Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Liga mistrů má anglické finále: Manchester vyřadil Barcelonu

Manchester - Fotbalisté Manchesteru United jsou prvním účastníkem květnového finále Ligy mistrů. Rozhodla o tom dnešní semifinálová odveta s Barcelonou, kterou vyřešil gól Scholese ze 14. minuty. Po bezbrankové remíze v prvním utkání jde dál anglický klub a již nyní je jisté, že půjde o ryze anglické finále. O druhém postupujícím rozhodne středeční druhá semifinálová odveta mezi Chelsea a Liverpoolem.

Hráči Manchesteru United
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Čistě anglické obsazení bude mít finále evropského poháru číslo jedna poprvé v historii. Dva kluby ze stejné země se v závěrečném zápase Ligy mistrů poprvé utkaly v roce 2000, kdy Real Madrid porazil Valencii 3:0. O tři roky později se totéž podařilo Italům, souboj mezi AC Milán a Juventusem Turín musel rozhodnout až penaltový rozstřel, v němž byli úspěšnější "Rossoneri".

Po bezbrankovém výsledku v prvním výsledku bylo dnes zřejmé, že Barcelona nebude pouze bránit a katalánský klub to od první minuty potvrzoval. Byl aktivnější a snažil se v "Divadle snů" domácího favorita zaskočit. Manchester ale rychle hozenou rukavici přijal, a tak se hrálo v mnohem rychlejším tempu, než před týdnem na Nou Campu.

Hosté měli několik slibných možností, ale do vedení se dostali domácí ve 14. minutě, kdy se dostal k odvrácenému míči na hranici šestnáctky Scholes a jeho rána do vzdálenějšího rohu barcelonské branky byla klíčovým okamžikem utkání.

Hosté neopustili ofenzivní choutky a první větší příležitost si připravili ve 20. minutě, kdy musel Van der Saar s velkou námahou vyškrábnout ránu Messiho. Zanedlouho pálil Deco, ale ten nedokázal branku ani trefit. Hosté měli častěji míč na kopačkách, soupeře i přestříleli, ale nakonec byli rádi, že před poločasem po Naniho hlavičkové teči neinkasovali podruhé.

Všechno nahrávalo k dramatickému druhému poločasu a Barcelona se moc snažila postupové naděje zlomit, jenže domácím se do otevřené obrany dobře útočilo a měli i další šance. Po Ronaldově přihrávce ale Nani pálil mimo a Tevéze po individuální akci vychytal nizozemský gólman anglického klubu.

Hosté na chvíli ožili po příchodu Henryho, ale Manchester se už soustředil na defenzivu a postupné útočné akce Barcelony neměly šanci uspět. V 78. však byli hosté blízko postupovému gólu, jenže Henryho hlavička nebyla příliš důrazná.

V závěru se sice hosté snažili odpor Manchesteru ještě zlomit, ale nezbývalo jim na to dostatek sil, zatímco domácí vedli utkání k výsledku, který mu umožňuje zůstat ve hře o konečný triumf v druhé soutěži.

Výsledek:

Manchester United - FC Barcelona 1:0 (1:0)

Branka: 14. Scholes. Rozhodčí: Fandel (Něm.). ŽK: Carrick, Ronaldo -Zambrotta, Deco, Yaya Touré. Diváci: 75.000. První zápas 0:0, postupuje Manchester United.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články