůli žlutým kartám. I proto je pro Bílka nejtěžším úkolem poskládat záložní řadu. Zvlášť proti Španělům se totiž zápasy rozhodují ve středu hřiště. V prvním vzájemném duelu se v březnu v Granadě českým fotbalistům dlouho dařilo soupeře držet v šachu, Španělé zápas otočili dvěma góly až v závěrečné fázi utkání.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal aneb s 12. hráčem na Španělsko

Kouč má o sestavě jasno už od středy, ale detaily neprozradil. Místo vykartovaných hráčů nejspíše nastoupí Petr Jiráček a Daniel Kolář. Stoperskou dvojici utvoří Roman Hubník s Tomášem Sivokem. Na pravé straně obrany by se mohl objevit Theo Gebre Selassie, uvádí deník Sport. "Neměl bych problém Thea postavit. Byť nemá velké zkušenosti, pokaždé, když nastoupil, tak přesvědčil. To utkání by zvládl," prohlásil Bílek. Takové variantě napovídal i včerejší trénink, na němž hrál Gebre v základu.

Hosté nedorazili do Prahy kompletní, ale absenci záložníků Iniesty s Fábregasem i útočníka Negreda, který se od týmu odpojil kvůli zranění až ve středu, dokáže trenér Vincent Del Bosque bez potíží vyřešit. V Praze stejně hodlal podle všeho vyzkoušet nové varianty sestavy, o svou šanci v národním týmu bude například muset tvrdě bojovat útočník Torres. "Očekávám, že pokud dostane šanci, tak že nám to začne oplácet svými výkony," prohlásil španělský kouč před odletem do Prahy.

Současně varoval Čechy a také Skoty, s nimiž Španělé uzavřou kvalifikaci o čtyři dny později, že nemají počítat s lehčími zápasy. "Budeme se chovat naprosto profesionálně a vím, že ostatní celky ve skupině neočekávají nic jiného. Chceme dál vyhrávat a hráči mají zájem projít kvalifikací bez ztráty bodu," vzkázal náročný trenér.

Předpokládané sestavy:

Česko: Čech - Hubník, Sivok, Kadlec, Gebre Selassie - Hübschman - Kolář, Rosický, Pilař, Jiráček - Baroš.

Španělsko: Casillas - Ramos, Busquets, Albiol, Arbeloa - Xavi, Xabi Alonso, Thiago - Mata, Torres, Villa.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články