Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Startuje LM, Barcelona se střetne s AC Milán

Praha - V úterý odstartuje nový ročník Ligy mistrů a hned na úvod ve skupině H, kam patří i Viktoria Plzeň, na sebe narazí dva nejúspěšnější celky této soutěže z posledních let Barcelona a AC Milán. Kapitán české reprezentace Tomáš Rosický se vrátí na stadion Dortmundu, který přivítá Arsenal, a dojde i na přímý souboj českých reprezentantů, jelikož Petr Čech s Chelsea hostí Leverkusen, za který nastupuje Michal Kadlec.

Pohár vítěze LM
zdroj: isifa/Rex Features autor: Hugh Routledge

Úřadující šampion Barcelona začne obhajobu hned proti jednomu ze spolufavoritů AC Milán. Oba celky patří k nejúspěšnějším týmům soutěže - spolu s Realem Madrid vyhrály Ligu mistrů třikrát. Milán v součtu s PMEZ má už sedm prvenství. Barcelona nejde do utkání v nejlepším rozpoložení. O víkendu kvůli zranění ztratila posilu Alexise Sáncheze a navíc jen remizovala 2:2 se San Sebastianem. "Nebyl to zrovna povedený výkon. Ale my se z toho dostaneme. Loni jsme také měli v úvodu sezony problémy. Poučíme se z chyb a budeme ještě silnější," uvedl záložník Barcelony Sergio Busquets.

Remízu 2:2 uhrál ve svém prvním soutěžním utkání sezony také Milán, který doma neudolal Lazio. Jeden gól v pátek vstřelil Zlatan Ibrahimovic, jenž se ale v prestižním duelu proti bývalému klubu nepředstaví. Kvůli zranění stehna ani do Barcelony neodletěl. Trenér Milána Massimo Allegri považuje za klíč k úspěchu bezchybnou obranu. "Obranu musíme výrazně zlepšit a musí se do ní zapojit celý tým. Abychom mohli uspět, musíme Barcelonu uhlídat," řekl s odkazem na to, že Barcelona dala gól ve všech posledních 21 zápasech Ligy mistrů, přičemž její útočník Lionel Messi má z posledních 18 zápasů bilanci 18 gólů. Naopak Milán už v Lize mistrů nedal gól 270 minut. "My se ale Barcelony nebojíme. My jsme přece AC Milán!" dodal.

Tomáš Rosický měl během reprezentační pauzy zdravotní komplikace a o víkendu nehrál, nyní už by ale měl být připravený nastoupit. Už jen proto, že ho čeká mimořádný zápas na půdě bývalého zaměstnavatele Borussie Dortmund, který vyhrál Ligu mistrů v roce 1997. Nyní se vestfálský celek vrací do elitní evropské soutěže po devíti letech. Při své poslední účasti mimo jiné vyhrál právě nad Arsenalem 2:1, přičemž vítězný gól dal shodou okolností Rosický.

"Bude to pro mě hodně emotivní," přiznal pro magazín Kicker Rosický, který s Dortmundem získal německý titul v roce 2002, než před pěti lety přestoupil do londýnského klubu. Arsenalu chybějí dva góly k tomu, aby pokořil hranici 200 vstřelených branek v Lize mistrů. To se dosud povedlo jen Bayernu Mnichov, Manchesteru United, Realu Madrid a Barceloně. Kanonýři však budou na lavičce postrádat potrestaného trenéra Arséna Wengera.

Chelsea na úvod doma přivítá Leverkusen a hned se chce odrazit za svým cílem získat pohár pro vítěze. Právě kvůli tomu majitel klubu Roman Abramovič přivedl trenéra Andrého Villase-Boase, jenž dovedl Porto k triumfu v Evropské lize, a utratil miliony liber za posily. "Je jasné, že majitel chce tuhle trofej. Ale nejen on, i my hráči a fanoušci. Jediné, co nám chybí, je výhra v Lize mistrů a letos si pro ni jdeme," prohlásil záložník Frank Lampard.

Půjde zároveň o souboj dvou poražených finalistů Ligy mistrů. Chelsea prohrála finále v roce 2008, Leverkusen ještě o šest let dříve. Zároveň se proti sobě postaví dva čeští reprezentanti Čech s Kadlecem. Obránce Leverkusenu by rád potvrdil střeleckou formu - v této sezoně se trefil už v německé lize a dokonce třikrát za národní tým. Bude to však mít těžké, jelikož Chelsea ve skupině Ligy mistrů neprohrála doma už 23 utkání v řadě a v šestnácti z nich udržela čisté konto. Do hry zasáhnou i další Češi. Tomáš Hübschman se Šachtarem Doněck zavítá na půdu posledního vítěze Evropské ligy Porta. Daniel Pudil se pak s Genkem představí doma proti Valencii.

Všechny zápasy začnou v úterý ve 20:45.

Program úterních zápasů 1. kola základních skupin fotbalové Ligy mistrů:

Skupina E: Chelsea (Čech) - Leverkusen (Kadlec), Genk (Pudil)- Valencie.

Skupina F: Olympiakos Pireus - Marseille, Dortmund - Arsenal (Rosický).

Skupina G: FC Porto - Šachtar Doněck (Hübschman), APOEL Nikósie - Petrohrad.

Skupina H: Viktoria Plzeň - BATE Borisov (ČT4), FC Barcelona - AC Milán.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články