Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Poláci zbrojí na Euro 2012. Mají simulátor bitek

Varšava - S krizovými situacemi, kdy se popere několikatisícový dav fotbalových fanoušků, nebo se zřítí tribuna na stadionu, polská policie zatím zkušenosti nemá. Jak v nich reagovat se proto velitelé policejních operací před mistrovstvím Evropy ve fotbale budou učit na simulátoru připomínajícím počítačovou hru. Polsko evropský šampionát uspořádá příští rok společně s Ukrajinou.

Polská policie
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Policisté budou na simulátoru nacvičovat operace, které je mohou čekat už za několik měsíců, kdy se do pořadatelských měst sjedou stovky tisíc příznivců. "Jde o to, aby se naučili rozhodovat v krizových situacích při velkých akcích, se kterými se běžně nesetkávají," řekl Andrzej Urban z policejní akademie v severopolském Szczytně, kde budou policisté na více než deseti vzájemně propojených počítačích trénovat.

Systém přibližuje reálné podmínky: dav reaguje na policisty nebo na jejich nátlakové prostředky. Předem lze v programu zadat, zda má být dav klidný nebo agresivní. Podle toho, jak virtuální policisté budou reagovat na rozkazy svých reálných velitelů u monitorů, bude jednat i dav. "Pokud velitelé udělají špatné rozhodnutí, může se stát, že se agrese lidí zvýší, to je jako ve skutečnosti," uvedl Urban.

Virtuální krizové situace se zatím odehrávají jenom ve Varšavě, autoři programu do detailů vytvořili například prostor před Palácem vědy a kultury, kde bude jedna z fanouškovských zón, okolí nedalekého hlavního nádraží nebo prostory Národního stadionu.

Velitel virtuální operace má při nácviku k dispozici veškeré prostředky, které využívá skutečná polská policie. Do akce může podle potřeby vyslat třeba helikoptéry, policejní psy, policisty na koních nebo vodní děla. Se svými podřízenými sedícími u počítačů v jiných místnostech komunikuje prostřednictvím techniky, kterou policisté využívají v reálné službě.


Vývoj programu financovalo polské ministerstvo vědy, zaplatilo za něj 7,5 milionu zlotých (asi 42,5 milionu korun). Podle současných plánů mají policisté reakce na krizové situace začít trénovat v únoru.

Euro 2012V Polsku se zápasy mistrovství Evropy budou hrát ve Varšavě, Poznani, Gdaňsku a Vratislavi. Na Ukrajině šampionát spolupořádají také čtyři města. Euro 2012 začne 8. června a skončí 1. července.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články