Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nový Xavi v dohledu? Jmenuje se Thiago Alcántara

Praha - Fanoušci španělské fotbalové reprezentace a Barcelony se nemusejí bát, že by po konci Xaviho kariéry v obou sestavách zůstala prázdná díra. Na scéně se totiž objevil jeho dokonalý klon: Thiago Alcántara. Vizáží je Xavimu docela podobný, oba jen těsně vyrostli nad 170 centimetrů. Na hřišti se také všechno točí kolem Thiaga. Do velkého fotbalu vyrazil z tréninkového centra Barcelony v La Masii a kam přijde, tam po vzoru svého velkého učitele Xaviho sbírá jeden úspěch za druhým. Jaké kousky Thiago dokáže, budou možná už v pátek obdivovat i fanoušci v kvalifikačním zápase na Letné.

Thiago Alcántara
zdroj: soccer-magazine.com

Dvacetiletý supertalent má slušnou šanci, že proti českému týmu naskočí do hry a připíše si už třetí reprezentační start. "Někdy si říkám, že všechno jde až neuvěřitelně rychle," tvrdí Thiago. Jestli udrží raketový rozjezd kariéry, v níž si už může, byť bez velkého přičinění, přičítat podíl na třech španělských titulech a jednom triumfu v Lize mistrů, možná Xaviho věhlas jednou ještě předčí.

"Je to nadpozemský borec, předběhl svůj věk," básní o Thiagovi trenér české fotbalové jednadvacítky Jakub Dovalil, jehož tým se Thiagovi a spol. postavil při červnovém mistrovství Evropy v Dánsku. Mladí Češi prohráli 0:2 a ještě dnes je ve vzpomínkách straší, jak s nimi "cvičil" právě Thiago.

"Proti lepšímu fotbalistovi jsem asi ještě nikdy nehrál. Technicky vybavený je neuvěřitelně, o individuálních schopnostech není třeba mluvit. Když se mu zachtělo, přešel přes čtyři naše hráče, jako by to byla ta největší samozřejmost. Vlastně mu nešlo sebrat míč," poznamenal útočník Tomáš Pekhart, který si proti Thiagovi také v Dánsku zahrál a v pátek se oba mohou potkat na hřišti znovu, pokud je trenéři vyšlou do boje.

Právě na "malém" Euru v Dánsku Thiago poprvé o svých schopnostech přesvědčil širokou veřejnost, byť v Barceloně dobře věděli, jaký klenot si v La Masii hýčkají. Thiago, který si po třech letech oťukávání nyní získal pevné místo v prvním týmu Barcelony, byl jasným lídrem španělské jednadvacítky. Právě on ve finále se Švýcarskem také zpečetil svým gólem výhru 2:0.

Thiago je pro velký fotbal téměř zrozený, pyšnit se může opravdu reprezentativním rodokmenem. Jeho otcem je brazilský mistr světa z roku 1994 Mazinho, který od narození Thiaga pečlivě dohlížel na jeho vývoj. Thiago začal s fotbalem ve španělském Vigu, kde jeho otec hrával, a už v šesti letech se měřil s o několik let staršími protihráči. Na tři roky se pak celá rodina odstěhovala do Mazinhovy domovské Brazílie, než se všichni zase vrátili do Viga.

Thiago ve čtrnácti letech odmítl nabídky Realu Madrid a Valencie a už sám zamířil právě do La Masie, proslulé líhně barcelonských hvězd. Ve svých osmnácti už debutoval v prvním týmu, byť v sezoně 2008/09 odehrál v "áčku" jediný zápas. V minulém ročníku už Thiago naskočil do dvanácti utkání. 

Od nové sezony už kouč Barcelony Pep Guardiola na Thiaga sází pravidelně, mladý režisér hry naskočil do všech šesti ligových zápasů. A jako bonus v srpnu přišla pozvánka do španělské reprezentace. "Když jsem viděl, co dokáže, tak mě ani nepřekvapilo, jak v létě povýšil. Jsem hodně zvědavý, kam to dotáhne. Ale předpoklady má obrovské," řekl Dovalil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články