Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sigma konečně zvítězila, Baník dál tápe

Olomouc - Fotbalisté Olomouce přerušili sérii čtyř ligových zápasů bez vítězství, když v 8. kole první ligy doma porazili Teplice 1:0. O jediný gól se devět minut před koncem postaral Adam Varadi. Teplice, které byly po většinu utkání lepším týmem, prohrály poprvé po pěti zápasech a na vítězství v Olomouci čekají osm let. Naopak krize fotbalistů Ostravy je stále výraznější, bez potrestaného útočníka Václava Svěrkoše Baník doma podlehl Slovácku 0:1. O jeho první ligové výhře na Bazalech rozhodl osm minut před koncem Tomáš Košút. Ostrava v domácím postředí prohrála šestý zápas v řadě, už 453 minut nedala gól a stává se horkým adeptem na sestup. Slovácko popáté za sebou neprohrálo.

Utkání Olomouc - Teplice
zdroj: ČTK

Před utkáním blahopřáli zástupci olomouckého klubu domácímu kapitánovi Radimu Kučerovi ke třístému utkání v první lize. Jubileum mu mohl zpříjemnit už v 8. minutě spoluhráč Heinz, který znovu ukázal svou výtečnou kopací techniku při přímém kopu, ovšem teplický brankář Grigar s vypětím všech sil vyrazil míč na roh.

Hosté odpověděli šancemi Mahmutoviče. V té první byl bosenský útočník tísněn Kučerou, a tak nezakončil přesně. Ve druhé možnosti už měl Mahmutovič na noze gól, ale v jasné šanci přestřelil a nenavázal na své góly z předchozích tří zápasů. Olomouc se do větší šance dostala po akci Heinze s Petrem. Zakončení vyšlo na Varadiho, kterému se střela levačkou nevyvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
SK Sigma Olomouc - FK Teplice

V další šanci nechaly Teplice vyniknout domácího brankáře Zlámala. Zakončoval Rosa po pěkné kombinaci s Vachouškem, ale Zlámal vyrazil na roh. V závěru poločasu dostal druhou šanci z přímého kopu Heinz, ale Grigar byl opět na správném místě. Na druhé straně Zlámala málem přeloboval Kerič.



Ve druhé půli se dlouho hrálo bez pohledné akce. Až v 59. minutě zahrozili domácí. Heinz vysunul Petra, ten našel Hořavu, ale jeho střela nemohla Grigara překvapit. Po jednom z rohů utekl domácí obraně Mahmutovič, který našel úplně volného Stožického a brance zabránil opět výborný Zlámal. Oba gólmani byli nejlepšími hráči svých týmů.

Když už se zdálo, že zápas dospěje k bezbrankové remíze, nakopl míč dopředu Rossi, od Navrátila a Lukáše se odrazil k Varadimu a ten dostal Sigmu do vedení. Olomouc si těsný náskok uhlídala i přes závěrečný nápor Severočechů.

SK Sigma Olomouc - FK Teplice 1:0 (0:0) Branka: 81. Varadi. Rozhodčí: Zelinka - Jiřík, Lakomý. ŽK: Lukáš, Kerič, Mahmutovič (všichni Teplice). Diváci: 4 560.

Stalo se letošní ostravskou tradicí, že minimálně jednu vyloženou šanci soupeři Baník nabídne sám. Potvrdila to hned druhá minuta, v níž po špatně zahraném ofsajdsystému běžel sám na domácího gólmana Pavelka, ale při střele dal míči opačnou faleš a Bazaly si oddechly. Akutní potřeba bodovat na domácích visela jako závaží. Ostrava znovu dřela, ale už v předfinální fázi z její snahy čišela nervozita a svázanost. Do zakončení domácí dotáhli rychlý kontr v 12. minutě, Ferenčík však ze slibné pozice branku neohrozil.

Baník je na dně
zdroj: ČTK

Slovácko sice v mezihře soupeře výrazně nepřevyšovalo, ale větší sehranost v ofenzivě byla cítit. Hosté byli nebezpečnější. Došek se v 18. minutě šikovně prosmýkl středem vápna a tentokrát Baník zachránila tyč. Domácí pak zdálky vystrašil Ondřejka jedovatou střelou těsně vedle a v poslední minutě poločasu vytáhl bravurní zákrok gólman Pietrzkiewicz, jenž se vrhl pod nohy osamocenému Ondřejkovi a zabránil skoro jistému gólu.

I po pauze byl polský gólman vidět. Převaha hostů vzrostla, Daníček z brejku netrefil branku a tyčku lízla i Ondřejkova tečovaná rána, po níž se Pietrzkiewicz už jen bezradně díval. Vzápětí se ale ostravský brankář vyznamenal, když po signálu Slovácka reflexivně vyrazil další tečovanou střelu z malého vápna. Baník byl bezzubý. Krautův trestný kop měl však v 75. minutě gólové parametry a vyznamenal se i hostující brankář Filipko. Osm minut před koncem pak zhatil domácí naděje Košút, který v situaci zavánějící ofsajdem v pádu nohou usměrnil do sítě centr a postaral se o první vítězství Slovácka na Bazalech v prvoligové historii.

FC Baník Ostrava - 1. FC Slovácko 0:1 (0:0) Branka: 82. Košút. Rozhodčí: Příhoda - Chytil, Gallo. ŽK: Kraut, Ferenčík - Daníček. Diváci: 4357.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články